El cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella
El cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella
Catalunya Migdia

Omella no compareixerà al Parlament pels abusos a l'Església i la cambra el denunciarà

El president de la Conferència Episcopal Espanyola està citat per a dilluns, però ha enviat una carta excusant la seva presència

Enllaç a altres textos de l'autor

Marta Corbalan

Periodista de la secció de Política de Catalunya Ràdio

El Parlament denunciarà a la Fiscalia el president de la Conferència Episcopal Espanyola i arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella. El motiu és que Omella s'ha negat a comparèixer davant la comissió d'investigació sobre la pederàstia a l'Església que està en marxa a la cambra. El cardenal arquebisbe estava citat per a aquest pròxim dilluns, 29 de gener, però --segons ha pogut saber Catalunya Ràdio-- no hi anirà. 

Omella ha enviat una carta a la presidenta del Parlament, Anna Erra, on li comunica que no compareixerà perquè --entre altres coses-- els abusos sexuals a menors ja han estat objecte d'investigació a fons per part del defensor del poble, Ángel Gabilondo.

En aquesta carta, el president de la Conferència Episcopal Espanyola recorda que Gabilondo ja va presentar un informe detallat sobre aquests abusos l'octubre de l'any passat, i afegeix que van col·laborar en la seva elaboració. Concretament, explica que "l'informe també analitza els supòsits produïts a Catalunya, on la Comissió Assessora va fer 4 viatges i va entrevistar 53 persones."

Segons el defensor del poble, 440.000 persones haurien estat víctimes d'abusos en l'àmbit de l'Església

Un altre dels arguments exposats per Omella per esquivar la seva compareixença és insistir en el fet que tota la informació actualitzada sobre els abusos està recollida a la pàgina web creada per la mateixa Conferència Episcopal Espanyola i que porta per títol "Per a donar llum"

A la mateixa carta, Joan Josep Omella també fa referència a 3 sentències diferents del Tribunal Constitucional on --segons la interpretació que ell en fa-- se l'eximeix de comparèixer a la comissió d'investigació que impulsa el Parlament.

El Parlament denunciarà

La presidenta de la comissió, la diputada dels Comuns Susanna Segovia, ha anunciat que demanarà a la mesa que apliqui el reglament i que ho posi en coneixement de la Fiscalia.

"No s'entén aquesta manca de voluntat de venir a explicar-se i a escoltar les preguntes que puguin fer-li les diputades. Entenem que no hauria de tenir res a amagar."

L'article 68 del reglament sobre les compareixences a les comissions d'investigació del Parlament diu que "si la persona convocada desatén, voluntàriament, el requeriment de comparèixer davant una comissió, la mesa n'ha de donar compte al ministeri fiscal, als efectes de substanciar la responsabilitat penal que hi pugui correspondre. En la notificació inicial, se l'ha d'advertir d'aquesta possible responsabilitat penal."

'És una vergonya que no s'investigués': l'Església trenca el silenci sobre el capellà abusador
Catalunya Ràdio va avançar l'any passat casos d'abusos com el del capellà Josep Vendrell a Barcelona i Caldetes

Qui més està citat a declarar dilluns?

A banda de Joan Josep Omella, hi ha dos testimonis més --citats per a dilluns-- que també ja han avisat que no hi aniran. Es tracta d'Enric Termes, vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, i Santiago Bueno, president del Tribunal Eclesiàstic de l'arquebisbat de Barcelona. 

També estan citats Carlos López Segovia, vicesecretari per a Afers Generals de la Conferència Episcopal Espanyola i promotor de justícia del Tribunal de la Rota, i Carles Ferrer Roig, advocat i representant de l'Oficina de Prevenció i Protecció d'Abusos de l'Arxidiòcesi de Tarragona. En aquest cas, al Parlament de moment no els consta que aquestes persones hagin confirmat ni rebutjat la seva compareixença.

La comissió d'investigació sobre la pederàstia a l'Església es va crear el 27 d'abril del 2022, i, gairebé un any més tard, es va acordar la llista de peticions de compareixences, entre les quals hi ha la del cardenal arquebisbe Omella. Hi van votar a favor ERC, Junts, la CUP i els Comuns. El PSC va ser l'únic que hi va votar en contra

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaPederàstia Església
Anar al contingut