El mèdium Joao de Deus (Reuters)
El mèdium Joao de Deus (Reuters)

Presó per a un mèdium brasiler acusat d'abusar de la seva filla i de 330 dones més

RedaccióActualitzat

335 denúncies de fins a set països diferents, incloent la seva pròpia filla, han denunciat Joao Teixeira de Faria. Conegut com Joao de Deus, és un famós mèdium brasiler que fa més de 50 anys que prometia cures miraculoses. Aquest diumenge ha ingressat a la presó després d'una negociació amb la policia del Brasil.

El cas va esclatar a principis de desembre, quan una dotzena de dones va denunciar abusos sexuals de Joao de Deus al grup de comunicació "Globo", el més important del país.

L'escàndol es va començar a conèixer com el "Me too" brasiler, i ràpidament ha anat sumant denúncies. Ara ja en porten 335 i continuen arribant. La majoria són del Brasil, però també n'hi ha d'Alemanya, Austràlia, Bèlgica, Bolívia, Estats Units i Suïssa.

Un dels testimonis més impactant és el d'una de les filles del guru Dalva Teixeira, de 49 anys, que va explicar en una entrevista a la revista "Veja" que va ser abusada pel seu pare des dels 10 fins als 14 anys.

"El meu pare és un monstre"

L'onada de denúncies ha obligat a actuar la Fiscalia de l'estat de Goiàs, al centre del país. Van crear un grup especialitzat per atendre les dones, via telefònica o per correu electrònic i van mobilitzar la policia.

Divendres van ordenar la seva detenció i, després de buscar-lo en 30 adreces diferents, el va delcarar com a fugitiu. Joao de Deus, de 76 anys, s'ha lliurat finalment i ara quedarà en presó preventiva. El guru ha gravat un vídeo que ha difós el diari "Folha de Sao Paulo" abans d'entrar a la comissaria de Goiânia, la capital regional, per ser interrogat:

"Em lliuro a la justícia divina i de la justícia de la terra"

De totes les denúncies, la policia explica que ha pres 15 declaracions "contundents" i "necessàries" en què es narren "tots els detalls" durant "més de dues hores".

El comissari de la policia de Goiàs, André Fernandes, encarregat del cas, diu que estan "analitzant cas a cas" i reconeix que "el gran desafiament" és provar els abusos denunciats.

"El que crida més l'atenció és la singularitat del comportament. Hi ha un 'modus operandi' comú que va ser revelat per diverses víctimes"

 

Un mèdium amb temple durant 50 anys

Joao de Deus era una celebritat al Brasil que fins i tot traspasava fronteres. Des del 1976 feia suposades "cures miraculoses" i " cirurgies psíquiques" en una mena de temple que va fundar a Abadiania, a Goiàs.

Tot i aquesta imperi, el mèdium, que assegura que no sap llegir ni escriure i es defineix a la seva pàgina web com "tot just un home" amb "defectes" i "limitacions".

 

Joao de Deus a l'exterior del seu "temple" a Abadiania (Reuters)

 

Vuit milions d'euros retirats

La policia també investiga la retirada, just després de les primeres denúncies, de gairebé 35 milions de reals, uns 8 milions d'euros, dels comptes bancaris a nom de Joao de Deus.

Alberto Zacharias Toron, un dels advocats del mèdium, ha defensat la innocència del seu client:

"Es va lliurar per mostrar de forma clara que respecta la justícia i el poder judicial"

 

Una de les seguidores de Joao de Deus en una manifestació per defensar la seva innocència (Reuters)

 

L'advocat troba estrany que "fets de fa 30 anys" surtin ara a la llum. Zacharias demana calma i "serenitat perquè no es faci un linxament".

"Si és tan greu i fereix de manera tan greu la dona, com és que hi havia dones que tornaven cinc vegades, sis vegades"

Un altre dels seus defensors, Ronivan Peixoto de Morais, diu que les denúncies són, directament, mentides.

ARXIVAT A:
Assetjament sexual
Anar al contingut