Miquel Iceta, l'incombustible degà de la política catalana

Actualitzat

Salvador Illa ha deixat el Ministeri de Sanitat i ja és oficialment el candidat del PSC a les eleccions al Parlament del 14F. El seu últim acte com a ministre, el Consell de Ministres d'avui, on s'ha formalitzat que la seva substituta serà la fins ara ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias.

El fins ara líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ocuparà el lloc deixat per Darias, la nova ministra de Sanitat, i es farà càrrec del ministeri que coordina les polítiques de l'estat amb les comunitats autònomes. Iceta prendrà possessió del càrrec demà, dimecres.

Pla general de Salvador Illa prenent el relleu a Miquel Iceta en el faristol durant el primer acte de precampanya del PSC el 3 de gener de 2021 (Horitzontal)
Illa pren el relleu a Miquel Iceta en un acte de precampanya del PSC el 3 de gener (ACN)

D'aquesta manera es manté la representativitat del PSC al govern espanyol, en un ministeri, el de Política Territorial i Funció Pública, que també va ostentar una altra catalana, Meritxell Batet.

Iceta serà l'encarregat de coordinar les polítiques de l'Estat amb les comunitats autònomes, també amb Catalunya, amb l'anomenada "agenda del retrobament" que va dissenyar Pedro Sánchez.

L'actual líder del PSC, fins ara diputat al Parlament i després de més de 30 anys dedicat a la política, ostentarà, per primer cop, un càrrec a l'executiu espanyol. Abans, però, ja va ser a Madrid com a assessor de Felipe González i com a diputat al Congrés. Fa només un any i mig es va quedar a les portes de ser president del Senat, pel veto dels grups independentistes.


Miquel Iceta, degà de la política catalana

Nascut fa 60 anys, amb poc més de vint ja estava a la direcció del PSC i, a partir d'aquell moment, va ser regidor a Cornellà, assessor a La Moncloa, diputat al Congrés, i el 1999 diputat al Parlament, un escó que ha mantingut fins ara.

Aquell mateix any 99, va ser el primer polític espanyol a dir que era homosexual. Va viure el canvi de govern a la Generalitat amb Pasqual Maragall. Però, aquell moment dolç, el va seguir un període convuls al PSC amb l'arribada del procés.

Els sectors més catalanistes van deixar el partit i Iceta, fins aleshores sempre en segon pla, es va posar al capdavant del socialistes catalans. Els resultats electorals van ser millors del que s'esperaven i la campanya va permetre descobrir l'Iceta melòman.

El candidat del PSC, Miquel Iceta, balla a la 'seva festa' de final de campanya, amb desenes d'admiradores (horitzonal)
L'aleshores candidat del PSC, Miquel Iceta, ballant a la "seva festa" de final de campanya (ACN)

També va servir per forjar una estreta complicitat amb Pedro Sánchez.

Miquel Iceta balla al final del seu míting a Cornella, amb un Pedro Sánchez somrient al fons (horitzonal)
Iceta en un míting a Cornellà amb un Pedro Sánchez (ACN)

L'any 2017, després de l'1 d'octubre, va estar d'acord amb l'aplicació del 155. De l'1-O en va fer responsables els independentistes, així com de buscar una solució negociada. I tot i que en alguna ocasió va afirmar que "la presó preventiva va durar massa", no va visitar els presos independentistes.

Pla mitjà de Miquel Iceta (PSC-Units) intervenint des del faristol en el ple monogràfic sobre la covid-19 l'1 de juliol del 2020. Horitzontal.
Iceta intervenint al Parlament des del faristol (ACN)

La irrupció de Salvador Illa ha obert un altre capítol en la història política d'Iceta: el de ministre. Probablement, no serà l'últim.

ARXIVAT A:
Miquel IcetaPSC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut