Moreno avança les eleccions a Andalusia al 19 de juny buscant els vots de l'efecte Feijóo

Els sondejos de cara als comicis al Parlament andalús indiquen una victòria clara del PP, amb un ascens de Vox

Actualitzat

Andalusia farà eleccions el 19 de juny, mig any abans del final de legislatura. Ho ha anunciat aquest dilluns el president de la Junta, Juanma Moreno, que busca confirmar les bones perspectives que els sondejos donen al PP i continuar una altra legislatura al palau de San Telmo.

El president andalús ha dit que ha estat una decisió "molt meditada, molt reflexionada i molt complicada de prendre", però que ho ha fet pensant només en l'interès d'Andalusia davant l'actual situació econòmica.

En aquests moments, els pressupostos andalusos estan prorrogats i Moreno busca aconseguir uns comptes per al 2023 per poder combatre amb totes les eines el que ha qualificat de "pandèmia econòmica".

En una declaració institucional, també ha assenyalat que, amb la data del 19 de juny, busca la màxima participació possible.

Juanma Moreno, parlant amb la socialista Susana Díaz al Parlament andalús (EFE/Julio Muñoz)

El govern amb Cs, "unit fins al final"

A diferència del que van fer Isabel Díaz Ayuso a Madrid i Alfonso Fernández Mañueco a Castella i Lleó, que també van avançar les eleccions autonòmiques, Moreno arriba al final de legislatura sense trencar el govern de coalició amb Ciutadans.

Així ho ha destacat ell mateix a Twitter: "El govern del canvi arriba unit fins al final", ha escrit.

A més, Moreno ha lloat la "lleialtat i la feina" del vicepresident de la Junta i líder regional de Ciutadans, Juan Marín, i la resta de consellers de la formació taronja.

El 19 d'abril, després del consell de govern celebrat a Màlaga, Moreno va dir que li encantaria "reeditar un govern amb Ciutadans i amb els actuals consellers", perquè ha estat "una fórmula d'èxit".

La setmana passada, Moreno va proclamar que estava "orgullós de tots" els consellers de l'executiu. "Fa temps que m'he esborrat del cap el color polític i la procedència del partit d'on venien, perquè són part de la meva família política", va dir aleshores.

El líder de Cs i vicepresident, Juan Marín, amb el president andalús, Juanma Moreno, en el consell de govern celebrat a Màlaga
El líder de Cs i vicepresident, Juan Marín, amb el president andalús, Juanma Moreno, al consell de govern celebrat a Màlaga (EFE/Carlos Díaz)

La primera prova per a Feijóo

Els comicis del 19 de juny tindran un marcat perfil estatal perquè seran el primer gran test per al nou president del PP, Alberto Núñez Feijóo.

A més, també permetran saber si hi ha erosió al PSOE de Pedro Sánchez o fins on està pujant l'extrema dreta de Vox, que a les eleccions andaluses del 2018 va entrar per primera vegada en un parlament autonòmic.

Després de 36 anys de presidents socialistes, Moreno va aconseguir trencar fa quatre anys el domini del PSOE amb l'acord de govern amb Cs i el suport de Vox des de fora de l'executiu.

Els sondejos de cara al 19-J indiquen una victòria clara del PP, amb un ascens de Vox. Ciutadans, en canvi, perdria bona part dels seus diputats.

 

 

 

ARXIVAT A:
Andalusia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut