Puigdemont encapçalarà la llista de Junts per Catalunya a les eleccions europees
Carles Puigdemont sortint de la Casa de la República (font:@@KRLS)

Puigdemont encapçalarà la llista de Junts per Catalunya a les eleccions europees

El projecte de Junts per Catalunya es consolida i concorrerà amb aquest nom a totes les convocatòries electorals previstes per al 28 d'abril i el 26 de maig

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont encapçalarà la llista de Junts per Catalunya a les eleccions europees, segons ha confirmat Elsa Artadi després de la reunió extraordinària del grup parlamentari d'aquest diumenge al matí.

El projecte de Junts per Catalunya es consolida i concorrerà amb aquest nom a totes les convocatòries electorals previstes per al 28 d'abril i el 26 de maig.

Així s'ha acordat a l'hora de tancar les llistes de la formació de cara a totes les conteses electorals d'aquesta primavera.  Unes llistes on s'han imposat els afins a Puigdemont i que estaran encapçalades per presos o exiliats.

Després de fer-se pública la seva candidatura, l'expresident Puigdemont ha fet una piulada amb una fotografia d'ell fent un pas endavant i sortint de la Casa de la República a Waterloo per dir que és el moment d'internacionalitzar el dret a l'autodeterminació de Catalunya:

 

El president de la Generalitat, Quim Torra,  li ha donat les gràcies i li ha mostrat el seu suport:

 

Podrà agafar l'acta?

Puigdemont no havia tancat mai la porta a presentar-se. Primer va dir que estava disposat a anar de número dos de Junqueras si s'aconseguia fer una llista única i quan aquesta opció va quedar descartada no ha negat mai que la seva candidatura era una possibilitat.

Fins ara, les projeccions de vot que ha fet el Parlament Europeu no donen cap escó al PDeCAT. Caldrà veure si canvia aquesta tendència amb Puigdemont al capdavant de la llista ara de Junts per Cat. I caldrà veure també, si surt escollit, com podrà recollir l'acta d'eurodiputat. 

La Llei Electoral espanyola diu a l'article 224 que en les eleccions europees els candidats electes hauran de jurar o prometre acatament a la Constitució davant de la Junta Electoral Central.

 

 

És aquest "davant" el que la Junta Electoral haurà d'interpretar si vol dir físicament o pot ser a distància. Pel que fa al Parlament Europeu, no entra a valorar ni els candidats ni els eurodiputats que surten escollits. Cada país envia els que li toquen i aquí només els acrediten. 

 

Reunió del PNB

El Partit Nacionalista Basc, que havia acordat presentar-se amb el PDeCAT a Europa, diu que s'ha assabentat de la decisió de Puigdemont per la premsa. Els bascos analitzaran el nou escenari a l'executiva prevista per a aquest dilluns.

Les relacions entre Carles Puigdemont i Iñigo Urkullu han estat motiu d'especulació des de la intervenció del lehendakari en les hores clau del procés. Una relació que Urkullu va explicar en la seva declaració al judici del procés.

Segons l'Agència Catalana de Notícies, el PNB no ha concretat si a l'executiva de demà es decidirà si concorren a les eleccions europees amb el PDeCAT i Junts per Catalunya. Seria una fórmula equivalent a la que es va fer servir a les eleccions europees del 2014 quan van concórrer plegats el PNB, Convergència i Unió i Coalició Canària. 

 

Puigdemont lidera les llistes del PDeCAT

Jordi Sànchez, Laura Borràs, Míriam Nogueras i Ramon Tremosa ocuparan els primers llocs. Jaume Alonso-Cuevillas encapçalarà la llista per Girona. Per Tarragona, el cap de llista serà Josep Rull, seguit de Ferran Bel i, per Lleida, el número 1 serà Jordi Turull, seguit de Concepció Canadell.

Elsa Artadi ha confirmat que anirà de número dos a l'Ajuntament de Barcelona.

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontEleccions europees 26MJxCatCrida Nacional per la República
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut