Missatge d'alerta del simulacre de Protecció civil al mòbil (ACN)

Nou simulacre fent sonar mòbils i sirenes: avís a més de 110.000 persones per risc químic

La prova d'aquest dimecres de Protecció Civil ha afectat 12 municipis de les comarques del Bages, el Berguedà, el Vallès, la Selva i l'Aran, on justament la sirena ha sonat al municipi de Les però no s'ha rebut l'alerta als mòbils

RedaccióActualitzat

Aquest dimecres al matí s'ha fet un nou simulacre de sirenes i enviament de SMS d'alerta per risc químic a Catalunya. Aquest cop ha afectat 12 municipis de les comarques del Bages, el Berguedà, l'Aran, el Vallès i la Selva. Ha començat a les 11 del matí i ha durat 15 minuts.

La població censada dins la cobertura teòrica de les sirenes de risc químic de la prova d'aquest 18 d'octubre és de 112.359 habitants.

Han sonat 21 sirenes en els següents municipis: Castellgalí i Sant Vicenç de Castellet (Bages); Puig-reig (Berguedà); Polinyà i Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental); Granollers, Gualba, Montornès del Vallès, Parets del Vallès i Sant Celoni (Vallès Oriental); Riells i Viabrea (Selva), i Les (Vall d'Aran).

L'alerta s'havia d'enviar a tots els telèfons mòbils que es troben en els municipis on han sonat les sirenes, però no ha sonat als mòbils del municipi de Les. La gent del poble ho estava esperant, però no han rebut cap alerta, ni tan sols els bombers. Segons protecció civil, la culpa la té l'antena de Bossòst.

 

Aquesta prova arriba un mes després que 5 milions de mòbils a Catalunya rebessin un SMS, també de simulacre d'alerta, però en aquest cas no es tractava de risc químic, sinó d'una prova genèrica del Departament d'Interior.

El simulacre no requereix dur a terme el confinament, encara que Protecció Civil anima a fer-lo a tothom que pugui practicar-lo i recorda el consell bàsic en cas d'accident químic: tancar-se a l'edifici on som o el que sigui més a prop i tancar portes, finestres i qualsevol ventilació a l'exterior.


Tres minuts amb les sirenes sonant

Primer han arribat els SMS i, tot seguit, s'han activat les sirenes. S'han fet tres senyals d'alerta d'un minut de durada, separats per silencis de cinc segons. Les alertes també se senten, per la seva proximitat amb els municipis afectats, a Barberà del Vallès, Canovelles, les Franqueses del Vallès, Lliçà de Vall, Montmeló i Vilanova del Vallès.

Als missatges que rep la població s'indica que es tracta d'un simulacre, però que, en un cas real, si sonen les sirenes, cal confinar-se a casa o en un lloc segur. A la Vall d'Aran, el missatge arriba també en aranès.
 

Per què aquests municipis?

En els municipis on s'ha fet la prova hi ha 53 establiments de risc químic que formen part de l'abast del Plaseqcat.

Pel que fa a l'enviament de l'alerta als mòbils, la zona de recepció no coincideix plenament amb la zona d'audició de les sirenes de risc químic, ja que la distribució de les antenes de telefonia que fan de repetidor i la cobertura de l'audició de les sirenes no coincideix plenament i possiblement comprendrà un espai superior a la zona d'audició de les sirenes.

Tot i això, la ciutadania amb la informació de l'alerta pot saber què està passant, en quina zona i quina és la mesura, per la qual cosa podrien identificar si es troben a l'espai on s'hauria d'aplicar.
 

Per a què serveixen aquestes alertes?

Les sirenes de risc químic són el sistema d'avís a la ciutadania previst en els plans de protecció civil per emergències químiques quan un accident químic és greu i pot afectar la població.

L'objectiu del sistema d'avisos és alertar la població situada a la zona vulnerable, de la manera més ràpida possible, de l'existència d'un accident en una indústria o instal·lació i que, per tant, cal que es confinin o que prenguin les mesures que les autoritats indiquin.

El 15 de novembre es durà a terme l'última prova de sirenes de risc químic del Plaseqcat, en aquest cas al Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental.

Anar al contingut