Barcelona

Montilla afirma que mai com ara les administracions públiques estan invertint tant en Catalunya

El govern ha analitzat a la reunió l'estat de les infraestructures catalanes després de les incidències al servei de Rodalies Renfe, l'apagada del juliol i els col·lapses en autopistes o a l'aeroport del Prat. El conseller de Política Territorial ha presentat a la reunió un informe del nivell d'execució de les actuacions viàries i ferroviàries que hi ha actualment en marxa, que pugen a 18.400 milions d'euros. El president de la Generalitat ha afirmat al final de la reunió que mai com ara les administracions públiques estan invertint tant en la millora de la xarxa viària i ferroviària.

Actualitzat

El president Montilla ha afirmat que s'està en el camí de la resolució dels problemes d'infraestructures que s'han acumulat els últims mesos. El president de la Generalitat també ha demanat disculpes per les molèsties que han patit els ciutadans en els últims anys, tot i que no té la visió "catastrofista" que, al seu parer, difon "interessadament" l'oposició.

Montilla ha afegit que "encara no se'n poden notar els efectes però totes aquestes obres estaran licitades el 2011". El president de la Generalitat ha lamentat que "en la majoria dels casos", els anteriors governs "no van deixar ni estudis ni projectes, per tant els que diuen que ara s'està fent allò que ja estava planificat -en al·lusió a CiU-, menteixen".

D'altra banda, el president de la Generalitat ha qualificat de "disbarat absolut" la proposta de CiU que els diputats catalans bloquegin els pressupostos generals de l'Estat. Es tracta, ha dit, d'unes declaracions "teatrals i de cara a la galeria". Montilla s'ha mostrat convençut que els comptes recolliran la disposició addicional tercera de l'Estatut, que obliga a invertir a Catalunya l'equivalent a la riquesa que aporta al producte interior brut espanyol, és a dir, un 18,8%.

Mapa d'infraestructures

El conseller d'Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha presentat l'informe de l'estat de les infraestructures a Catalunya, quatre dies després que el president José Montilla, juntament amb els homes forts del seu govern, entre ells els consellers Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Saura, decidís en la reunió que van mantenir divendres elaborar un mapa d'infraestructures. El mapa s'ha limitat avui a carreteres i ferrocarril i hi haurà noves aportacions en el terreny de ports, aeroports, xarxes elèctriques i telecomunicacions.

El president de la Generalitat, en presentar el mapa, ha dit que "ha de servir de base per tancar amb agents socials i altres forces polítiques el Pacte Nacional d'Infraestructures, que ha de servir per determinar les necessitats futures, no les que ja s'estan fent".

Segons l'opinió de Montilla, "hi ha hagut una falta de planificació i projecció, i una falta de valentia a l'hora de demanar al govern que invertís allò que corresponia, fins i tot quan eren decisius a Madrid. I aquesta falta és el que assumeix la disposició addicional tercera del nou Estatut".

Remodelació a Interior

D'altra banda, el conseller Joan Saura ha informat de la remodelació del Departament d'Interior. Amb la nova reestructuració, el número dos del departament, Joan Boada, assumeix la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament, fins ara en mans de Delort, i la nova Direcció General de Protecció Civil. També depenen de Boada després de l'aprovació del decret els set nous serveis territorials del Departament d'Interior, que es creen a Barcelona, la Catalunya central, Girona, Lleida, Tarragona, les Terres de l'Ebre, l'Alt Pirineu i Aran.

La Secretaria de Seguretat que encapçala Delort se centrarà a dirigir les polítiques públiques en matèria de seguretat i policia, amb la qual cosa s'encarregarà de completar el procés de desplegament dels Mossos d'Esquadra, que està previst que culmini l'any 2008. Delort també assumirà les noves competències que l'Estatut atorga a Catalunya en matèria policial, com en seguretat privada.

A més, s'ha fet efectiu el nomenament d'Aurora Masip com a nova portaveu del govern.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut