Primera reunió de Torra i Colau després de la constitució del consistori
Barcelona

Colau reclama 30 milions l'any a la Generalitat per compensar la desinversió social

El president i l'alcaldessa consideren urgent aprovar pressupostos per sortir de la situació en què es troben les dues institucions

Actualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, i la reelegida alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'han reunit durant una hora, des de quarts de dues, per abordar amb voluntat constructiva els plans de cooperació entre les dues administracions, un cop començat el mandat del nou govern municipal.

Colau reclama a la Generalitat 30 milions d'euros més a l'any per compensar la desinversió social dels últims anys, que ha xifrat en 280 milions d'euros.

 


Ada Colau i Quim Torra s'han reunit durant una hora

 

El conseller de Territori i Infraestructures, Damià Calvet, s'ha defensat exposant que les xifres de pagaments ordinaris pugen uns 250 milions, mentre que el deute s'ha reduït de 100 a 30 milions. Calvet atribueix la falta d'inversió als incompliments de l'Estat en les inversions pressupostàries i l'incompliment de la disposició addicional tercera.

Desinversió de 280 milions d'euros

Colau ha plantejat al president Torra la necessitat que la Generalitat recuperi el nivell d'aportacions econòmiques de la Generalitat, que s'han anat reduint en els últims anys de crisi. Des del consistori es calcula que, en els últims 10 anys, la Generalitat hauria deixat d'invertir 280 milions d'euros, sobretot als consorcis d'educació i d'habitatge.

"Fa massa temps que tenim el deute social, el deute ciutadà, que bàsicament és la desinversió que la Generalitat, des del 2011, ha anat fent a molts dels serveis públics bàsics de la nostra ciutat. Parlo d'habitatge... Tenim calculat que si la Generalitat aportés el que li pertocaria, que situem al voltant dels 1.000 pisos, acabaríem ara mateix amb la llista d'espera de la mesa d'emergència."

Aquesta desinversió s'ha calculat a banda del que són, ha dit, "deutes reals", com el 40 milions que la Generalitat deu a les escoles bressol i que també reclamen altres municipis.

L'alcaldessa ha explicat que no reclama aquesta xifra, sinó el compromís d'aportar 30 milions d'euros l'any.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a la roda de premsa posterior a la reunió amb Torra

 

Xifres no compartides

El conseller Damià Calvet ha explicat que cal posar sota context les xifres exposades per Colau.

"Les inversions que es podrien englobar en aquest concepte que ha exposat l'alcaldessa com a deute ciutadà, que no compartim, o de desinversió, els hem de situar en un context econòmic i pressupostari que en el seu dia va generar aquesta situació, però que hem de saber corregir."

Ha demanat que, de la mateixa manera que han acordar reclamar de manera conjunta les inversions en infraestructures, facin força conjuntament, - ara que Colau governa amb el PSC-, per reclamar el deute de l'Estat en inversions pressupostàries, la disposició addicional tercera o per canviar la limitació de la regla de despesa que, ha explicat, limita la inversió "del superàvit envejable" de l'Ajuntament de Barcelona.

 


El conseller de Territori i Infraestructures, Damià Calvet

 

 

Infraestructures i emergència climàtica

Entre els principals acords, hi ha la convocatòria de la Comissió Mixta, que es farà a l'octubre. Les comissions que la formen començaran a treballar des del mes de setembre per arribar a acords efectius en els diferents consorcis compartits, com els d'educació, sanitat, serveis socials i habitatge.

Les mesures sobre l'emergència climàtica, com la reclamació a l'Estat de les inversions en infraestructures com a clau per fer front a la contaminació de Barcelona i l'àrea Metropolitana.

En aquest sentit, l'alcaldessa Colau s'ha referit a actuacions com les acordades en la reunió d'aquest dilluns sobre l'aplicació de zones de baixes emissions o l'ampliació del tramvia per la Diagonal fins a Verdaguer. El conseller de Territori i Infraestructures, Damià Calvet, ha recordat altres inversions pendents de les inversions de l'Estat, com les inversions en transport públic, accessos al port i rodalies.

Pressupostos

També han parlat de la necessitat que Generalitat i Ajuntament aprovin uns pressupostos que donin estabilitat i puguin donar resposta a les necessitats dels ciutadans. En aquest sentit, han acordat establir el diàleg necessari amb els partits per arribar a aprovar-los.

 

 

 

La seguretat, a part

Malgrat que les qüestions de seguretat ja es van tractar amb el conseller Miquel Buch en la recent reunió de la Junta de Seguretat, les declaracions del conseller aquest dimarts a Catalunya Ràdio dient que hi havia hagut "una relaxació" per part de l'Ajuntament en el tema dels manters, ha porta cua.

L'alcaldessa ha comunicat el seu malestar al president Quim Torra, però que celebra la col·laboració a què s'ha arribat.

 

A banda de l'acord per tenir. abans de 3 mesos, un pla estratègic davant el repunt de la delinqüència a la ciutat, el conseller Miquel Buch es va comprometre a aportar 320 agents dels Mossos d'Esquadra per reforçar la seguretat a la ciutat.

Colau ha exposat també al president Torra en la reunió d'aquest dimarts que aquesta xifra d'agents dels Mossos d'Esquadra no serà suficient.

Calvet també ha explicat que s'ha demanat a l'alcaldessa que ajudi a reclamar a l'Estat que es puguin fer més convocatòries per formar nous agents. Colau i Torra també han acordat buscar solucions, com destinar al carrer els mossos que custodien els edificis judicials.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26MQuim TorraAda ColauGeneralitat de Catalunya
Anar al contingut