Barcelona

Noah Gordon situa al Penedès la seva última novel·la, "El celler"

L'escriptor nord-americà Noah Gordon ha visitat Catalunya per promocionar "El celler" (Roca Editorial), una novel·la que trenca vuit anys de silenci editorial i que està ambientada al Penedès. Gordon, que aquest dimarts presentarà mundialment el llibre des de Vilafranca del Penedès, ha explicat a Catalunya Ràdio que es va decidir per aquest escenari perquè "satisfeia les necessitats de trobar un escenari des del qual el meu protagonista pogués anar fàcilment a França, un país de vins". L'autor d'èxits com "El metge", "Xaman" o "L'últim jueu" ha dit també que, a mesura que es fa gran, se li aguditza la inspiració i té més històries per explicar.

Actualitzat

"El celler" parla de la trajectòria vital d'un jove de família de viticultors humils, que en la Catalunya del segle XIX aconsegueix tenir el seu propi celler.

El rerefons del fil conductor són les guerres carlistes i l'assassinat de Prim, que l'escriptor veu com un "esdeveniment interessant que té molts paral·lelismes amb l'atemptat de Kennedy, perquè en els dos casos sempre quedaran elements per aclarir".

Gordon té forts vincles amb Catalunya, perquè hi té un fill que està casat amb una catalana. El fet d'escollir les vinyes com a escenari també reflecteix el coneixement d'un món que va poder tastar no fa gaires anys, a partir de la primera visita a Espanya, el 1990. "Era una experiència nova, perquè havia viscut fins aleshores sense vi i a poc a poc vaig anar sentint estima per aquest món i gairebé es va convertir en una obsessió", ha dit. Fins al punt que va parlar amb cellers i tavernes per anar elaborant el personatge.

Sobre els vuit anys de silenci editorial, l'autor nord-americà ha justificat que va modificar el ritme d'escriptura pels problemes de salut de dos membres de la seva família. També ha afirmat que, després de l'èxit de "L'últim jueu", es va sentir "pressionat" per retirar-se i va pensar que podia continuar escrivint quan volgués, "però la literatura exigeix una disciplina i un horari diari".

Anar al contingut