Hemicicle del Parlament de Catalunya buit
El ple d'investidura serà després de Sant Joan (Parlament/Sergio Ramos Ladevesa)

El calendari fins a l'elecció del president de la Generalitat o la repetició d'eleccions

Un cop constituït el Parlament, el president Rull té 10 dies hàbils per consultar els grups i proposar un candidat a la investidura

RedaccióActualitzat

Un cop constituït el nou Parlament sorgit de les eleccions del 12 de maig, arrenca la quinzena legislatura. La primera tasca que té el nou president de la cambra catalana, Josep Rull, serà proposar el candidat a la presidència de la Generalitat.

deu dies hàbils per fer-ho. És a dir, previsiblement, el ple d'investidura arrencarà el 25 de juny. Abans, Rull haurà de consultar tots els grups parlamentaris.

Per ser investit president, el candidat ha d'obtenir la majoria absoluta. En cas contrari, hi ha una segona opció, amb un nou debat i una nova votació, dos dies després. Aquí n'hi ha prou amb una majoria simple per ser nomenat president de la Generalitat.

Ara bé, en el cas que la investidura fos fallida, començaria el compte enrere per intentar acords per a una altra investidura. Si en dos mesos no s'aconsegueix l'acord, es convocarien eleccions automàticament el 26 d'agost. Unes noves eleccions que se celebrarien durant la primera quinzena d'octubre.


L'aplicació de l'amnistia impacta de ple en el calendari de la investidura 

També són dos mesos els que tenen els jutges per aplicar la llei d'amnistia, que ha entrat en vigor aquest dimarts 11 de juny, un cop publicada al Butlletí Oficial de l'Estat. 

Un termini que s'estén fins a mitjans d'agost. En concret, fins al dia 11. 

 

 

Qui suma per governar?

Les eleccions el 12 de maig van deixar una incontestable victòria del PSC, amb Salvador Illa al capdavant, un Parlament sense majoria independentista i amb una forta davallada d'Esquerra.

El pactòmetre de 3Cat permet veure quines opcions de pacte hi ha.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut