Líban

Centenars de milers de persones es manifesten a Beirut contra el govern de Siniora

L'ambient al Líban continua caldejat, amb una profunda divisió política que s'ha traslladat als carrers de Beirut. Centenars de milers d'opositors a l'executiu antisirià -els organitzadors parlen d'un milió- s'han manifestat divendres a la tarda pel centre de la capital i han bloquejat durant unes hores l'edifici governamental, on es trobava atrapat part del Govern. Darrere d'aquesta marxa hi ha els dirigents de Hezbollah i els partits prosirians, que reclamen la dimissió del primer ministre, Fuad Siniora, i la constitució d'un govern d'unitat nacional.

Actualitzat

Molts dels manifestants han bloquejat al final de la multitudinària protesta tots els accessos al Palau del Govern, des d'on Siniora i diversos ministres del seu gabinet seguien el desenvolupament de la manifestació. Finalment, després d'intenses negociacions entre totes dues parts, i amb la mediació de l'ambaixada saudita del Líban, els manifestants s'han retirat i han aixecat el bloqueig de la seu del govern.

Hores abans, enmig d'un fort desplegament policial, centenars de milers de persones s'han manifestat al centre de Beirut per exigir la dimissió de Siniora i els seus ministres, amb crits com "Volem un govern net". Durant la marxa, que segons fonts de l'organització ha aglutinat més d'un milió de persones i segons la policia 800.000, el líder de l'oposició, Michel Aoun, ha exigit la dimissió de Siniora i els altres membres del govern, i ha demanat la formació d'un nou govern d'unitat nacional que prepari una nova llei electoral.

La desfilada s'ha desenvolupat enmig de les creixents tensions polítiques entre els grups prosirians de l'oposició, liderats per Hezbollah, i les faccions antisirianes que donen suport a l'actual govern, que té el suport de les potències occidentals. La convocatòria ha estat difosa a través de les cadenes de televisió vinculades a Hezbollah i a altres grups d'oposició.

Abans de la concentració, Fuad Siniora ha dit, en un discurs televisat a la nació, que no permetrà un cop d'estat contra el govern i que el govern no cedirà a les temptatives de restablir la tutela estrangera sobre el Líban, en al·lusió als 29 anys (del 1976 al 2005) durant els quals Síria va ser present al Líban. El ministre de Telecomunicacions libanès ha dit també que el "govern no cedirà", perquè es tracta de triar "entre la democràcia i l'autocràcia religiosa".

Anar al contingut