Washington

Mobilització internacional per rescatar les més de 200 noies segrestades per Boko Haram a Nigèria

Els EUA, França i el Regne Unit enviaran especialistes a Nigèria per localitzar i alliberar les menors raptades pels islamistes

RedaccióActualitzat

La comunitat internacional s'ha decidit finalment a implicar-se en el rescat de les més de 200 menors segrestades pel grup islamista radical Boko Haram a Nigèria. Els EUA, França i el Regne Unit ja han confirmat que es mobilitzaran. Al segrest fa tres setmanes, s'hi ha afegit un altre segrest d'onze adolescents que es va saber dimarts.

Barack Obama ha confirmat l'assistència la matinada de dimecres. "Ja hem enviat un equip a Nigèria, que ha acceptat la nostra ajuda. És una combinació de suport militar i altres organismes, que estan en marxa, intentant identificar on poden ser aquestes noies, i de proporcionar ajuda. Òbviament, és una situació angoixant", ha dit Obama des de Washington, on s'ha fet un minut de silenci al Capitoli.

L'impacte de la notícia ha arribat fins als Estats Units, on hi ha hagut protestes davant l'ambaixada nigeriana a Washington. Els segrestos no només han commogut els nigerians nord-americans, sinó que la comunitat afroamericana també està vivint el problema com a propi.

A França, el president, François Hollande, ha assegurat que faran "tot el possible" per trobar i alliberar les menors. El ministre d'Exteriors, Laurent Fabius, ha explicat que destinaran una unitat especialitzada a la zona. França té més de 4.000 militars desplegats entre Mali i la República Centreafricana i París intentarà evitar que Boko Haram avanci cap al nord.

El Regne Unit també enviarà un grup d'experts a Nigèria, format per especialistes dels ministeris de Defensa, Desenvolupament Internacional i Afers Estrangers. No s'implicaran en les operacions sobre el terreny, però sí que assessoraran les autoritats locals. El primer ministre, David Cameron, s'ha referit al segrest com "un acte de pura maldat".

Mentrestant, a Nigèria, s'han multiplicat les protestes pel segrest de les noies, i els familiars de les segrestades han exigit respostes davant el Ministeri de Defensa. Els atacs de Boko Haram no són nous, però aquest últim segrest massiu per vendre les nenes o obligar-les a casar-se ha exasperat la població, que critica la inacció del govern.

Tot plegat passa en un dels països més rics d'Àfrica i amb més bones perspectives de creixement, però també amb greus problemes interns. Entre els més importants, les zones que el govern no controla i que estan sota el domini de grups armats, que sovint ataquen la població civil.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut