Madrid

Podem, En Comú i En Marea tindran un sol grup al Congrés i Compromís se'n desmarca

Les agrupacions parlamentàries Podem, En Comú Podem, En Marea i cinc diputats valencians tindran llibertat de vot i es repartiran el temps i les iniciatives

RedaccióActualitzat

Podem i les seves confluències, entre les quals hi ha En Comú Podem, formaran un únic grup al Congrés dels Diputats. El grup té el nom provisional de Podem-En Comú-En Marea i s'ha registrat aquest dimarts poca estona abans que acabés el termini per fer-ho. El grup es dividirà en quatre agrupacions parlamentàries, les tres del nom, més una agrupació valenciana que es podria ampliar si Compromís s'hi acaba integrant, que tindran llibertat de vot i es repartiran el temps i les iniciatives.

Aquesta solució s'ha forçat després que el PP, el PSOE i C's s'hagin negat a la formació de quatre grups separats, que era una de les seves promeses electorals. Els quatre subgrups disposaran de veu pròpia als grans debats, on es repartiran el temps en funció del seu pes. En Comú Podem serà sempre el segon, en funció dels 12 diputats que hi aporta.

El cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha denunciat que se'ls hagi impedit dur a terme el compromís electoral de tenir grup propi al Congrés, començant pel PSOE.

"Tenim la certesa que tenim dret a grup propi, però el primer que hem trobat és una negativa rotunda, i sabem de qui, del PSOE. Hem plantejat diverses opcions, però hem vist no tant un interès de buscar solucions, sinó de jugar amb nosaltres. Hi ha gent que es pensa que és propietari d'aquesta casa i que es pot permetre jugar frívolament amb el que han expressat milions de votants. No volíem seguir sent titelles".

Domènech ha justificat que la solució els dóna pes i posa el canvi per davant de "la casta".

"Tenim autonomia política, agenda pròpia, portaveus propis, participació en els debats. (...) La gent sempre ha estat per davant de la casta, i ho tornem a demostrar. La candidatura tindrà veu pròpia, no gràcies a les persones que volen continuar en el passat, sinó gràcies a la fraternitat dels pobles".

Per la seva part, el número 2 de Podem, Íñigo Errejón, ha argumentat que no volien dependre de les decisions dels que actuen marcats per "l'immobilisme i l'entossudiment".

"Amb les aliances i la fraternitat pel canvi polític no s'hi juga, no deixarem en mans d'altres la possiblitat de trossejar el que la ciutadania havia votat junt".

Quatre diputats de Compromís s'aparten de l'acord

Compromís ha marcat una mica de distància amb l'acord perquè ha decidit registrar primer la petició de grup propi. Els quatre diputats de la formació que van concórrer al 20-N amb la candidatura Podem-És el Moment han decidit anar per lliure, tot i que no compleixen els requisits per ser grup propi i, si no hi ha sorpreses, la mesa del Congrés els en denegarà la constitució aquest dimecres. Aleshores hauran de decidir si s'integren al grup de Podem o bé passen al Grup Mixt.

Errejón ha mostrat respecte pel camí que han triat aquests diputats i ha assegurat que els esperen amb els braços oberts.

"La via està oberta i seguim esperant els diputats de Compromís que, legítimament, han decidit intentar fins al final tenir el grup propi que ja es van guanyar a les urnes. Respectem aquesta via i obrim el canal perquè, si ho decideixen, continuem treballant junts".

L'acord inclou que a la Junta de Portaveus del Congrés hi aniran quatre representants del grup, que Errejón ha definit com a "plurinacional d'organització confederal".

El president del grup parlamentari serà Pablo Iglesias. Errejón en serà portaveu al Congrés. Els portaveus adjunts seran Irene Montero (Podem), Xavier Domènech (BeC), Alexandra Fernández (En Marea) i Àngela Ballester (Podem).

La configuració dels diputats de Podem era la principal incògnita al Congrés, després de l'acord entre ERC, Bildu i Esquerra Unida per formar temporalment grup conjunt a la cambra baixa.

La mesa del Congrés estudiarà les propostes de grups aquest dimecres. Els partits tindran tres dies per presentar-hi al·legacions. La setmana que ve s'estudiaran els recursos, si n'hi ha ha, i es prendrà la decisió definitiva. Tenint en compte els terminis, i condicionat també per la ronda d'entrevistes que està duent a terme el rei Felip VI, el primer debat d'investidura al Congrés no tindrà lloc fins, com a mínim, la primera setmana de febrer.

Dos grups de Podem al Senat

En el cas del Senat, Podem i les aliances d'esquerres han registrat finalment dos grups. Un, de Podem, amb deu senadors. I un altre amb tretze, que aplegaria els senadors d'En Comú Podem, Compromís, En Marea i alguns diputats de la formació morada. La denominació d'aquest grup seria Plurinacional Podem Euskadi-En Comú-Compromís-En Marea.  

En aquest grup plurinacional hi hauria quatre representants d'En Comú Podem, un de Catalunya Sí que es Pot, tres de Podem País Basc, dos de Compromís, un de Podem Comunitat Valenciana i dos d'En Marea.

Previsiblement, la mesa del Senat, amb majoria absoluta del PP, rebutjarà aquesta organització amb l'argument que el reglament de la cambra alta impedeix que un mateix partit estigui present en dos grups parlamentaris alhora. El PSOE, en canvi, hi votarà a favor al·legant que el reglament ho permet perquè les marques electorals eren diferents, encara que el seu vot no és decisiu.

Si es confirma el rebuig a la proposta, els senadors tindran tres dies per plantejar una alternativa, integrar-se al grup de Podem o bé al Grup Mixt.

Cessió de diputats del PSOE a DiL i ERC al Senat

Tant Democràcia i Llibertat com ERC han acordat rebre dos senadors cedits pel PSOE per poder arribar al nombre exigit pel reglament per tenir grup propi, que són deu. Aquesta cessió, que ja s'ha donat en altres legislatures, ha aixecat polèmica al PSOE, on algunes veus s'han alçat contra el cop de mà a les formacions independentistes catalanes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut