Biden i Putin, asseguts, durant la cimera entre els Estats Units i Rússia, a Ginebra (EFE / Mikhail Metzel - Sputnik)
Biden i Putin, asseguts, durant la cimera entre els Estats Units i Rússia, a Ginebra (EFE / Mikhail Metzel - Sputnik)

La primera reunió entre Biden i Putin, "sense hostilitats" però amb desconfiança

En la trobada a Ginebra, els presidents dels Estats Units i Rússia s'aproximen en matèria de control d'armes nuclears, però xoquen en ciberdelinqüència i respecte als drets humans

Manel Alias TortActualitzat

Suïssa, escenari neutral. Un país que, a diferència de la UE o els Estats Units, no ha imposat sancions a Rússia pel conflicte amb Ucraïna. A Ginebra ja s'hi van trobar Dwight D. Eisenhower i Nikita Khrusxov,  el 1955. Trenta anys més tard, van ser Mikhaïl Gorbatxov i Ronald Reagan.

Sempre en situacions com ara, en què les relacions entre les dues potències nuclears passen per moments turbulents. I Ginebra ha estat la seu, aquest dimecres, de la primera trobada amb el càrrec de presidents entre Vladímir Putin i Joe Biden. 

L'objectiu era modest, però a la vegada important. Detectar si són capaços de posar fre al deteriorament de les relacions entre els Estats Units i Rússia, que, segons moltes veus, passen pel nivell més baix des del final de la guerra freda.

Les delegacions dels Estats Units i Rússia, en la cimera entre Biden i Putin, aquest dimecres a Suïssa
Les delegacions dels Estats Units i Rússia, en la cimera entre Biden i Putin, aquest dimecres a Suïssa (EFE / Mikhail Metzel - Sputnik)


Es temien moments d'alt voltatge després que Biden respongués que sí a la pregunta de si creia que Putin era un assassí. Però la sensació que ha deixat la trobada és que ha estat constructiva. Així l'ha resumida Putin: 

"Crec que no hi ha hagut hostilitat, al contrari. Ara bé, la nostra reunió, per descomptat, ha girat al voltant de valoracions molt diferents i molt discrepants. Al meu parer, totes dues parts hem demostrat el desig d'entendre'ns i buscar maneres d'acostar les posicions. La conversa ha estat molt constructiva." 

I el president nord-americà ha assegurat que el to de la reunió ha estat positiu:

"No vivim un moment kumbaià, com dèiem als 60 als Estats Units, 'abracem-nos i estimem-nos'. Però a cap dels dos països no li interessa ser en un punt que entrem en una nova guerra freda. I crec sincerament que Putin també ho creu i ho entén." 

Putin i Biden conversen en la trobada que els dos presidents han mantingut a Ginebra
Putin i Biden conversen en la trobada que els dos presidents han mantingut a Ginebra (EFE / Peter Klaunzer)


Aquesta distensió ha permès arribar a acords, tot i que molt modestos. Els ambaixadors que havien estat cridats a consultes tornaran aviat a treballar a Washington i a Moscou. I equips de tots dos països obriran consultes sobre com expandir l'acord que limita els arsenals de les dues potències nuclears, un pacte que Donald Trump volia liquidar i que Biden, tan bon punt com va arribar a la Casa Blanca, va acordar prorrogar amb el president rus. Els dos líders també han anunciat la voluntat de fer contactes per treballar en matèria de ciberseguretat.  

Però, més que els acords, com a mínim davant la premsa, han aflorat les moltes discrepàncies. I per poder-les expressar més lliurement, la delegació nord-americana ha forçat que les compareixences de premsa es fessin per separat. Primer ha donat explicacions el president rus i, més tard i en una altra localització, el nord-americà.
 


Biden ha advertit Putin que hi haurà conseqüències "devastadores" per a Rússia si Navalni mor a la presó. I que ho pagarà car si hi ha més ciberatacs a empreses nord-americanes. El president rus, però, a la seva roda de prensa ha afirmat que el territori on hi ha més pirates informàtics és els Estats Units i que té poca autoritat moral per parlar de drets humans un país que manté obert Guantánamo.  

Aquesta cimera va ser iniciativa de Biden. L'objectiu que perseguia és forçar un canvi d'actitud del Kremlin. I, més enllà de les declaracions, no trigarem a saber si aquest cara a cara ha donat fruits i si es pot parlar de Ginebra 2021 com d'un punt d'inflexió.
ARXIVAT A:
Joe BidenVladímir PutinEstats UnitsRússiaDrets humans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut