Marlaska contradiu el TSJC i afirma que un jutge "va dirigir" les detencions de Girona
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, aquest dijous a Las Palmas de Gran Canaria (EFE)

La Moncloa contradiu el TSJC i diu que un jutge "va dirigir" les detencions de Girona

El ministre de l'Interior assegura que la Policia Nacional "va actuar com a policia judicial"

RedaccióActualitzat

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat aquest dijous que les detencions que va fer la Policia Nacional aquest dimecres a Girona no les va fer per iniciativa pròpia, sinó que va actuar a les ordres del jutge:

"És una causa judicial i aquest operatiu estava dirigit o coordinat per un fiscal i dirigit per un jutge. És a dir, les circumstàncies són, en un estat de dret, la separació de poders. I la policia ahir va actuar com a policia judicial."

Les declaracions del ministre contradiuen l'argumentació donada aquest dimecres pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el TSJC. Aquest organisme va assegurar que les detencions les havia decidit la policia mateixa, no pas cap jutge.

De tota manera, fons del ministeri han admès que va ser la policia qui va decidir com seria l'operatiu, però han assegurat que se'n van comunicar els detalls "en tot moment" tant a la Fiscalia com al jutjat número 4 de Girona, que porta el cas.

Notícia relacionada: Tancada d'estudiants a la Universitat de Girona per evitar la detenció d'una activista

 

"Dins de la legalitat"

Aquestes fonts han afegit que "la policia va actuar dins de la legalitat". L'operatiu policial va acabar amb la detenció de 16 persones, entre elles els alcaldes de Verges i de Celrà, tots dos de la CUP.

A tots ells els buscaven perquè suposadament havien participat en l'ocupació de les vies de l'AVE l'1 d'octubre, quan es complia un any del referèndum de l'1-O. Adif va denunciar els fets i la brigada d'informació de Barcelona ha buscat els que havien "participat activament" en l'acció.

11 detencions es van fer al matí i 5 més a la tarda. Un d'aquests detinguts va ser el fotoperiodista Carles Palacio, que anava identificat com a tal durant el tall de les vies, que va durar dues hores.

Manifestants ocupant les vies de l'AVE a Girona l'1 d'octubre, un any després del referèndum

 

Notícia relacionada: La Generalitat denunciarà la Policia Nacional per les 16 detencions a Girona


La Generalitat demana explicacions al govern espanyol

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, s'han queixat de les detencions a la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo.

Segons fonts del govern català, han plantejat aquesta problemàtica al principi d'aquesta reunió de coordinació entre els dos governs, que s'ha fet a Madrid, i Calvo els ha dit que és una competència del CGPJ, no pas del Ministeri de l'Interior.

Aragonès i Artadi han qualificat aquesta explicació d'"inacceptable":

"Aquesta justificació ens sembla inacceptable i esperem més explicacions, per exemple durant la compareixença de la delegada Cunillera al Parlament. Esperem que no es produeixin més operacions indiscriminades sense ordre judicial contra càrrecs electes, periodistes i ciutadans."

Notícia relacionada: Ocupació de les vies de l'estació de França a la manifestació contra les detencions

ARXIVAT A:
Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut