Beirut

Milers de seguidors de Hezbollah protesten per segon dia consecutiu contra el govern de Siniora

L'oposició libanesa està decidida a mantenir les protestes a Beirut fins que caigui el govern que encapçala el prooccidental Fuad Siniora. En la segona jornada de mobilitzacions, milers de seguidors de Hezbollah s'han afegit als centenars de persones acampades des de la nit al centre de la ciutat. La protesta va començar divendres, amb una manifestació massiva per reclamar la creació d'un govern d'unitat, marxa que segons els organitzadors va aplegar més d'un milió de persones. Davant d'aquesta mobilització, els Estats Units han acusat Síria i l'Iran de voler promoure un cop d'estat al Líban. També ha sortit en defensa del govern de Beirut el rei Abdullah de l'Àrabia Saudita, tot un pes pesant de la regió.

Actualitzat

Després de la massiva manifestació de divendres a Beirut, centenars de simpatitzants de Hezbollah han decidit continuar l'acció de protesta i han acampat al centre de la ciutat, molt a prop de la seu del govern que lidera Fuad Siniora. Els participants han manifestat la seva intenció de mantenir la protesta el temps que faci falta, fins que Siniora i els seus ministres renunciïn al càrrec. I, de fet, centenars de persones els han secundat: "Siniora, vés-te'n" o "Què has fet amb els diners que van enviar per ajudar la gent que va perdre casa seva?" són algunes de les consignes que s'han repetit al carrer.

Hezbollah ha intensificat la lluita contra el govern arran de la guerra amb Israel del juliol i l'agost passats, que segons el moviment xiïta van evidenciar el fracàs de l'executiu prooccidental. Sis ministres vinculats amb Hezbollah o els moviments que hi donen suport van anunciar la seva dimissió ara fa un mes, i l'assassinat del ministre antisirià Pierre Gemayel el 21 de novembre encara ha debilitat més el govern de Siniora.

Bolton: cop d'estat inspirat per l'Iran i Síria

Siniora també ha rebut mostres de suport de més enllà de les fronteres libaneses. L'ambaixador dels Estats Units a les Nacions Unides, John Bolton, ha acusat Síria i l'Iran de voler provocar un cop d'estat al Líban. Bolton ha afirmat que "les manifestacions de Hezbollah concorden amb el que va dir fa unes setmanes Nasralà (el líder del moviment). Forma part dels esforços per enderrocar un govern democràticament escollit".

Bolton ha defensat el dret de la gent "a expressar les seves opinions polítiques", però ha afegit que a la Casa Blanca estan "molt preocupats" per "un cop d'estat inspirat per Síria i l'Iran". A més, ha qualificat Hezbollah d'"organització terrorista".

També ha sortit en defensa de Siniora el rei Abdullah, un dels màxims líders de la diplomàcia àrab. El monarca de l'Aràbia Saudita ha telefonat a Siniora i li ha fet saber que el seu país no acceptarà cap deteriorament de la seguretat al país veí.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut