Melero veu Marchena "espectacular" i confia en l'absolució per rebel·lió i sedició

L'advocat de Forn analitza el que portem de judici en una entrevista amb Mònica Terribas i afirma que Marchena té un paper "espectacular i exemplar"

Actualitzat

L'advocat de les defenses de l'exconseller Joaquim Forn i Meritxell Borràs ha afirmat: "Confio en l'absolució per rebel·lió i per sedició." Xavier Melero, en una entrevista a Catalunya Ràdio amb Mònica Terribas, considera que ha caigut totalment la idea d'una conxorxa entre Mossos i govern per permetre el referèndum.

Melero ha qualificat el paper del president del tribunal, Manuel Marchena, d'"espectacular" i "exemplar". D'altra banda, ha defensat que hi ha una confrontació entre les declaracions testificals dels comandaments dels Mossos d'Esquadra i les proves documentals respecte la previsió de violència que havien fet. Pel que fa a les declaracions de guàrdies civils i policies ferits que estem veient aquests dies, ha manifestat que "no tenen cap transcendència pels fets que s'estan jutjant".


Acusacions de sedició i rebel·lió

Melero confia que absoldran els presos independentistes dels delictes de sedició i rebel·lió:

"La rebel·lió estava sostinguda en una pota fonamental, que era el control d'una milícia de 17.000 homes a disposició dels plans secessionistes del govern. Aquest element ha quedat descartat i, per tant, aquesta pota queda desmuntada."

L'advocat de Forn ha manifestat que l'altra pota, "que està treballant el fiscal", es basa en el "clima d'intimidació ambiental que afavoreix que es produeixen esdeveniments violents". Per Melero es tracta d'una "construcció molt sofisticada" que considera que no pot prosperar.

Sobre la possibilitat d'absolució, ha declarat: "Confio en el judici, si no hauria de plegar". Melero s'ha mostrat optimista en una defensa tècnica que es va veient a mesura que avança el judici.

Pel que fa al delicte de conspiració per a la rebel·lió també l'ha negat:

"Com que porten temps a la presó i s'ha de justificar d'alguna manera, gairebé que podria fer gràcia com a sortida pel mig. Però és que la violència de la conspiració hauria de ser la mateixa que la de rebel·lió, i sempre parlem d'una violència que pot posar en fallida l'Estat i no hi és, ni en la via de la conspiració ni en la de l'execució."

Melero tampoc veu que s'hagi provat el delicte de malversació i ha afirmat que "un delicte que hauria pogut tenir la seva cínica utilitat", en el sentit de què s'acabés condemnat els presos independentistes per per algun delicte, "perd la seva funcionalitat" perquè "no es mou ni euro".


Els Mossos i els altres cossos, víctimes d'un dispositiu insuficient

L'advocat de Forn ha afirmat que "els Mossos estan en una situació molt complicada" i ha afegit que "ells, la Guàrdia Civil i la Policia són les víctimes d'un dispositiu insuficient que els va portar a una situació impossible".


Previsió de violència dels Mossos: "Insignificant" o "terrible"?

Per Melero hi ha una confrontació entre les declaracions testificals dels comandaments dels Mossos d'Esquadra i les proves documentals i considera que és un dels punts clau del judici. Tant el major Trapero, com els comissaris Ferran López i Joan Carles Molinero han declarat en el judici que, en les reunions del 27 i el 28 de setembre, havien traslladat al govern que preveien violència "terrible", diu l'advocat.

Melero afirma, però, que a l'acta de la reunió dels Mossos a la prefectura de policia el 13 d'octubre, quan ja havia passat tot, diuen que la previsió de violència que tenien era "insignificant". Parlen de "moviments massius pacífics" i sostenen que era la previsió que compartien els serveis d'intel·ligència dels tres cossos policials. "Les dues coses tampoc no poden ser", assegura l'advocat de Forn.

El major dels Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero



Actuació policial "perquè quedés clar que allò no era un referèndum"

Melero considera que José Antonio Nieto, secretari d'estat de Seguretat i número 2 del Ministeri de l'Interior del govern de Mariano Rajoy, va fer una afirmació clau per a les defenses en la seva declaració davant el tribunal.

Quan l'advocat de Forn li va demanar el perquè d'una actuació policial que va acabar amb un 5% dels centres de votació tancats, amb entre 400 i 800 ciutadans ferits i 90 agents, Nieto va respondre: "Perquè quedés clar que allò no era un referèndum." Melero ha afirmat:

"Això és un objectiu que no té res a veure amb l'ordre judicial i és una resposta perfectament coherent que demostra la pretensió política que hi havia darrere aquell dispositiu policial."

L'advocat també ha destacat la importància que hagi quedat demostrat que tots els cossos policials, en aquell moment, consideraven que les ordres de la Fiscalia havien decaigut i que actuaven amb aquesta idea. Ha assegurat que ningú es va plantejar dur a terme algunes de les instruccions, com la d'establir un perímetre al voltant de tots els centres de votació, perquè era d'"impossible compliment".


Paper de Marchena

Preguntat pel president del Tribunal, Melero ha defensat el paper que fa: "Espectacular, és exemplar. Qui es pensi que els judicis són així, està ben equivocat." L'advocat de Forn i Borràs considera que ho està fent molt bé des d'un punt de vista processal "amb alguna decisió controvertida", en referència a la negativa de veure els vídeos durant la fase testifical i esperar a la fase documental.

Per Melero és una decisió "opinable" que en judicis més curts no generarien cap debat però que, en aquest cas, el genera pel gran espai de temps que pot haver-hi entre "la declaració d'un testimoni i la projecció del vídeo que la pot controvertir". Malgrat això, Melero assegura que no hauria de ser un obstacle.

Està previst que el visionat de vídeos porti entre una i dues setmanes a raó de 8 hores diàries, segons una estimació feta per l'oficial de la sala. Melero considera que fer-ho així "és factible, encara que més feixuc".

 

Manuel Marchena, president de la sala segona del Tribunal Suprem


Cara a cara de Ferran López i Diego Pérez de los Cobos

Durant l'interrogatori al comissari dels Mossos d'Esquadra Ferran López, Xavier Melero va demanar un acarament entre aquest i Diego Pérez de los Cobos per les contradiccions en les dues declaracions.

Melero ho té clar: "Un dels dos menteix, necessàriament, no hi ha cap altra explicació."

 


Intranscendència de les declaracions dels agents

Melero ha declarat que, des del seu punt de vista, les contusions que haguessin pogut patir agents i ciutadans "no tenen cap rellevància pels fets que s'estan jutjant al Suprem" i que és evident que va haver-hi excessos per part de policies i ciutadans, que ja s'estan jutjant en els seus procediments. L'advocat argumenta que:

"Des del punt de vista de la rebel·lió i la sedició, no té cap rellevància intentar demostrar que quan hi ha concentracions i es produeixen enfrontaments entre policia i manifestants i es produeixen lesions."

ARXIVAT A:
Judici procés
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut