Otegi no serà el candidat d'EH Bildu al País Basc en les eleccions de l'any que ve

El canvi de lideratge en les files abertzales coincideix amb el d'Iñigo Urkullu en el PNB

RedaccióActualitzat

Ni Urkullu amb el PNB, ni Otegi amb EH Bildu. Cap dels dos optarà a ser lehendakari en les eleccions al País Basc, previstes per a l'any que ve, però encara sense data.

Després que el PNB anunciés la setmana passada que proposa Imanol Pradales com a cap de cartell, aquest dilluns Arnaldo Otegi ha aclarit el seu futur: "El meu lloc no és al Parlament".

Otegi, que ha avançat que sí que vol continuar com a coordinador general del partit, ha apel·lat al "canvi polític" a Euskadi per no ser el candidat de Bildu. Un canvi gens aliè a un País Basc sense ETA des de fa més de 10 anys i a l'ascens de l'extrema dreta a l'Estat.

El líder abertzale diu que fa temps que ho tenia decidit i, malgrat que no ha desvelat qui serà el nou candidat, que es donarà a conèixer al desembre, sí que ha donat pistes de com serà: "Hi ha gent nova que vol fer les coses d'una altra manera i que representa els valors emergents de la societat basca".

També va apel·lar a les noves generacions Andoni Ortuzar, president del PNB, quan va anunciar el relleu d'Iñigo Urkullu: "És el moment adequat per, des de la més satisfactòria base que deixa Urkullu, obrir el camí a una nova generació", va dir.
 

L'efecte dels resultats electorals

Darrere d'aquests canvis de lideratge hi ha també l'empat tècnic que van obtenir el PNB i Bildu al País Basc en les últimes generals; i el fet que el PNB va perdre posicions davant els abertzales en les municipals del maig.

Al marge dels partits nacionalistes, els socialistes ja fa mesos que van substituir Idoia Mendia per Eneko Andueza i veuen, en els relleus del camp nacionalista, una oportunitat per ser més decisius.

El PP provarà de mantenir la línia ascendent amb un nou líder, Javier de Andrés, després de bandejar l'històric Carlos Iturgaiz.

Ja no tan nova és la lluita a l'esquerra del PSOE, que reprodueix la que es dona en l'àmbit estatal. Elkarrekin Podem, que va arrencar amb força el 2016, ha anat retrocedint i ara Sumar, amb l'errejonista Lander Martínez, dividirà encara més l'espai que ocupen.

ARXIVAT A:
País BascArnaldo OtegiBildu
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut