Dani Cornellà, alcalde de Celrà, i Ignasi Sabater, alcalde de Verges.
Dani Cornellà, alcalde de Celrà, i Ignasi Sabater, alcalde de Verges.
Girona

La Policia Nacional deté els alcaldes de Verges i Celrà, de la CUP, i 9 CDR

L'advocat Benet Salellas ha denunciat que un agent a la porta de comissaria no el deixava entrar "fins que no parlés en castellà"

Judith CasaprimaActualitzat

La Policia Nacional ha detingut l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i el de Celrà, Dani Cornellà, tots dos de la CUP, a més de 9 membres del CDR, Comitè de Defensa de la República, en una operació de la Policia Nacional que investiga l'ocupació de les vies de l'AVE durant l'aniversari de l'1 d'octubre passat a Girona.

A quarts de quatre de la tarda tots els detinguts han sortit en llibertat. Segons els seus advocats, Benet Salellas i Montserrat Vinyet, tots s'han acollit al dret a no declarar.

 

 

Sabater duia una mà embenada en sortir de la comissaria. El mateix Sabater ha confirmat que ha estat una lesió que li han fet en posar-li les manilles i ha explicat que els mateixos agents l'han dut a un CAP perquè l'atenguessin.

Un dels detinguts que ha sortit en lliberat ha declarat a la porta de la comissaria que durant l'ocupació de les vies de l'AVE a l'aniversari de l'1-O ell no hi era.

Segons ha confirmat la Policia Nacional, tot plegat s'emmarca en una operació per presumptes delictes de desordres públics que s'ha desenvolupat a Girona capital i a altres poblacions de la demarcació. L'operació, segons aquest cos, continua oberta per detenir sis persones més que no han trobat als seus domicilis. A quatre d'aquestes persones les han detingut a la tarda.

 

Ocupació de les vies de l'AVE l'1-O passat

Segons ha confirmat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, TSJC, les detencions no han estat ordenades per cap jutge, sinó que s'han fet a iniciativa de la brigada d'informació de la Policia Nacional de Girona, arran de la investigació dels fets ocurreguts durant l'aniversari de l'1-O a l'estació de l'AVE de Girona.

L'advocada Montserrat Vinyet ha explicat a TV3 que la Policia Nacional té un atestat i una denúncia d'ADIF, per les quals es va començar la investigació i creuen que van ser amb les gravacions de les càmeres que van identificar les persones a qui acusen de desordres públics pel tall de l'AVE.

 

 

Mesures desproporcionades

Salellas considera que les detencions són unes "mesures desproporcionades i injustificades" que només s'apliquen en casos d'incompareixences reiterades a les citacions d'un jutge o per sospites de risc de fugida. En aquest cas, l'advocat recorda que són persones públiques que s'han presentat altres cops que han estat citats a declarar.

En aquest sentit, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, també s'ha acostat a la comissaria de la Policia Nacional per demanar explicacions sobre les detencions.

 

"No tant perquè hi hagi un expedient obert sinó pel motiu. Pel fet que directament se'ls hagi detingut si volien conèixer la seva versió del fets i els volien prendre declaració. La resposta ha estat, al nostre entendre absolutament inacceptable, que ha sigut la decisió del policia instructor. No tenien cap element objectiu que permeti defensar que s'hagin produït aquestes detencions."

 

Madrenas ha dit que és "vergonyós" i que cal "exigir responsabilitats polítiques".

La diputada de la CUP Natàlia Sànchez ha dit també a les portes de la comissaria que aquestes detencions s'han fet amb la intenció de "reprimir per pensar, per participar i per col·laborar en el procés polític independentista".

 

"Aquesta macrocausa contra el dret a l'autodeterminació, que tindrà el màxim exponent en el judici als presos, té tota una estructura que toca activistes que es manifesten i diuen el que pensen i simplement exerceixen els seus drets fonamentals."

 

L'advocat Benet Salellas a la porta de la comissaria de la Policia Nacional a Girona.

Els advocats Benet Salellas i Montserrat Vinyet no han pogut entrar a la comissaria per assistir els detinguts fins a 2/4 de 12 del migdia.

 

Mossos intervenen durant la detenció de Sabater

Segons l'advocat dels dos alcaldes, Benet Salellas, la detenció de Sabater s'ha produït a quarts de vuit del matí i hi ha hagut un "estira-i-arronsa" amb alguns veïns que han protestat per la detenció.

Els Mossos han confirmat a TV3 que han hagut d'intervenir. Ignasi Sabater sortia de casa a les 7 del matí per anar a treballar i a fora l'esperaven quatre homes amb caputxes i sense uniforme per detenir-lo. Sabater ha demanat ajuda i han sortit alguns veïns per protegir-lo.

Un veí ha avisat els Mossos, que hi han enviat una patrulla. Un cop allà han confirmat que els homes eren agents de la Policia Nacional. I llavors s'han endut l'alcalde detingut.

Aquest és el moment en què l'alcalde de Verges ha estat detingut per la Policia Nacional a la porta de casa seva:

 

Imatges proporcionades per un veí de Verges.

 

Detencions d'Ignasi Sabater i Dani Cornellà

La primera detenció ha estat la de l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater. L'advocat Benet Salellas ho ha confirmat a "El matí de Catalunya Ràdio".

 

 

Ignasi Sabater, alcalde de Verges.

 

Després de Sabater, també ha estat detingut l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà.

 

Dani Cornellà, alcalde de Celrà.

Incident per la llengua a comissaria

Benet Salellas ha acudit a la comissaria per atendre com a advocat els alcaldes detinguts i s'ha trobat, segons ha explicat ell mateix a TV3, que un agent a la porta no el deixava entrar "fins que no parlés en castellà". Salellas ha requerit la presència d'un superior.

L'advocat ha dit que "aquestes conductes contràries al plurilingüisme són encara més greus quan no es permet que un advocat assisteixi uns detinguts."


Concentració i suport de l'AMI

Nombroses persones s'han anat concentrant davant de la comissaria de la Policia Nacional a Girona, on han traslladat els detinguts.

 

 

Els grups independentistes han convocat una manifestació unitària, aquest vespre, davant de la subdelegació del govern a Girona.

L'Associació de Municipis per a la Independència, AMI, ha fet un comunicat de suport als detinguts i ha convocat una concentració aquest vespre a la plaça de l'1 d'octubre de Girona "per donar suport als alcaldes de Verges i Celrà, i denuciar la repressió que està patint el món local català".

"L'AMI posa de relleu que els darrers anys s'han obert un total de 537 contenciosos contra ajuntaments catalans per temes relacionats amb la sobirania, una xifra que evidencia la persecució frenètica i desbocada que està patint el món local català. També recorda que encara s'està investigant a una cinquantena d'alcaldes per l'1-O"

De moment, però, s'han arxivat 15 diligències de diferents fiscalies contra alcaldes i alcaldesses catalans i 4 estan als jutjats per continuar la investigació.

ARXIVAT A:
Policia NacionalTSJCReferèndum 1-OProcés catalàCUPCDR
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut