Sant Joan Despí

Mas descarta demanar un avanç electoral si el TC retalla l'Estatut

El president de CiU, Artur Mas, ha descartat demanar eleccions anticipades en cas que el Tribunal Constitucional retalli l'Estatut. En una entrevista a TV3 amb Mònica Terribas, el cap de l'oposició ha tornat a defensar una resposta unitària dels partits catalans però ha considerat que l'entesa amb el PSC es fa difícil perquè tenen "les mans lligades" a Madrid. Mas també ha descartat un pacte estable amb el PPC així com ser investit president amb l'únic suport dels populars. Mas ha considerat que CiU "pot assegurar el canvi, però no el té garantit" i ha promès reduir el 10% el sou del president i del govern en cas de sortir escollit, com a mostra d'austeritat.

Actualitzat
Sentència de l'Estatut

Artur Mas ha considerat que, un cop se sàpiga com queda l'Estatut, els partits haurien d'intentar definir una estratègia d'acció comuna i, malgrat admetre que la proximitat de les eleccions al Parlament pot dificultar-ho, ha rebutjat reclamar-ne un avanç. "La lògica ens diria que, si es requereix una gran situació de país, ho fes un govern que tingués una perspectiva per endavant de 4 anys i no de 4 mesos, però no demanaré eleccions anticipades. CiU no té cap pressa per arribar al govern de Catalunya", ha afirmat. I ha criticat que hi hagi partits "que a Madrid tenen les mans lligades" per coordinar l'acció també al Congrés.

Mas també ha rebutjat presentar una moció de censura i ha dit que, si hagués volgut ser president, ja hauria buscat el suport d'ERC amb una proposta de referèndum independentista. "No hi arribaré [a ser president] per dreceres impròpies ni per camins tortuosos", ha dit.

"No" als pactes estables amb el PPC 

El cap de l'oposició ha afirmat que no arribarà a pactes estables amb el PPC i ha deixat clar que la investidura no és un acord puntual dels que sí que podrien subscriure amb els populars. "Lluito perquè CiU tingui una gran majoria al Parlament", ha destacat després de remarcar que no pot pactar "amb un partit que va contra els projectes més importants per a Catalunya".

Mas ha admès que CiU "pot assegurar el canvi, però no el té garantit".

Austeritat i corrupció

El president de CiU ha situat la lluita contra la crisi econòmica com a prioritat i ha defensat que l'administració doni exemple d'austeritat. D'entrada, ha anunciat que, si és escollit, reduirà el 10% el sou del govern i del president.

Preguntat per si això no podria desembocar en temptacions de corrupció per part d'algú, Mas ha assegurat que aposta per la "mà dura" contra la corrupció i ha apel·lat al "codi de principis" d'una persona. També ha considerat que no sempre es respecta la presumpció d'innocència de gent com els imputats en els últims casos de corrupció.

Independentisme

El cap de l'oposició s'ha mostrat convençut que una Catalunya independent podria sobreviure econòmicament, però no s'ha volgut definir com a independentista sinó com "català, catalanista i de CiU" i ha defensat com a ideal un estat federal "on ens tractem de tu a tu amb els poders centrals". "No em fa por una Catalunya que sigui com Dinamarca o Àustria", ha afegit amb referència a l'evolució de l'autogovern. 

En qualsevol cas, ha observat que no hi ha una majoria social prou àmplia per plantejar ara un referèndum sobiranista. "Jo crec que en aquest moment seria un error. Si arriba, arribarà", ha plantejat tot matisant que aquest és un tema "en què no ens podem equivocar".  
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut