La síndria s'ha convertit es un dels símbols de Palestina (Alaa Al Sukhni / Reuters)

Per què la síndria s'ha convertit en símbol de solidaritat amb Palestina arreu del món?

Els colors de la síndria --verd, vermell, negre i blanc-- són els mateixos que els de la bandera palestina, i la síndria serveix per demanar un alto el foc i, també, com a eina d'autoprotecció per als activistes

Actualitzat

Des de fa un centenar de dies, amb l'inici de la guerra d'Israel i Hamas, han proliferat a les xarxes socials imatges de síndries. Són un símbol de solidaritat amb Palestina arreu del món. Però, d'on prové aquest símil, que no és nou?

Ens hem de remuntar fins a la guerra dels Sis Dies del 1967, que va acabar amb una decisiva victòria de les forces d'Israel al Pròxim Orient. Les seves tropes van aconseguir el control total de Jerusalem, de Cisjordània, de la Franja de Gaza i de la península egípcia del Sinaí.

Després d'aquest episodi, Israel prohibeix que es mostrin banderes palestines als territoris ocupats. Va ser aleshores quan la població palestina va començar a exhibir talls de síndria. I és que aquesta fruita té els mateixos colors --verd, vermell, negre i blanc-- que els de la bandera palestina. A més, les síndries es cultiven arreu de Palestina, tant a Gaza com a Cisjordània.

Israel va aixecar el veto a la bandera palestina el 1993 com a part del pacte dels acords d'Oslo, ara fa 30 anys. Però ara, amb el conflicte actual, ressorgeixen amb força símbols, imatges i fotografies de la síndria com a mostra de solidaritat amb Palestina.

Ara es poden veure imatges de síndries a les manifestacions d'arreu del món. La síndria, juntament amb la branca d'olivera o la kufia --el mocador de cotó o de llana--, s'ha convertit en simbologia palestina.

Manifestació en solidaritat amb Palestina a Ciutat del Cap, a Sud-àfrica (Esa Alexander/Reuters)

Una eina per desafiar la censura

L'ús de la síndria, però, va més enllà del simbolisme. Segons Human Right Watch, les polítiques i pràctiques de Meta "han silenciat les veus en suport dels drets humans de Palestina a Instagram i a Facebook" en el que defineixen com "una onada de censura" que ha augmentat des de l'inici del conflicte, el 7 d'octubre. A més, denuncien que aquesta censura de contingut és "sistèmica i global".

Davant d'aquests fets, l'emoticona o la imatge de la síndria apareix com a alternativa a les xarxes socials. És, doncs, una manera que han trobat els activistes a favor de Palestina per saltar-se aquesta censura. També es tradueix en un missatge per demanar un alto el foc a Gaza.

"Davant l'escalada de repressió i persecució que hem pogut documentar arreu d'Europa, ara és moment de reivindicar símbols que també formen part de la lluita, la història i la creativitat i la intel·ligència col·lectiva", explica en declaracions al 324.cat Cèlia Cassanyes, membre de la Coalició Prou Complicitat amb Israel (CPCI) a Barcelona.

"És hora de buscar noves maneres per fugir dels obstacles, els impediments i la repressió per seguir parlant de Palestina", conclou Cassanyes, que recorda que la síndria també es converteix en una "eina d'autoprotecció" per als activistes. Per exemple, davant de casos com el del Regne Unit, on onejar una bandera palestina podria ser delicte.

 

L'artista Khaled Hourani va crear un disseny de bandera de síndria per a l'Atles Subjectiu de Palestina, el 2007. Segons ell, la seva obra ha proliferat en cada conflicte. També en l'actual.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zawyeh Gallery (@zawyeh)

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGuerra a Gaza
Anar al contingut