Sitges

Mas-Colell adverteix que limitar el dèficit de la Generalitat pot acabar perjudicant els ciutadans

El dèficit marca l'actualitat política catalana. El conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, ha tornat a demanar, un cop més, que no se sigui estricte amb el límit d'endeutament imposat als comptes catalans. El govern espanyol vol que el dèficit no superi l'1,3% mentre que la Generalitat ha presentat uns pressupostos que doblen aquesta xifra. Mas-Colell adverteix des del Cercle d'Economia, a Sitges, que si es colla el dèficit es pot acabar perjudicant els ciutadans, que hauran de fer un esforç suplementari davant la crisi. A Sitges també hi ha anat el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, que ha recordat que estan atents a l'evolució dels comptes públics.

Actualitzat
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, adverteix que si es limita la capacitat d'endeutament de la Generalitat en sortiran perjudicats els catalans.

En les jornades que el Cercle d'Economia fa a Sitges, Mas-Colell ha avisat que, si això passés, els ciutadans haurien de fer encara més sacrificis. El conseller recorda que ja s'ha fet "un esforç extraordinàriament important" i demana seny a l'hora de controlar l'endeutament.

Mas-Colell ha reivindicat la feina feta i ha passat a l'atac contra l'executiu del PSOE. El conseller trasllada al govern de Zapatero la responsabilitat de no haver controlat el dèficit abans del 2011.

El titular d'Economia ha tornat a defensar que "no se'ns pot responsabilitzar d'un dèficit que en bona part és heretat d'una altra administració". Per això, demana una "política més racional d'endeutament" per a l'administració catalana. Assegura que una política ''limitada d'endeutament'' només pot portar que el deute sigui més car i a un sacrifici afegit per als catalans, cosa que els ciutadans ''no es mereixen''.

Com a mesura, el conseller ha tornat a fer una crida perquè el govern central aixequi els límits a les emissions de deute de la Generalitat. El govern català no pot fer emissions a llarg termini per prohibició expressa de Madrid, que imposa aquesta condició a les comunitats autònomes que incompleixen els objectius del dèficit.

Tot i l'estira-i-arronsa del dèficit, Mas-Colell ha explicat que la relació amb el Ministeri d'Economia és fluida i que el més normal és que la Generalitat pugui desenvolupar la seva política d'endeutament.

La Generalitat ha fet retallades que suposen un 10% en el seu pressupost i situa el dèficit en el 2,66%, el doble que l'1,3% imposat per l'Estat.

Pacte fiscal amb recuperació o sense

El conseller d'Economia i Coneixement també s'ha referit a l'altre tema estrella dels comptes catalans: el concert econòmic. Mas-Colell assegura que la negociació del pacte fiscal es farà en un escenari econòmic de recuperació o sense que aquest procés de millora de l'economia s'hagi produït.

Mas-Colell admet que prefereix afrontar el debat del pacte fiscal en un escenari de bonança, però avisa que ''la negociació serà sobre la taula'', encara que el cicle expansiu de l'economia no hagi arribat".

El titular d'Economia dóna el posicionament de la Generalitat sobre la negociació, després que ho han fet el líder del PP, Mariano Rajoy, i el polític socialista Alfredo Pérez Rubalcaba. El primer es mostra obert a parlar del pacte fiscal mentre que el segon hi ha donat un no d'entrada.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut