Illa deixa el Ministeri de Sanitat entre crítiques per la situació de la pandèmia
Illa, Sánchez i Darias van visitar ahir l'Agència Espanyola de Medicaments (EFE)

Illa deixa avui el Ministeri de Sanitat entre crítiques per la situació de la pandèmia

Tot apunta que la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, substituirà Illa, que deixa el càrrec per encapçalar la candidatura socialista a les eleccions catalanes

Actualitzat

Últimes hores de Salvador Illa com a ministre de Sanitat. Avui plegarà del càrrec per centrar-se en la campanya electoral del 14F com a candidat del PSC a la presidència de la Generalitat i sabrem qui és el nou o nova ministra del govern de Pedro Sánchez. L'encara ministre participarà aquest dimarts en el seu últim consell.

El nom que més surt a les travesses per pilotar la gestió de la pandèmia a Espanya i agafar el relleu d'Illa és el de Carolina Darias, actual ministra de Política Territorial i Funció Pública. Justament ahir, Darias va visitar, amb Illa i Pedro Sánchez, l'Agència Espanyola de Medicaments.

La vacant que deixarà la ministra de Política Territorial també generarà altres moviments a La Moncloa i no es descarta que l'exlíder del PSC Miquel Iceta entri al gabinet de Sánchez.

Illa deixa el càrrec per centrar-se en les eleccions del 14 de febrer -és el candidat del PSC- i ho fa a 3 dies que comenci la campanya. I tot plegat, a l'espera encara de la decisió definitiva del TSJC sobre l'ajornament que vol el govern.

La marxa d'Illa en aquest moment àlgid de la tercera onada ha estat qüestionada per tots els partits i li han plogut crítiques de totes les bandes perquè s'estalvia comparèixer aquest mes al Congrés per explicar el pla de vacunacions, que qualifiquen de desgavell.

Salvador Illa tanca la seva etapa com a ministre de Sanitat
Salvador Illa deixa Sanitat en un moment àlgid de la pandèmia


Crítiques dels diferents portaveus al Congrés

Cuca Gamarra, portaveu del PP al Congrés, ha obert foc retraient a Illa que abandoni el càrrec "en un moment excepcional" de la pandèmia i alhora "burli" el Congrés dels Diputats marxant abans del que estava previst, per evitar donar explicacions a la cambra:

"Està utilitzant la seva posició com a ministre com a trampolí i tenir el que s'anomena l''efecte Illa', que no deixa de ser la mentida, la descoordinació i generar el caos."

El portaveu d'En Comú Podem, Jaume Asens, ha afirmat que durant l'últim mes Illa ha actuat alhora "com a ministre i candidat", fet que genera dubtes de quina hauria estat la seva actuació si no es presentés a la presidència de la Generalitat:

"Nosaltres el que demanem és que la dimissió es produeixi després de comparèixer. En cas contrari, pot semblar que el ministre estigui sortint per la porta del darrere."

Illa ha respost a les crítiques pel fet de no comparèixer al Congrés:

"Respecto el que digui tothom però jo he estat i estic encara al 101%. Mai defujo les responsabilitats i menys la d'aparèixer davant el Congrés. Compareixerà el govern d'Espanya i la persona que ocupi aquesta responsabilitat."

Les formacions també han retret a Illa que no hagi donat suport a l'ajornament de les eleccions a Catalunya quan sí que ho va fer a les d'Euskadi i Galícia.

Segons Asens, Illa no es va oposar a l'ajornament de les eleccions basques i gallegues, però ha mantingut el "silenci" pel que fa a les catalanes. "Ha tingut por que l'efecte Illa es convertís en el suflé Illa", ha sentenciat, i ara "celebrarem les eleccions en un context amb els hospitals tensats".

La diputada d'ERC Carolina Telechea li ha retret que abandoni les seves obligacions en "el pitjor moment" de la crisi, perquè "li interessen més "els vots que les vides": "El candidat illa ha fagocitat el ministre i s'ha convertit en esclau de la demoscòpia".

Un criteri semblant al de la diputada de la CUP Mireia Vehí, que ha acusat el candidat del PSC d'haver prioritzat "els interessos de partit" als del ministeri, fins i tot "apostant per la judicialització de la política" mitjançant la presentació de recursos per part de partits afins als socialistes catalans.

La diputada de JxCat Míriam Nogueras ha acusat el govern espanyol de pretendre imposar novament unes eleccions a Catalunya: "Van decidir qui pot ser o no president de la Generalitat, qui ha de ser conseller o no, i ara han decidit convocar unes eleccions", ha dit.

A tots ells els ha rebatut el diputat del PSC José Zaragoza, que ha recordat que totes les forces "fa setmanes que demanen la dimissió del ministre" i "ara critiquen la seva dimissió" perquè "el que els molesta no és que dimiteixi o no, sinó que guanyarà les eleccions".

Edmundo Bal i Guillermo Díaz, de Ciutadans, l'han acusat de propiciar que se celebrin les eleccions per interessos electorals quan "hi haurà gent amb EPIs a les meses electorals".


Moment àlgid de la pandèmia a Espanya

Fernando Simón reconeixia aquest dilluns que Espanya viu un moment crític pel que fa a la pandèmia. Quatre de cada 10 llits d'UCI estan ocupats per pacients amb Covid i el principal repte és reduir la corba de contagis prou de pressa per no col·lapsar el sistema sanitari.

A l'estat espanyol, en les últimes hores s'ha comunicat un nou rècord de contagis en cap de setmana: més de 93.000 positius. I la pitjor xifra de defuncions de la segona onada, 767 persones. L'ocupació hospitalària és la més alta des de l'abril, en ple confinament domiciliari.

De moment no es parla de tornar a un tancament estricte. Això sí, molts ulls estan posats en la variant detectada al Regne Unit, que es tem que pugui fer empitjorar la situació.

Anar al contingut