La comitiva fúnebre, a l'arribada al palau de Holyrood, on les despulles d'Elisabet II romandran fins dilluns (Reuters/Alkis Konstantinidis)

El fèretre d'Elisabet II arriba al palau de Holyrood, a Edimburg, entre mostres de suport

Al llarg de 280 quilòmetres, el fèretre amb les despulles de la reina ha viatjat per carretera de Balmoral cap a Edimburg, primera etapa del recorregut solemne que acabarà dimarts a Londres

RedaccióActualitzat

El fèretre de la reina Elisabet II ja és a Edimburg, al palau de Holyrood, la residència de la família reial a la capital d'Escòcia. La comitiva fúnebre ha estat rebuda per milers de persones al centre històric de la ciutat.

Al pati del palau de Holyrood, el fèretre ha estat homenatjat pel Reial Regiment d'Escòcia, amb les seves tradicionals faldilles verdes.

Rebuda del reial Regiment d'Escòcia al pati de Holyrood (Reuters/Alkis Konstantinidis)
Els carrers d'Edimburg s'han omplert de ciutadans que han volgut acompanyar el pas del fèretre de la reina (Reuters/Alkis Konstantinidis)

Les despulles d'Elisabet II ha descansat aquesta nit a la sala del tron del palau i aquest dilluns es traslladaran a la catedral de Saint Giles.

La comitiva fúnebre ha arribat a Escòcia després que amb puntualitat britànica, com demanen tots els actes protocol·laris, el taüt amb les despulles de la reina Elisabet II hagi sortit aquest diumenge al matí del palau de Balmoral, on va morir dijous


Primera etapa en cotxe

El viatge de 280 quilòmetres en cotxe ha durat unes sis hores i ha donat l'oportunitat als escocesos d'acomiadar-se de qui ha estat la seva reina durant set dècades.

Les despulles d'Elisabet II han sortit de les Highlands d'Escòcia, per iniciar el viatge que la portarà a Londres, on el 19 de setembre se celebraran els funerals reials a Westminster, i finalment serà enterrada al castell de Windsor.

Queden enrere les ofrenes dels escocesos de record de la reina al castell de Balmoral (Reuters/Phil Noble)

Edimburg: primera etapa de l'operació Unicorn

Aquest diumenge ha fet la primera etapa del trasllat, anomenada en clau operació Unicorn.

Sis guardes de caça reials han portat el fèretre de la sala de ball del castell de Balmoral al cotxe fúnebre. El taüt de roure de la reina, cobert amb l'estendard reial d'Escòcia i una corona de flors dels jardins de Balmoral, ha sortit deixant enrere, a la porta del castell, les ofrenes de molts escocesos.

La princesa Anna s'ha encarregat a Balmoral dels preparatius del trasllat (Reuters/Phil Noble)

Altres esperaven des de primera hora el pas de la comitiva per acomiadar-se. Acompanyava la reina en el seguici la seva filla, la princesa Anna, que no ha abandonat Balmoral per fer-se càrrec dels preparatius.

Des de primera hora, molts escocesos esperaven el pas del seguici fúnebre (Reuters/Hannah McKay)

La comitiva ha passat per les ciutats d'Abedeen, Dundee i Perth abans d'arribar a Edimburg. Al llarg del recorregut, serpentejant per petites ciutats i pobles, nombroses persones i autoritats han homenatjat la reina al pas de la comitiva fúnebre.

Un recorregut de 280 km separa el castell de Balmoral d'Edimburg

El fèretre ha arribat a Edimburg abans de les sis de la tarda. Aquest diumenge, les despulles d'Elisabet II descansaran a la sala del tron del palau de Holyrood, a Edimburg, abans d'iniciar la segona etapa de l'últim viatge reial.

Milers de persones acudeixen a veure el seguici al seu pas per pobles i ciutats (Reuters/Hannah McKay)

Capella ardent

Aquest dilluns, s'espera que el fèretre es traslladi al llarg de la Royal Mile, la distància que separa el palau fins a la catedral de Saint Giles.

A la processó, el rei Carles II i Camil·la, la reina consort, amb altres membres de la família reial, acompanyaran a peu el fèretre fins a la catedral. Es preveu que la comitiva surti del palau a les 14.35 i arribi a la catedral a les 14.55, on el taüt entrarà amb la corona d'Escòcia a sobre.    

El taüt de la reina, cobert per l'estendard reial d'Escòcia, rep el respecte d'autoritats i ciutadans (Reuters/Hannah McKay)

"Aquesta és una corona diferent de la que duia quan va ser coronada", ha dit Alistair Bruce, comanador reial, "és un símbol de la nació escocesa que es guarda al castell d'Edimburg".

Se celebrarà un servei religiós amb la família reial i, a partir de les cinc de la tarda, el fèretre s'exposarà al públic en una capella ardent per a la qual s'ha organitzat un servei de seguretat estricte que restringirà l'ús de telèfons mòbils i prohibirà enregistrar imatges i fer fotografies.

Es preveuen llargues cues i hores d'espera mentre la previsió meteorològica no és gens favorable.

ARXIVAT A:
MonarquiaRegne UnitReina Elisabet II
Anar al contingut