Sevilla

Juanma Moreno diu que governarà Andalusia "sense complexos ni cordons sanitaris"

El candidat del PP es convertirà en el primer president no socialista de la Junta d'Andalusia amb els vots de Vox

RedaccióActualitzat

Aquest migdia s'ha fet el debat d'investidura del primer president de la Junta d'Andalusia no socialista en la història de la democràcia. El popular Juanma Moreno Bonilla ha presentat l'acord de govern que ha tancat amb Ciutadans. Un acord que té el vistiplau dels ultradretans de Vox.

El candidat del PP s'ha compromès a governar Andalusia amb diàleg, però "sense complexos ni prejudicis". I referint-se a Vox, ha avisat que no hi haurà cordons sanitaris.

"A més de canvi, els andalusos també han votat diàleg. Igual que ens ha imposat l'obligació de conformar un nou govern a Andalusia, un govern de canvi, ens obliga a entendre'ns, parlar entre tots, a fer del diàleg la saba nova de la política a Andalusia. Però ho hem de fer sense complexos, ho hem de fer sense prejudicis, ho hem de fer sense cordons sanitaris. L'alternança és pròpia i consubstancial al règim democràtic. Ens enforteix, és positiva, és desitjable i és necessària. És precisament el contrapès a un possible procés de degeneració política. L'alternança impedeix als governants que ens creguem invencibles, intocables i eterns."

Moreno ha destacat que el nou executiu que pensa presidir tindrà l'objectiu prioritari de "donar sentit a l'autogovern", i ha defensat amb energia la unitat d'Espanya: "Els andalusos ens sentim part essencial d'Espanya. No s'entén Andalusia sense Espanya, ni s'entén Espanya sense la contribució històrica, social i humana dels andalusos."

 

La socialista Susana Díaz, ara com a cap de l'oposició (EFE)


El dirigent del PP ha parlat de posar en marxa un "ambiciós programa de consens" amb gairebé un centenar de mesures en matèria de regeneració, impuls econòmic i serveis públics". Per sobre de tot, el candidat popular ha subratllat que la feina més important del seu govern serà crear llocs de treball. I una de les mesures serà començar els tràmits per eliminar en la pràctica l'impost de successions i donacions a Andalusia, "de manera immediata."

Juanma Moreno ha carregat contra els governs del PSOE que han encapçalat la Junta d'Andalusia tots aquests anys:

"Han intentat adormir Andalusia i els andalusos han despertat per dir 'ja està bé'. La competència ens fa millors i el canvi que Andalusia desitja, perquè així ho ha votat majoritàriament, ha de servir per fer d'aquesta terra, la nostra terra, una terra millor"

També ha defensat la igualtat de tots els espanyols amb aquestes paraules:

"Els espanyols som iguals davant la llei i Andalusia s'oposarà frontalment als privilegis a favor de territoris a canvi de suports per mantenir a un president del govern. Cap andalús amb més dret que qualsevol altre espanyol. Però cap altre espanyol amb més dret que cap andalús

"Ni jo com a president ni cap membre del meu govern ens sentirem hipotecats ni sotmesos per res ni per ningú en la nostra obligació de defensar la unitat nacional consagrada en la Constitució espanyola"

 

Juanma Moreno després del seu discurs d'investidura (EFE)


Vox donarà el govern a Juanma Moreno

Gràcies als vots de Vox, Moreno guanyarà la votació i es convertirà en el nou màxim responsable d'aquesta comunitat autònoma.

Moreno Bonilla exposa el seu programa de govern sense límit de temps. Aquest dimecres intervindran els representants de la resta dels grups parlamentaris i es farà la votació. La presa de possessió serà divendres.

Poc abans del començament del debat, la presidenta del Parlament, Marta Bosquet, de Cs, ha reconegut que la legislatura pot ser complicada per la fragmentació dels grups que formen la cambra.

La legislatura ha començat amb les protestes a les portes de la cambra andalusa dels col·lectius feministes, que consideren que el pacte de dretes pot fer retrocedir els drets de les dones.

 

ARXIVAT A:
AndalusiaEleccionsPP
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut