Barcelona

Montilla considera que el tripartit podria no reeditar-se tot i sumar la majoria absoluta

El president José Montilla considera que el tripartit podria no reeditar-se encara que sumi la majoria absoluta després de les pròximes eleccions al Parlament. Montilla ha afirmat que el PSC, Esquerra i Iniciativa podrien no pactar, però, en canvi, ha assegurat que CiU i el PP ho faran en cas de sumar la majoria necessària. També ha descartat un pacte entre el PSC i Convergència i Unió, considerant que "hi ha coses poc probables, excepte en situacions d'emergència". Les declaracions de Montilla a RAC1 arriben precisament la mateixa setmana que el PSC l'elegirà candidat per a les pròximes eleccions. Serà aquest dissabte.

Actualitzat
"Pot ser que sumi i que no hi hagi govern tripartit", ha declarat el president de la Generalitat respecte als possibles escenaris després de les pròximes eleccions a Catalunya. Preguntat sobre les opcions de pacte postelectoral que preveu, el president ha afirmat que, en canvi, CiU i el PP arribaran a un acord si obtenen prou vots. "Hi ha una afirmació que jo faig: si CiU i el PP sumen hi haurà pacte", ha dit Montilla, contundent. "Sempre que s'ha produït aquesta majoria hi ha hagut un acord", ha assenyalat per puntualitzar que un hipotètic pacte en aquest sentit podria ser "actiu o passiu", en al·lusió a una aliança governamental o bé al fet que CiU accedeixi a la Generalitat amb el suport parlamentari del PP.

Montilla ha reconegut que "el PSC i CiU segur que sumaran", però ha matisat que encara que "tot és possible en política", "hi ha coses que són poc probables, excepte en situacions d'emergència".

En una entrevista a RAC1, Montilla ha descartat que les eleccions autonòmiques de la tardor vinent siguin el 7 de novembre, en coincidència amb la visita del Papa a Barcelona, encara que no ha avançat altres possibilitats sobre la data dels comicis.

Sense pressa per la sentència

Respecte a la sentència sobre l'Estatut, en la mateixa setmana que l'alt tribunal té previst un ple on podria tractar sobre els recursos presentats contra el text català, el president de la Generalitat, José Montilla, ha assegurat que no el preocupa que la sentència del Tribunal Constitucional arribi el més aviat possible, perquè el text estatutari ja s'està desplegant. Montilla ha assegurat que el que li interessa és "una sentència que avali la constitucionalitat" del text i que es preocuparia que aquesta arribés aviat si fins aleshores no es pogués desplegar, "però no és el cas".

Montilla ha fet aquestes declaracions després que el president del Parlament, Ernest Benach, a "El matí de Catalunya Ràdio", apel·lés a la "unitat" de país, i per tant dels partits i la societat catalana, per fer front a una sentència adversa de l'Estatut. Benach creu que aquest és el missatge que cal donar a l'estat espanyol si el Constitucional retalla l'Estatut.

CiU i "la temptació" de la immigració

José Montilla també s'ha referit a la iniciativa de Vic de delatar els immigrants irregulars que vagin a empadronar-se. El president de la Generalitat ha acusat CiU de tenir la "temptació" d'utilitzar la immigració irregular com a tema per obtenir rèdits electorals. "Si no, no entenc aquestes polèmiques estèrils que no porten enlloc", ha afirmat Montilla.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut