Colau revalida l'alcaldia de Barcelona amb els vots del PSC i dels tres regidors de Valls
Ada Colau, reelegida alcaldessa, amb la vara (ACN)
Barcelona

Colau revalida l'alcaldia de Barcelona amb els vots del PSC i dels tres regidors de Valls

La constitució de l'Ajuntament ha estat marcada per l'assistència de Joaquim Forn, que ha pres possessió com a regidor de JxCat

RedaccióActualitzat

L'alcaldable de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha estat reelegida alcaldessa amb els vots dels deu regidors dels comuns, els vuit del PSC i tres de Barcelona pel Canvi-Cs, la candidatura liderada per l'exprimer ministre francès Manuel Valls.

Amb el suport dels 21 regidors que marquen la majoria absoluta necessària per ser investida alcaldessa, Colau s'ha imposat així al candidat d'ERC, Ernest Maragall, guanyador en vots el 26M, que serà el líder de l'oposició.

En paral·lel al ple, la plaça Sant Jaume s'ha omplert de protestes. En suport de Quim Forn i en protesta del pacte entre Colau i Collboni per l'Ajuntament de Barcelona, però també en suport de l'alcaldessa.

 

Promeses "per imperatiu legal"

L'exministre socialista Celestino Corbacho, que va concórrer al 26M com a número tres de la plataforma de Manuel Valls, ha estat l'encarregat d'obrir la sessió.

El primer que han fet els regidors és jurar o prometre el càrrec. Cadascú amb la seva fórmula. La JEC obligava tots els regidors a acatar la Constitució. Independentistes i comuns han utilitzat la fórmula "per imperatiu legal".

Els regidors de BComú, inclosa l'alcaldessa, Ada Colau, han sumat a l'imperatiu legal una referència als veïns de la ciutat i els seus drets.

Els d'ERC han promès també per imperatiu legal, ho han fet per "servir la ciutadania de Barcelona i defensar els drets i llibertats i la justícia social". El tercer de la candidatura, Miquel Puig, ho ha fet amb una fórmula personal:

"Amb la mateixa convicció i pels mateixos motius que fa molts anys em vaig veure obligat a jurar lleialtat als principis fonamentals del Movimiento."

Els de JxCat ho han promès per imperatiu legal i per mandat democràtic del poble de Catalunya i el seu compromís "amb la llibertat dels exiliats i dels presos polítics", part de la fórmula que no ha citat Joaquim Forn, que assisteix a la sessió però que després tornarà a la presó.

 

 

Les votacions

Els 41 regidors han votat per ordre alfabètic i en secret. A part dels 21 vots que ha aconseguit Colau, la resta s'ha repartit així:

Ernest Maragall ha aconseguit 15 vots: els 10 d'ERC i els 5 de JxCat, encara que Joaquim Forn no ha retirat la seva candidatura.

El popular Josep Bou ha sumat dos vots, els dels dos regidors del PP, i hi ha hagut 3 vots en blanc, dels tres regidors de Ciutadans que es van mostrar contraris a donar suport a Colau.

En rebre la vara, Colau ha promès per la seva "consciència i honor complir fidelment les obligacions del càrrec d'alcaldessa per imperatiu legal, amb lleialtat al rei, respectar la Constitució, l'Estatut de Catalunya i la Carta Municipal de Barcelona, i sobretot per servir cadascun dels ciutadans de la ciutat".

Després d'obtenir la vara d'alcaldessa, Ada Colau ha anat a saludar la resta de candidats, començant per Quim Forn. Quan ha estat el torn de Manuel Valls, al Saló de Cent s'han sentit aplaudiments i crits procedents del públic.

 

 

Els discursos dels caps de llista

En la seva intervenció, Ada Colau ha reconegut que avui no és un dia feliç:

"Avui no és un dia exactament feliç. Aquesta és una investidura difícil, que es produeix d'una manera que no hauríem imaginat."

Ha agraït els vots a Valls, uns vots que ha reconegut que l'incomoden:

"Agraeixo a Valls els seus vots, però no els hem anat a buscar i mai hem negat que ens incomodaven."

Colau ha mostrat la decisió de ser alcaldessa de tots els barcelonins:

"No seré ni alcaldessa independentista, ni alcaldessa antiindependentista. M'esforçaré per ser l'alcaldessa de tots els barcelonins."

L'alcaldessa també ha tingut paraules de suport a Forn. Li ha promès que farà "esforços per mantenir un contacte regular" perquè el reconeix com "un regidor de ple dret de l'Ajuntament de Barcelona".

"No tindrem descans col·lectivament fins que sigueu en llibertat."

Colau també proposarà tornar a posar el llaç groc a la façana de l'Ajuntament.

En castellà, ha enviat una "fortíssima abraçada al Madrid de Manuela Carmena", que avui ha perdut l'alcaldia.

El candidat de la llista més votada, Ernest Maragall, s'ha referit al pacte Colau-PSC amb els vots de Valls com l'"estranya parella":

"Som aquí per governar, per canviar la realitat i transformar aquesta realitat injusta. I també per construir república. I ho farem des d'on ens ha tocat, des de l'oposició. Des d'on l'entranya parella del senyors Valls i Collboni ens han col·locat."

"No ens estenguin la mà, sisplau. Avui, no", ha dit.

Ernest Maragall ha acabat el seu discurs recordant el seu germà Pasqual. Ha rebut una abraçada de Forn.

El candidat de JxCat, Joaquim Forn, ha agraït les mostres de suport, a les quals s'ha sumat Ada Colau. Ha tingut un emotiu discurs, amb un record per als seus companys a l'exili i també als que són a la presó.

"Sé que aquest vespre, des de les seves cel·les, seguiran les notícies d'aquest acte i comprovaran amb satisfacció que Barcelona i Catalunya no els obliden."

Després de felicitar Colau, ha criticat la manera com ha accedit a l'alcaldia.

"Crec que ha comès un gran error no respectant la llista més votada. Tothom sap com ha aconseguit els 21 vots que necessita per esdevenir alcaldessa. Vostè és alcaldessa gràcies als vots d'un partit que ha situat com a primer objectiu evitar de totes totes que Barcelona tingui un alcalde independentista. I vostè s'ha prestat a facilitar-ho. Aquesta no és una decisió que es pren exclusivament entre els partits d'aquest consistori. Va més enllà. Vostè sap tan bé com jo que respon a una operació política dirigida pels que vostè anomena els poderosos."

 

Forn també ha recordat que, per ell, la lluita continua:

"No sé quan podré tornar a casa, però el que sí que els garanteixo és que, sigui on sigui, continuaré lluitant per la llibertat, la justícia, per Barcelona i per Catalunya."

 

 

En la seva intervenció, Manuel Valls ha defensat els seus vots a Colau per "sentit d'Estat" enfront dels que parlen d'"operació d'Estat o dels poderosos". Ha felicitat Colau per "fer el pas":

"La política és escollir. En situacions com aquestes, cal prendre decisions arriscades i compromeses, i evitar el pitjor. No s'ha de defugir la responsabilitat. És sí o no. No hi ha ni blanc ni abstenció. És sí o no. El més important era evitar, sí,  que Barcelona tingués un alcalde independentista. Amb un candidat que ja havia anunciat que posaria la ciutat al servei de la causa d'una república fictícia i inexistent."

El moment en què s'han sentit més crits de protesta al saló de plens ha estat quan Valls ha negat que hi hagi presos polítics i exiliats. Colau ha hagut de cridar a l'ordre.

Per l'alcaldable del PSC, Jaume Collboni, el suport a Colau ha estat un exercici de responsabilitat:

"Aquesta és l'hora de la responsabilitat. I ens pertoca a tots estendre la mà per fer governable la nostra estimada ciutat. La història de la nostra ciutat no hauria estat un èxit si en els moments més importants no haguéssim estat decidits a participar. I és per això que, en benefici de Barcelona, el grup socialista ha votat la candidatura de la senyora Colau."

Ha lamentat també haver arribat al moment d'excepcionalitat política en què ens trobem:

"Vivim un moment d'excepcionalitat política. Ningú dels que som aquí desitjaríem haver arribat a aquest punt. En els moments difícils no vam saber donar espai a la paraula."

També ha agraït a Valls el seu "respecte" i la seva "generositat".

L'alcaldable del PP, Josep Bou ha felicitat Colau:

"La seva Barcelona i la meva són diferents, però aquí hi ha gent que encara la veu més diferent. Estic content i satisfet del que ha passat avui."

I ha defensat una Barcelona de tots.

"Al senyor Torra, als CDR, al senyor Puigdemont, al senyor Junqueras, els hem de dir que prou, que això s'ha acabat, que Barcelona és de tots i per a tots. I hi cap tothom."

 

 

Una decisió sotmesa a les bases

La incògnita de qui seria alcalde de Barcelona s'ha mantingut fins a l'últim moment.

Les bases dels comuns van avalar divendres, amb el 71% dels vots, que Colau es presenti a la reelecció, amb el suport del PSC i almenys tres vots de la llista de Valls.

Colau es va declarar orgullosa de com havia anat la consulta feta a les bases i va demanar respecte per la decisió.

Esquerra Republicana, la força més votada, però amb els mateixos regidors que Barcelona en Comú, no ha aconseguit el pacte, tot i que, fins a l'últim moment, Ernest Maragall ha fet ofertes a Colau. L'última, d'ahir mateix: repartir-se l'alcaldia.

 

Forn ha pres possessió com a regidor de JxCat

La constitució de l'Ajuntament de Barcelona també ha estat marcada per l'assistència de Joaquim Forn, que ha pres possessió com a regidor de Junts per Catalunya. Divendres, Forn ja va anar a l'Ajuntament per fer els tràmits com a regidor.

 

 

Des de la presó de Brians 2, Forn ha estat traslladat al migdia cap a Barcelona. Quan ha acabat la sessió de constitució, ha tornar al centre penitenciari de Soto del Real "sense dilacions".

Les instruccions del Suprem han impedit el tradicional pas de l'Ajuntament a la Generalitat després de la constitució del consistori per assistir a la recepció del president de la Generalitat.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26M
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut