El PNB prescindeix d'Urkullu com a candidat a lehendakari

El partit ha comunicat que el candidat per competir amb EH Bildu a les eleccions basques de l'any que ve serà Imanol Pradales

RedaccióActualitzat

El lehendakari, Iñigo Urkullu, no repetirà com a candidat del PNB en les eleccions basques de la primavera. L'executiva del PNB prendrà la decisió dilluns i obrirà un procés de presentació de candidatures. Amb aquesta decisió, els nacionalistes bascos voldrien donar un cop d'efecte i renovar el candidat de cara a la seva pugna amb EH Bildu

Els resultats al País Basc de les últimes generals van donar un empat en diputats entre les dues forces, i a les municipals, el PNB va perdre posicions davant els abertzales.

Iñigo Urkullu estava disposat a continuar una legislatura més i optar a una quarta reelecció, però la direcció del PNB ha decidit substituir-lo.

El nou candidat proposat pel PNB és Imanol Pradales, nascut a Santurtzi fa 47 anys. Ara els afiliats del PNB han de de votar-lo per fer-lo candidat.


Dotze anys com a lehendakari

Iñigo Urkullu, de 63 anys, ha estat lehendakari els últims 12. Mestre de professió, està vinculat al PNB des de molt jove i el 2007 va arribar a la presidència de la formació. Al cap d'un temps, Urkullu va canviar de despatx: del partit a la presidència del govern.

Els nacionalistes bascos veien com l'esquerra abertzale, després de l'alto el foc d'ETA, els passava al davant a les eleccions generals. Venien les autonòmiques i el 2012 el PNB va optar per la figura d'Iñigo Urkullu reconegut per la seva seriositat i moderació. Va funcionar com antídot, es va imposar amb claredat a Bildu i li va tocar gestionar l'etapa post-ETA.

Substitut del socialista Patxi López va iniciar un llarg recorregut al capdavant del govern d'Euskadi encadenant tres legislatures, les dues últimes en coalició amb el partit socialista d'Euskadi.

La seva capacitat negociadora el va portar a tenir un paper rellevant durant el procés. Segons va explicar en el judici va mediar entre el govern espanyol i el de la Generalitat per evitar la declaració d'independència i l'aplicació del 155 i convocar eleccions. Un acord que al final es va trencar.

 

 

 

ARXIVAT A:
PNBPaís Basc
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut