Comín i Puigdemont ensenyen el cartell que diu "Free MEP Junqueras" durant el seu primer ple com a eurodiputats (Reuters/Vincent Kessler)
Comín i Puigdemont ensenyen el cartell que diu "Free MEP Junqueras" durant el seu primer ple com a eurodiputats (Reuters/Vincent Kessler)
Estrasburg

Puigdemont insta Espanya a reconeixe-li la immunitat per trepitjar territori espanyol

Primer ple de l'expresident i l'exconseller com a eurodiputats, a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg, en què han ensenyat cartells de "Free MEP Junqueras"

RedaccióActualitzat

Vuit mesos després de les eleccions europees, finalment Carles Puigdemont i Toni Comín s'han assegut aquest dilluns per primer cop al seu escó dins del Parlament Europeu amb tots els drets. No hi ha pogut anar, en canvi, Oriol Junqueras, després que el Parlament Europeu va assumir la decisió del Tribunal Suprem i li va retirar el reconeixement com a eurodiputat

A tots dos se'ls ha vist somrients, posant darrere l'escó per als mitjans gràfics i saludant els convidats a la sessió, entre els quals hi havia els presidents de la Generalitat i del Parlament, Quim Torra i Roger Torrent, i l'advocat de l'expresident, Gonzalo Boye.

Alguns eurodiputats s'han acostat a saludar-los, entre ells, l'euròfob britànic Nigel Farage.

Comín i Puigdemont saluden la tribuna de convidats en el seu primer ple com a eurodiputats (Reuters / Vicent Kessler)

 

Cartells de "Free MEP Junqueras"

El president de l'Eurocambra, David Sassoli, ha donat la benvinguda als eurodiputats i ha explicat que l'Eurocambra ha pres nota de la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i del Tribunal Suprem sobre Junqueras, per la qual s'ha retirat la condició d'eurodiputat al republicà amb data 3 de gener.

En aquest moment, diversos eurodiputats, entre ells, Puigdemont i Comín, han ensenyat una pancarta amb la cara de Junqueras i la frase "Free MEP Junqueras" ("Llibertat Membre del Parlament Europeu Junqueras).

Sassoli ha cridat l'atenció a l'eurodiputat de Vox Jorge Buxadé, que volia intervenir: "Tranquil·litzi's, no hi ha debat sobre això."

 

 

Els cartells, que ha ensenyat també l'eurodiputada republicana Diana Riba i altres membres de l'Eurocambra, han durat poca estona, perquè un uixer de la cambra els ha fet retirar.

Durant la sessió del Parlament Europeu membres del PP, Cs i Vox està previst que demanin la tramitació ràpida del suplicatori que ha enviat el jutge Llarena perquè es retiri la immunitat de Puigdemont i Comín i que el Parlament ha rebut aquest mateix dilluns des del Tribunal Suprem.

Puigdemont i Comín podran intervenir en algun moment davant dels 751 eurodiputats de la Cambra al llarg d'un ple que durarà fins dijous.

De moment, Puigdemont i Comín no s'integraran a cap grup del Parlament Europeu, tot i que han demanat formar part dels Verds / Aliança Lliure Europea, on hi ha Esquerra.


ERC anuncia recursos perquè es reconegui Junqueras

El president d'ERC, que compleix condemna a la presó de Lledoners, ha celebrat des del compte de Twitter l'estrena dels nous eurodiputats i s'ha mostrat confiat que "en breu" es podran abraçar: 


Un cop acabades les qüestions prèvies de la sessió, Puigdemont i Comín han comparegut davant la premsa acompanyats d'altres europarlamentaris que els fan costat, en el marc de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya.

Entre aquests, la republicana Diana Riba, que ha reclamat a Sassoli que rectifiqui i ha explicat que portaran la decisió a la comissió jurídica de la cambra:

"El president del Parlament ha pres una decisió que considerem que és un atac directe a la sobirania d'aquesta institució. Perquè desposseeix aquesta Eurocambra de la seva capacitat de decidir sobre la immunitat i sobre la verificació de les credencials dels eurodiputats."

"Avui, el president Sassoli ha reconegut que Oriol Junqueras ha sigut eurodiputat fins al 3 de gener. De sobte, per una decisió de la Junta Electoral Central, han decidit que ja no ho és, sense passar per la decisió d'aquesta cambra. Considerem que el president Sassoli ha de rectificar."

Riba ha anunciat accions per aconseguir que Junqueras pugui exercir d'eurodiputat. Primer, un recurs de súplica al Suprem i, si es rebutja, un recurs d'empara al Tribunal Constitucional.
 

Puigdemont: "No ha descartat trepitjar terra espanyol"
 

Puigdemont i Comín, just abans d'asseure's a l'escó del Parlament Europeu per primera vegada (Reuters / Vicent Kessler)

 

A la mateixa roda de premsa, Carles Puigdemont ha exigit a Espanya que "garanteixi i respecti" la immunitat que li ha de permetre moure's lliurement per tota la Unió Europea. L'expresident ha recordat que això inclou el territori espanyol:

"Ens podem moure per tot Europa excepte un estat. Crèiem que allò d''Europa comença als Pirineus' estava superat. Ara, la immunitat comença als Pirineus. Això coincideix amb l'eslògan funest de 'Spain is diferent'. No ho ha de ser, caram."

"Si tenim immunitat, com se'ns reconeix, perquè, si no, no se'ns demanaria un suplicatori, no és compatible el reconeixement de la immunitat al conjunt de la Unió Europea però no a Espanya, on pesa una ordre de detenció."

Puigdemont ha afirmat que no descarta trepitjar terra espanyol -encara que no es planteja canviar de residència- perquè confia que "Espanya actuarà com a membre de ple dret de la Unió Europea".

Per això ha insistit que Espanya "ha de respectar i reconèixer la nostra immunitat si no vol sortir d'aquest marc i dir que les lleis europees només es compleixen quan convé".

 

En acabar, els dos nous eurodiputats i la delegació institucional catalana han brindat conjuntament per la nova situació política que se'ls obre a partir d'ara.

 

Puigdemont: "Junqueras hauria de ser aquí"

Puigdemont i Comín han arribat al matí a l'Eurocambra després de ser reconeguts com a eurodiputats, després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que els va garantir la immunitat.

L'expresident de la Generalitat ha afirmat que "si la UE fos veritablement un espai d'unió, drets i llibertats", el líder d'ERC, Oriol Junqueras, els acompanyaria, "perquè té els mateixos drets que nosaltres".

Puigdemont i Comín arribant al Parlament Europeu (Reuters / Vicent Kessler)

Puigdemont i Comín han arribat a la seu de l'Eurocambra a Estrasburg poc abans de les 2 de la tarda, i el primer s'ha adreçat als mitjans per fer una breu declaració en què també ha recordat el líder d'ERC:

"Avui, Oriol Junqueras hauria de ser aquí amb nosaltres, i si la UE fos una unió de drets i llibertats, seria aquí. No se li han respectat les mateixes llibertats que a nosaltres perquè hi ha un estat membre, Espanya, que no respecta les regles que ens hem donat entre tots."

A més, ha destacat que han aconseguit arribar al Parlament Europeu després de "més de dos anys d'impediments", en què "s'han dedicat molts recursos a evitar que fóssim aquí":

"Avui podem dir que la crisi catalana ha impactat profundament en els fonaments constitucionals de la Unió Europea i que és impossible, com podeu veure, que la Unió Europea continuï girant els ulls cap a un altre costat".


El vot del PSOE i el suplicatori

Puigdemont també s'ha referit al suplicatori que el jutge del Suprem Pablo Llarena va enviar divendres passat al Parlament Europeu per reclamar que se suspengués la immunitat tant d'ell com de Comín.

L'eurodiputat confia que els eurodiputats del PSOE "facin cas al seu cap de files" i hi votin en contra, seguint l'afirmació del president espanyol, Pedro Sánchez, en el discurs d'investidura, en què es va comprometre a "desjudicialitzar la política":

"El suplicatori és una conseqüència directa de la judicialització de la política. Estic convençut que seran coherents i que no donaran suport a aquesta conseqüència de la judicialització de la política."


El president de la Generalitat destituït amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució ha fet la declaració en català i l'ha repetida després en castellà, francès i anglès.

Suport del govern de la Generalitat

Diana Riba, Roger Torrent, Toni Comín, Carles Puigdemont i Quim Torra, a les portes del Parlament d'Estrasburg (EFE/Patrick Seeger)

 

Als dos eurodiputats els esperava una delegació del govern encapçalada pel president de la Generalitat, Quim Torra, i també una altra del Parlament de Catalunya amb el president Roger Torrent al capdavant.

També s'hi han trobat representants d'ERC i de JxCat, a més de membres d'Òmnium i de l'ANC.


Manifestació independentista

Al carrer, davant de la seu del Parlament Europeu, els esperava també una concentració independentista amb centenars de persones, organitzada per la plataforma Omplim Estrasburg.

No es tractava només de donar suport als dos nous eurodiputats, sinó que també es volia denunciar l'absència d'Oriol Junqueras.

Diversos dels líders independentistes empresonats han piulat en el mateix sentit. 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontToni ComínParlament EuropeuProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut