Joe Biden, reunit aquest diumenge amb el seu Consell de Seguretat (Reuters/Casa Blanca)

Biden accepta reunir-se amb Putin "sempre que abans no envaeixi Ucraïna"

El president francès va fer la proposta de cimera en una ofensiva diplomàtica en què, a banda de Putin i Biden, també va parlar a Zelenski

Actualitzat

L'esforç més visible per evitar una guerra que Occident considera imminent l'està fent en les últimes hores el president francès, Emmanuel Macron, en el que es podria considerar una ofensiva diplomàtica. Els Estats Units han acceptat la proposta del president francès de fer una cimera entre Putin i Joe Biden, segons han confirmat aquesta matinada fonts de la Casa Blanca.

Biden es reunirà amb Putin sempre que Moscou no envaeixi Ucraïna; si no, diu, hi haurà conseqüències ràpides i contundents. Una cimera encara sense data, que se centrarà en la seguretat a Europa.

El secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, assegura que el president Biden farà tot el possible per evitar la guerra.

"En termes d'atraure Rússia, la meva feina com a diplomàtic és remoure cel i terra per evitar una guerra. I si hi ha alguna cosa que pugui fer, la faré. El president Biden ha deixat ben clar que està preparat per reunir-se amb Putin en qualsevol moment, en qualsevol format, si això pot evitar una guerra."

Es tractaria d'una cimera bilateral com la del juny passat a Ginebra, que després s'obriria a altres actors destacats que, per ara, no concreten. El tema oficial no seria Ucraïna, sinó, literalment, "la seguretat i l'estabilitat estratègica a Europa".

De moment, el Kremlin no descarta la reunió, però encara no la confirma. És una resposta molt habitual que els russos no assegurin res fins que aquestes cimeres estan ben lligades. 

En tot cas, la cimera i els continguts els hauran de pactar, en una trobada anunciada per a dijous, els caps de la diplomàcia russa i nord-americana. Fins ara, però, les postures sobre el tema de fons, l'expansió de l'OTAN i la seva presència a l'Europa de l'Est, han estat irreconciliables.

Abans de parlar amb Biden, Macron havia aconseguit arrencar el compromís de Putin -en una conversa telefònica que ha durat prop d'una hora i quaranta-cinc minuts-, de "treballar intensament" per aconseguir segellar un alto el foc real entre les forces ucraïneses i les milícies prorusses a la regió separatista de la zona del Donbass.

Aquest dilluns hi podria haver una primera reunió de l'OSCE amb representats d'Ucraïna i Rússia amb l'objectiu d'obtenir un compromís d'alto el foc de totes les parts implicades.

 

Emmanuel Macron ha trucat als seus homòlegs rus, ucraïnès i nord-americà per intentar una sortida diplomàtica al conflicte
Marató d'Emmanuel Macron per intentar una sortida diplomàtica al conflicte (EFE/John Thys )


Putin, la seguretat de Rússia

En un comunicat posterior a la conversa, l'Elisi ha insistit que "cal donar prioritat a una solució diplomàtica a la crisi actual i fer tot el possible per aconseguir-la".

El Kremlin, en el seu comunicat sobre la conversa entre Putin i Macron, la descriu com un "profund intercanvi de punts de vista" sobre la situació a Ucraïna. Segons el Kremlin, Putin ha expressat a Macron la seva "gran preocupació" pel fort deteriorament de la situació al Donbass i ha culpat de l'escalada de la tensió a la zona "les provocacions de les forces de seguretat d'Ucraïna".

Finalment, Putin hauria demanat al president francès que l'OTAN i els Estats Units es "prenguin seriosament" les exigències de seguretat de Rússia.

L'Elisi també destaca un segon acord. Diu que el president francès ha rebut de Putin el compromís de retirar les seves tropes un cop acabades les maniobres a Bielorússia. Però el fet és que Rússia i Bielorússia han decidit prolongar els exercicis militars conjunts a la frontera nord amb Ucraïna, que havien d'acabar aquest mateix diumenge.

Els últims dies, tant el president com la vicepresidenta nord-americans han afirmat que les tropes russes estan a punt d'iniciar la invasió. Segons la CNN, el Pentàgon assegura que Rússia ja ha traslladat tres quartes parts del seu exèrcit, uns 190.000 soldats, a les portes d'Ucraïna. Tot plegat, segons el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, una mostra que Putin planeja la invasió imminent.

 

Macron truca a Zelenski

Després de la conversa amb Putin, va ser el torn del president ucraïnès, Volodímir Zelenski. Macron ha aplaudit la determinació del president d'Ucraïna per "evitar una escalada" bèl·lica a la zona i ha dit que ha reafirmat el seu compromís "de no reaccionar a les provocacions i respectar l'alto el foc".

Zelenski ha demanat una reunió del Consell de Seguretat de l'ONU i ha reclamat un compromís més gran de la comunitat internacional en el conflicte. En la conversa amb el president francès ha dit que vol que Macron comuniqui a Putin la seva disposició a un diàleg obert entre tots dos.

Després de parlar amb Putin i Zelenski, hi ha hagut la conversa entre Emmanuel Macron i Joe Biden. Després d'això, el president nord-americà ha modificat la seva agenda i ha anul·lat un viatge previst a Delaware per mantenir-se al despatx de la Casa Blanca.
 

La desconfiança europea

Al marge de Biden, Putin i Zelenski, la maratoniana jornada diplomàtica d'aquest diumenge del president francès ha inclòs contactes telefònics amb diversos dirigents europeus.

Alguns es mostren desconfiats dels suposats compromisos diplomàtics de Putin. Un dels que en desconfien és el primer ministre britànic, Boris Johnson, que ha acusat Putin de dur Europa a les portes del conflicte armat més important al continent des de la Segona Guerra Mundial.

"Em fa por dir que els plans que veiem és pel que podria ser realment la guerra més gran d'Europa des del 1945. La gent ha d'entendre el cost en vides humanes que podria comportar, no només per als ucraïnesos, sinó també per als russos, per als joves russos."

Per la seva banda, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha advertit Putin dels costos econòmics sense precedents que comportaran les sancions que estan preparant si Moscou decideix envair Ucraïna:

"Durant aquest temps hem estat treballant sistemàticament per dissenyar un gran de paquet de sancions de la Comissió Europea, amb els Estats Units, la Gran Bretanya i el Canadà. De manera que si el president Putin comença la guerra respondrem amb les mes fortes sancions econòmiques i financeres."

Mentrestant, les maniobres militars de Rússia amb Bielorússia incrementen la sensació d'assetjament i amenaça dins d'Ucraïna. A hores d'ara, fonts occidentals calculen que el desplegament militar rus al voltant de la república exsoviètica és el més gran des de la Guerra Freda. A Ucraïna, les hostilitats a la conflictiva regió del Donbass han arribat al punt àlgid dels últims dies. Segons fonts militars, només diumenge hi va haver més de cent atacs. Amb el record molt viu del que va passar el 2014, quan Rússia va ocupar i es va annexionar part del territori ucraïnès, els civils es preparen per al pitjor escenari.

ARXIVAT A:
Emmanuel MacronVladímir PutinVolodímir ZelenskiJoe BidenUcraïna
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut