No us emporteu pedres de Menorca: més d'una tona requisada cada any a l'aeroport

Els turistes s'emporten material geològic de l'illa i els experts alerten que, si es posa de moda, s'arribarà a esgotar

Caterina Karmany JaumeActualitzat

Podria ser formatge o unes avarques, però no. Hi ha turistes --i més d'un resident-- que agafen pedres i sorra com a souvenir de Menorca, un mal vici, segons el geòleg Agustí Rodríguez, perquè, en molts casos, quan els visitants arribin a casa, acabarà a les escombraries.

"Tenim un mal costum i és que quan sortim a la natura sentim una necessitat imperiosa d'endur-nos qualque cosa d'allò que anem a visitar, sense tenir en compte que, en el cas del material geològic no es regenera", explica Rodríguez.

Són pedres, fòssils o sorra de les platges que es detecten a l'aeroport. Una tona aproximadament cada any.


Tornar les pedres al seu lloc d'origen

El material requisat --que a vegades inclou pedres de mida gran-- es porta a Mestral, un centre gestionat per Càritas, i allà es classifica. Aquest any fins i tot han fet un curs de reinserció social amb aquesta finalitat.

La divisió es fa per colors: la Menorca vermella, amb les pedres i l'arena típiques del nord, la fosca, la groga i la blanca, més pròpia del sud. Una vegada destriats, es retornen a la zona d'on s'ha extret, encara que és impossible encertar el lloc exacte.

En els darrers nou anys, se n'han requisat nou tones. "I això sense comptar el material que no podem controlar", apunta Marta Carreras, tècnica de medi ambient del Consell Insular de Menorca.

En surt molt més, explica. I posa d'exemple les maletes que van a la bodega de l'avió o als vehicles que surten de l'illa dins els vaixells.

Les pedres es classifiquen per color i es tornen al lloc d'on les han tret
Les pedres es classifiquen per colors i es tornen al lloc d'on les han tret (3cat)

"Menorca s'ha de quedar a Menorca"

Són elements que pertanyen a la natura i, només per això tenen una importància intrínseca, però, en alguns casos, es troben en indrets que han estat inventariats d'interès geològic, formen part del patrimoni i la seva importància és superior.

A més Rodríguez apunta a un perill: "Si aquesta extracció es posa de moda en un lloc concret i es fa de manera continuada, s'arribaran a esgotar."

A llocs com Hawaii es posen multes per als visitants que s'emporten aquest tipus de material. Carreras descarta les multes, de moment, però creu en la conscienciació: "Fa anys es va posar de moda emportar-se argila, vam fer una campanya entre els guies turístics perquè no recomanessin els banys amb aquests fangs i l'espoli ha caigut considerablement."

Menorca té un patrimoni natural i paisatgístic que atreu els visitants. Carreras ho té clar: "Tenim un material preciós però és a Menorca on s'ha de quedar perquè quan el treus del seu ambient, ja no és aquella cosa tan polida. S'ha d'apreciar on toca." Amén.

 

ARXIVAT A:
PatrimoniIlles Balears
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut