Sense franges horàries als municipis de menys de 10.000 habitants i amb baixa densitat

Bars i restaurants podran obrir el seu espai interior respectant les distàncies entre taules i amb reserva prèvia

RedaccióActualitzat

Se suprimeixen les franges horàries per sortir a passejar o fer esport en els municipis de menys de 10.000 habitants i amb una densitat de menys de 100 persones per quilòmetre quadrat, segons publica el BOE aquest divendres.

Segons la nova normativa, a les poblacions que estiguin en fase 1 es podrà passejar per tot el municipi o en un màxim de 5 quilòmetres i, si es passa a un altre municipi, ha de ser que estigui en el mateix territori de desescalada i nombre d'habitants (menys de 10.000) i densitat de població (menys de 100/km2).

També s'elimina la limitació que un sol adult acompanyi un màxim de tres menors de 14 anys, de manera que podran sortir a passejar més d'un adult amb nens. Totes les persones que convisquin en un mateix domicili podran sortir juntes.


Bars, restaurants, esglésies i biblioteques

A més, podran obrir bars i restaurants per consumir-hi a l'interior, amb certes condicions. Podran assistir a enterraments i vetlles 15 persones en espais tancats i 25 a l'aire lliure.

També es podrà anar a temples si no se supera el 50% de l'aforament. Estarà permès que obrin també les biblioteques, amb un terç de l'aforament. Els ajuntaments podran autoritzar els mercats ambulants.


Quins municipis compleixen els requisits

Aquest requisit el compleixen 615 municipis catalans. D'aquests, n'hi ha 15 que fins ara tenien franges horàries perquè tenen entre 5.000 i 10.000 habitants i que ara ja no en tindran perquè compleixen el segon requisit, el de la densitat.

Els habitants d'aquests municipis o entitats podran sortir a passejar i fer esport a qualsevol hora i podran obrir establiments com a bars i restaurants amb les mesures establertes.

 

Consulta aquí la llista sencera dels 615 municipis:

Taules i cadires de la terrassa d'un restaurant de Santa Coloma de Cervelló, aquest divendres


El cas de Santa Coloma de Cervelló

Aquesta nova mesura ha il·lusionat els municipis entre 5.000 i 10.000 habitants, però les il·lusions s'han truncat en els casos en què la densitat de població excedia els 100 habitants per quilòmetre quadrat.

És el que els ha passat a Santa Coloma de Cervelló, al Baix Llobregat, on hi viuen unes 8.200 persones, però que no compleixen l'altra requisit: amb 7,5 quilòmetres quadrats de terme municipal, tenen una densitat deu vegades més gran, més de 1.000 habitants per quilòmetre quadrat.

Malgrat això, a primera hora del matí ha corregut la veu que sí, que podrien entrar en aquest grup de municipis.

La desil·lusió se l'han endut primer de tot gent com Esmeralda Martínez, que té un restaurant a la població:

"Hem estat el grup de restauradors d'aquí a Santa Coloma hem estat parlant, il·lusionats, a veure si ja podríem obrir, i de cop i volta, rebem una altra notificació i ens diuen que no, que és mentida, que s'han equivocat".

Esmeralda Martínez, responsable del restaurant Can Valentí de Santa Coloma de Cervelló, aquest divendres

Segons l'alcaldessa de Santa Coloma, Anna Martínez, quan se n'han adonat que no hi entraven, han avisat de seguida a tothom:

"Ràpidament hem comunicat des les xarxes de l'ajuntament que es mantenia tot com hem estat fins ara, amb les mateixes franges i amb les mateixes limitacions".

Gairebé segur que aquest dilluns 25 de maig aquesta localitat ja entrarà en fase 1 i bars i restaurants podran muntar les terrasses perquè comencin a arribar els clients.

L'alcaldessa de Santa Coloma de Cervelló, Anna Martínez, aquest divendres

 

la terrassa d'un bar a Calella (ACN/Jordi Pujolar)

Bars i restaurants

Els bars i restaurants, amb l'excepció de discoteques i locals d'oci nocturn, podran obrir per al consum interior.

No s'haurà de superar el 40% de l'aforament.

El consum a l'interior haurà de fer-se en taules, preferentment mitjançant reserva prèvia.

No s'admetrà l'autoservei a la barra. Les taules hauran de guardar una distància de dos metres.

Estarà permès encarregar a l'establiment mateix menjar i beure per emportar-se.

Es podran oferir productes de lliure servei a través de plats individuals degudament preservats.

El servei de terrassa es farà d'acord amb el previst en fase 1.

En els municipis de menys de 5.000 habitant també han de complir com a requisit per obrir aquests locals tenir una densitat de població de menys de 100 habitants per quilòmetre quadrat. Un requisit que no se'ls demana per a les franges horàries de les que estan exempts.


Excepcions

Queden fora d'aquesta ordre els municipis de menys de 10.000 habitants que tinguin un casc urbà consolidat enganxat a un altre municipi més gran, o en què la suma de les dues localitats sigui superior a les 10.000 persones.

I es podrà sortir en grups de 15 i no de 10 com a les poblacions més grans.

Passeig a la Bisbal d'Empordà (ACN/Gerard Vilà)


Avançat per Sánchez

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja va avançar diumenge passat la intenció de relaxar les mesures de desconfinament en aquestes poblacions o ens locals que tinguin una densitat de menys de 100 habitants per quilòmetre quadrat, que estiguin en fase 0 i 1.

Fins ara estaven deslliurades de la restricció de les franges horàries els municipis de menys de 5.000 habitants. D'aquesta manera el govern espanyol vol afavorir el desconfinament en aquelles poblacions on no hi ha un risc d'aglomeracions.

Aquest divendres el BOE fa oficial les noves normes per a aquestes poblacions, que s'aplicaran a les persones que hi estiguin empadronades o que faci més de 14 dies que hi resideixin, no a les persones que hi estiguin de pas.

Consulta la norma completa al text del BOE:

BOE del 22 de maig del 2020 by Moderador Noticies Web on Scribd

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaFases de la desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut