Gir històric a Andalusia: Vox irromp amb 12 escons i la dreta suma majoria absoluta

Susana Díaz guanya, però perd 14 escons i no suma amb Endavant Andalusia

Actualitzat

Terratrèmol a la política andalusa i, de retruc, també a l'espanyola. El PSOE de Susana Díaz guanya les eleccions, però amb 33 escons, 14 menys que en les passades eleccions. El partit de Susana Díaz podria perdre la presidència de la Junta a favor d'un tripartit de dretes.

I és que la notícia és que la dreta suma per governar a Andalusia, gràcies, en bona part, a la forta irrupció de la formació ultradretana Vox, que obté 12 escons.

Així, el Partit Popular andalús, del candidat Juanma Moreno, ocupa la segona posició, amb 26 escons (per 33 fins ara) i podria governar amb Ciutadans, que n'obtindria 21, 12 més que en la passada legislatura, amb Vox. Totres formacions sumen 59 escons, una majoria còmoda, per sobre dels 55 de la majoria absoluta.

La quarta força del Parlament andalús és Endavant Andalusia, la coalició d'esquerres que inclou Podem i ha presentat Teresa Rodríguez com a candidata. Aquesta coalició obté 17 escons.

Aquests són els resultats en percentatges:

 

El PSOE ha guanyat a totes les províncies, excepte a Almeria, on s'ha imposat el PP. També cal destacar que Vox obté representació en totes.


PSOE: "No volem que un discurs xenòfob tingui la clau"

 

 

La presidenta andalusa i guanyadora de les eleccions, Susana Díaz, rep, paradoxalment, un retrocés històric pel PSOE a Andalusia. Díaz ha admès que l'arc parlamentari indica que hi ha un retrocés de l'esquerra, però ha afegit que "el més greu" és la irrupció de l'extrema dreta.

En aquest sentit, ha demanat "a tots els partits que s'anomenen constitucionalistes" que l'ajudin "a frenar l'extrema dreta a Andalusia".

Hem baixat 7 punts perquè molts ciutadans s'han quedat a casa. No volem que un discurs xenòfob tingui la clau. Demà obriré el diàleg amb totes les forces. Si els altres volen sumar a l'extrema dreta, que ho diguin a partir de demà.

Díaz ha preguntat als partits de la dreta si estan disposats a pactar amb Vox per "fer fora el PSOE":

Per a mi és una responsabilitat ser el dic de contenció de l'extrema dreta. A partir d'ara, que cadascú digui el que vol fer. Si volen condicionar la governabilitat a l'extrema dreta, que ho diguin als andalusos. A partir de demà, obrim el diàleg amb totes les forces polítiques. Moltes gràcies a tots."


PP: "Ha acabat el monopoli"

 

 

Els populars viuen una nit electoral de paradoxa, si bé es mantenen com a segona força obtenen un dels seus pitjors resultats. Tot i això, són uns resutlats que pactant amb Ciutadans i Vox els permeten poder governar. El candidat Juanma Moreno ha assegurat que "avui sabem que Andalusia vol canvi, i per tant tindran canvi".

"El canvi ha guanyat les eleccions a Andalusia."

Moreno ha assegurat que es notava un "cansament" per part de la població andalusa, respecte a les polítiques socialistes, i ha parlat del canvi:

"Un canvi que farà funcionar Andalusia, que farà que hi hagi més feina per a tots els andalusos, ja que és el nostre principal problema."

 

 

També ha intervingut, des de Madrid, el líder del PP, Pablo Casado:

"Obrim ara la porta a començar unes negociacions de canvi, de pactes, que suposin una alternança necessària per a una comunitat autònoma tan important com Andalusia."

També ha enviat un missatge a Pedro Sánchez perquè comenci a pensar a convocar eleccions generals:

"Aquesta és la primera cita perquè el Partit Popular torni, com més aviat millor, al govern d'Espanya. Aquesta és la primera pedra que suposa per a Pedro Sánchez un fracàs històric. Els andalusos han dit un 'no' rotund a Pedro Sánchez." 


Ciutadans: "El canvi ha arribat a Andalusia"

 

 

La formació taronja ha estat la primera de sortir a valorar els resultats. Malgrat que no ha aconseguit l'anomenat "sorpasso", sí que passa de quarta a tercera posició, amb 21 escons, més del doble dels que tenia.

Entre crits d'"Ara sí", el candidat Juan Marín ha qualificat de la jornada d'"històrica" i ha parlat clarament de canvi a Andalusia.

"Vull donar les gràcies a aquests andalusos que creien que aquest canvi era possible. Li hem donat una oportunitat a aquesta terra i als nostres fills. Desitjo que avui Andalusia sigui feliç. Hem demanat vots per al canvi. Avui hi ha diputats que sumen per a aquest canvi. El canvi ha arribat a Andalusia. Aquest canvi en què tots crèiem ha arribat per la porta gran. Cs fa 4 anys no estava al Parlament andalús. Treballem dur. Avui hem passat de 9 a 21 escons. Ha estat un treball d'equip."

 

 

Per la seva banda, Albert Rivera, el líder del partit, ha donat les gràcies als andalusos, ha assegurat que "jo no m'amago com fan altres" i ha demanat a Pedro Sánchez que convoqui eleccions generals: "Guanyarem a les urnes", li ha dit.

"Els 'sanchisme' surt tocat, però l'hem d'acabar de derrotar. Senyor Sánchez, no surt gratis pactar amb Rufián i Torra, i tampoc surt gratis pactar l'economia amb Iglesias i Monedero."
 

Endavant Andalusia: "No deixarem que deixin la nostra societat pitjor"

 

 

La candidata d'Endavant Andalusia, Teresa Rodríguez, ha assegurat, en la seva valoració dels resultats, que assumeixen el repte d'impedir que la societat es converteixi en pitjor de com ha quedat després de la crisi.

"Denunciarem cada seguidisme que facin els que es diuen de la dreta formal i de l'Estat, dels discursos de l'extrema dreta. Davant cada racisme i homofòbia,  estarem aquí. No deixarem que deixin la nostra societat pitjor. Aquest és el repte que assumim. Ho fem amb els vostres cors. Venim d'una batalla molt llarga, no som un partit impressionista i volem recuperar Andalusia. Ens queda molt per fer."

 

Per la seva banda, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha assegurat que aquestes eleccions passaran a la història per la irrupció d'un partit d'extrema dreta, clarament franquista, ha dit.

Iglesias n'ha responsabilitzat els partits de la dreta, perquè, assegura, n'han blanquejat el discurs, i també Susana Díaz, per haver-ne parlat en lloc de fer-ho d'Andalusia.


Vox

La seu protagonista de la nit ha estat la de Vox, on l'eufòria s'ha desfermat per uns resultats que cap enquesta augurava. Amb crits de "som d'extrema... necessitat", el candidat s'ha mostrat molt satisfet dels resultats i ha avisat que han arribat "per quedar-se".

 

Una participació a la baixa

La dada de la participació s'ha tancat clarament a la baixa: 3,7 punts menys. Han votat el 58,6% dels més de sis milions d'andalusos cridats a les urnes, la dada més baixa des de 1990.

Les circumscripcions on ha baixat més la participació coincideixen amb les zones on els socialistes, tradicionalment, han tret més vots, com ara Sevilla i Jaén.

Les dades de l'escrutini s'han retardat dues hores, fins a les 22.00, pels incidents que hi ha hagut a l'obertura d'alguns col·legis electorals, com a Sanlúcar de Barrameda.
 

Un termòmetre per a Pedro Sánchez

El mateix PSOE havia admès que els resultats de les eleccions a Andalusia eren un termòmetre a l'hora de prendre una decisió sobre l'avançament electoral a l'estat. Pedro Sánchez tindrà en compte dos factors:

D'una banda, uns resultats per sobre del 33% per a Susana Díaz indicarien que el vot socialista està mobilitzat, cosa que no s'ha acomplert.

I de l'altra, la irrupció de Vox apuntaria a una fractura del vot a la dreta que també els podria afavorir, que sí que s'ha acomplert, i amb escreix. Tant el PP com Ciutadans han tornat a demanar a Sánchez l'avançament electoral. Ara, caldrà veure què passarà.

ARXIVAT A:
AndalusiaPPPSOEVoxUnides PodemCsEleccions
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut