La marihuana passarà a ser una "droga de baix risc" als Estats Units, en un gir històric

Un cop ho aprovi la Casa Blanca, l'agència nord-americana de control de drogues (DEA) té previst moure la marihuana a una categoria menys restrictiva

Als Estats Units, la marihuana és una droga que legalment es troba al mateix nivell que l'heroïna, l'LSD i l'èxtasi, substàncies de la categoria de la "Llista 1" que "no tenen cap ús mèdic acceptat i un alt potencial d'abús". Això, però, està a punt de canviar. 

Quan l'Oficina d'Administració i Pressupost de la Casa Blanca hagi revisat la proposta i signi la petició, l'agència nord-americana de control de drogues (DEA) té previst reclassificar el cànnabis per situar-lo en una categoria amb menys restriccions, convivint amb medicines de prescripció mèdica.

El cànnabis, doncs, entraria ara en una categoria on s'inclouen les drogues "amb un potencial moderat o baix de dependència física i psicològica", tot i que, tal com recorda la DEA, té més potencial addictiu que les que es troben en categories inferiors, com les substàncies de les llistes 4 i 5.

No és una legalització per a l'ús recreatiu del cànnabis, que es continuarà considerant una substància controlada, però es tracta d'un canvi de paradigma històric, després de mig segle sense canvis en què milers de ciutadans s'arriscaven a anar a la presó si portaven marihuana.

Un canvi progressiu en una indústria milionària

El canvi en la categorització de la marihuana va començar a definir-se el setembre passat, quan el Departament de Salut dels Estats Units va recomanar treure-la de la "Llista 1" per situar-la en una categoria menys restrictiva, a la "Llista 3", al mateix nivell que la ketamina o els esteroides anabòlics.

La recomanació del Departament de Salut, al seu torn, naixia d'una carta que els va enviar el president nord-americà, Joe Biden, que l'octubre de 2022 va demanar la revisió de la llei federal sobre marihuana i va condonar la pena de milers de ciutadans condemnats per possessió

Una planta de marihuana
Una flor de la planta de cànnabis (Reuters/Lisi Niesner)

És un pas més en la transició cap a una llei molt més permissiva en un país on 38 dels estats membres ja han legalitzat l'ús mèdic del cànnabis i 24 d'ells també en permeten l'ús recreatiu. 

Actualment, s'estima que la indústria de la marihuana té un valor de 30.000 milions de dòlars i, tal com apunten mitjans econòmics, aquesta notícia ha fet disparar-se en borsa les empreses del sector. 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsDroguesMarihuanaJoe Biden
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut