Gabriel Rufián i Joan Tardà seran el portaveu adjunt i el portaveu del grup parlamentari, respectivament, del grup (ACN)
Gabriel Rufián i Joan Tardà seran el portaveu adjunt i el portaveu del grup parlamentari, respectivament, del grup (ACN)
Madrid

Esquerra, Bildu i IU es registren com a grup parlamentari conjunt al Congrés

La Mesa del Congrés, amb majoria de PP i Ciutadans, haurà d'avalar la proposta en la reunió d'aquest dimecres

Actualitzat

Esquerra Republicana, Izquierda Unida i Bildu han presentat aquest dilluns al registre del Congrés dels Diputats la seva proposta per formar un grup parlamentari conjunt, una iniciativa que, si prospera, permetrà a la formació liderada per Alberto Garzón i al partit abertzale guanyar "recursos i visibilitat" a la cambra. Els tres partits recorden que superen el límit mínim de cinc diputats i arriben al 6,93% dels vots en tot el territori estatal, per damunt del 5% que exigeix el reglament del Congrés.

Aquesta agrupació permetrà als tres partits integrants repartir-se la subvenció per "mailing" electoral. Fonts d'IU han assegurat que es tracta d'una oferta per constituir un grup parlamentari "tècnic, no polític" i que els permetria votar i presentar iniciatives per separat. En l'escrit, es designa com a portaveu del grup el diputat republicà Joan Tardà i, com a portaveu adjunt el també republicà Gabriel Rufián, que encapçalava la candidatura d'Esquerra a la cambra baixa.

La Mesa del Congrés haurà d'avalar la proposta en la reunió d'aquest dimecres però, si finalment prospera, no serà la primera ocasió en què ERC i IU formen un grup conjunt. Després de les eleccions de 2008, republicans i la formació aleshores liderada per Gaspar Llamazares van configurar amb ICV i BNG un grup tècnic similar a l'acordat ara. Els darrers dies, IU també havia explorat la possibilitat de formar grup amb Compromís, tal com ha explicat Alberto Garzón en la seva pàgina de Facebook.

GRUPO PARLAMENTARIOLos resultados de las elecciones del 20-D revelaron que casi un millón de personas confían en...

Posted by Alberto Garzón Espinosa on dilluns, 18 / gener / 2016

Per la seva banda, Bildu, amb dos escons, tampoc va aconseguir grup propi en els comicis del 20 de desembre i també havia mantingut contactes amb IU per explorar possibles vies per assolir aquest objectiu.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut