El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, en roda de premsa aquest dilluns
El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, en roda de premsa aquest dilluns (Europa Press/Claudia Alba)

El president de Castella i Lleó fa fora Cs del govern i convoca eleccions anticipades

Alfonso Fernández Mañueco argumenta "falta de lleialtat" dels seus socis, amb qui ha compartit govern des del 2019

Redacció/Agències

El president de Castella i Lleó, el popular Alfonso Fernández Mañueco, ha convocat eleccions autònomiques anticipades per al proper 13 de febrer. L'anunci l'ha fet a Twitter a primera hora d'aquest dilluns, després de fer fora del seu govern els quatre consellers de Ciutadans, amb qui governava des de l'estiu del 2019.

Segons ha explicat Mañueco en una compareixença sense admetre preguntes, ho fa davant la "falta de lleialitat" del partit que ha estat el seu soci durant aquests dos anys i mig.

Acusa Ciutadans d'haver pactat els pressupostos de la comunitat per a l'any que ve d'amagat seu amb la formació Per Àvila, una escissió del PP. I ha declarat: "El xantatge de suports per privilegis funciona amb Sánchez, no amb mi".

Mañueco també argumenta el risc que el PSOE i Unides Podem presentin una moció de censura al març, que -entén el president castellanolleonès- podria rebre el suport del partit taronja i expulsar-lo del govern.

Es dona el cas que al març d'aquest any, els socialistes van presentar una moció de censura que, si bé no va treure el govern ni populars ni ciutadans, va deixar l'executiu de Mañueco en minoria. El moviment polític va fer que una diputada taronja abandonés el seu partit, però no l'escó, i el govern es va quedar amb 40 dels 81 de la cambra.

El ja exvicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Francisco Igea, de Ciutadans, diu que se sent traït, decebut i frustrat, i ha qualificat la decisió de Mañueco d'indigna. També ha anunciat que tornarà a la seva feina anterior com a metge a l'hospital Río Carrión de Palència.
 

Ciutadans només es manté al govern andalús

La decisió també l'ha criticat i lamentat la líder taronja, Inés Arrimadas -qui per cert es va disputar el lideratge del partit amb Igea en substitució d'Albert Rivera-. Ha explicat que aquest diumenge va parlar amb Mañueco per telèfon i que en cap cas li va transmetre que aquest dilluns dissoldria les Corts i els expulsaria del govern.

Arrimadas ha atribuït la decisió del president de Castella i Lleó a una lluita de poder dins el Partit Popular i l'intent de Pablo Casado de "tapar la victòria d'Ayuso".

Inés Arrimadas atribueix la decisió a una lluita de poder dins el PP
Inés Arrimadas, aquest dilluns, ha atribuït la decisió a una lluita de poder dins el PP(Europa Press/Alberto Ortega )

Després d'aquest dilluns, Ciutadans només seguirà governant amb els populars a Andalusia. A principis d'any, també van perdre els governs de Múrcia -per una moció de censura que no els va sortir bé- i de Madrid -després que Ayuso va convocar també eleccions anticipades arran del que havia passat a Múrcia-.

Ja aleshores es va parlar de la possibilitat que passés el mateix a Andalusia. En tot cas, aquest dilluns, segons han informat fonts del govern andalús a Europa Press, l'executiu presidit per Juanma Moreno segueix apostant per "intentar allargar el màxim la legislatura", ja que les relacions entre els socis "són bones i de confiança mútua".

ARXIVAT A:
CsPP
Anar al contingut