Els alcaldes de Celrà, Dani Cornellà, i de Verges, Ignasi Sabater, després de ser posats en llibertat (ACN)
Els alcaldes de Celrà, Dani Cornellà, i de Verges, Ignasi Sabater, després de ser posats en llibertat (ACN)

La Generalitat denunciarà la Policia Nacional per les 16 detencions a Girona

Les troba "inacceptables" i vol aclarir si van ser il·legals

Actualitzat

El govern de la Generalitat presentarà una denúncia per possible detenció il·legal contra la Policia Nacional, que aquest dimecres va actuar, asseguren, sense ordre judicial quan va arrestar 16 persones a les comarques de Girona.

Per la seva banda, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència, Elsa Artadi, han exigit explicacions per una actuació policial que consideren "inacceptable". Ho han fet en una reunió amb la vicepresidenta del govern espanyola, Carmen Calvo.

 

 

Els sectors independentistes ho veuen com un gest per intimidar i desmobilitzar la població davant les convocatòries al carrer que es preveu que hi hagi les pròximes setmanes, en paral·lel al judici del procés al Tribunal Suprem.

Els detinguts van quedar en llibertat després d'unes hores. El motiu de les detencions era comunicar-los que els investiguen per un delicte de desordres públics pel tall a les vies de l'AVE a Girona en les mobilitzacions de l'aniversari de l'1 d'octubre.

Van detenir membres de la CUP, dos dels quals són els alcaldes de Verges i Celrà, dels CDR i també el fotoperiodista Carles Palacio.

L'ANC demana no cedir a les intimidacions i des de Waterloo, en connexió amb el 3/24, Carles Puigdemont hi veia, a més, una voluntat clara de provocar aldarulls.


Torrent: "Un escàndol democràtic"

El president del Parlament, Roger Torrent, ha declarat en el programa "Els Matins" que considera les detencions "una vulneració flagrant dels drets".

"És un escàndol democràtic, un més. Una vulneració flagrant dels drets i les llibertats del conjunt dels ciutadans i, en aquest cas, encara, amb l'agravant que són càrrecs electes, alcaldes. Què vol dir que s'envien encaputxats a fer detencions aleatòries?"

 

 

Torrent, a més, ha assegurat que, si ell fos diputat, "hagués fet el mateix" que els diputats de JxCat, ERC i la CUP que, quan van saber les detencions, van abandonar les comissions parlamentàries en què estaven treballant, en senyal de protesta.


Ocupació de vies i tancada universitària

Les detencions han generat diverses mobilitzacions de protesta. A Barcelona, mig miler de persones s'han manifestat dimecres al vespre per la Via Laietana, i han acabat ocupant breument les vies de l'Estació de França.

A Girona la resposta a les detencions ha estat molt més nombrosa: 4.000 persones han sortit als carrers de la ciutat. Més tard, desenes han participat en la tancada que s'ha fet a la Universitat, on hi havia una noia que la policia tenia la intenció de detenir.

Aquest matí la tancada es manté, i s'han de fer diverses assembles en què es podria decidir mantenir-la de manera indefinida.

ARXIVAT A:
Procés catalàPolicia Nacional
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut