El primer ministre, Gabriel Attal, fa poc a París
El primer ministre, Gabriel Attal, fa poc a París

Multa de 5 euros per no presentar-se a una cita mèdica: la proposta francesa per reduir costos

El primer ministre Gabriel Attal vol "responsabilitzar" els pacients que tenen hora al metge i no hi acaben anant

Agències/redacció

Els francesos que tinguin una cita mèdica i no s'hi presentin hauran de pagar una multa de cinc euros. És la nova mesura que vol aprovar el govern francès per reduir costos del sistema sanitari. Així ho ha anunciat el primer ministre, Gabriel Attal, que vol que la sanció serveixi per "responsabilitzar" els pacients que no avisin de la seva absència amb, com a mínim, 24 hores d'antelació.

La multa entrarà en vigor l'1 de gener del 2025, si el Parlament francès l'aprova, i es cobrarà directament de la targeta bancària de l'usuari.

Segons el col·legi de metges de França, el cost anual de qui no es presenta a la consulta sense previ avís és de 27 milions d'euros.

El primer ministre ja ha explicat que, en última instància, la sanció quedarà en mans dels metges. És a dir, si els professionals de la salut creuen que les raons del pacient per no assistir a la cita són vàlides, no se'ls cobrarà els cinc euros.

Aquesta proposta forma part d'una bateria de mesures que Gabriel Attal ha presentat per fer front a la crisi del sistema sanitari. 


El govern espanyol opta per la "pedagogia"

La ministra de Sanitat del govern espanyol, Mónica García, ha descartat aquest dilluns impulsar una mesura semblant. Durant un esmorzar informatiu a Madrid, García ha explicat que prefereix "fer pedagogia" en comptes d'implementar noves sancions: 

"No acabo de confiar gaire en els models impositius."

La titular de Sanitat ha defensat que s'ha de valorar "el que significa una cita mèdica", tenint en compte la dificultat d'aconseguir-ne una actualment. 

ARXIVAT A:
SalutFrança
Anar al contingut