Marina Roig diu que la fiscalia hauria "treballat" el testimoni dels guàrdies civils

Les defenses dels líders independentistes denuncien la indefensió que suposa no poder rebatre els falsos testimonis en el moment durant el judici al Suprem

Judith CasaprimaActualitzat

En la sessió d'aquest dimecres, igual com la d'ahir dimarts, a la sala del Tribunal Suprem on s'està desenvolupant el judici del procés, s'està posant especialment de manifest el que ja reclamaven de fa dies les defenses: que s'està posant en perill el principi de contradicció i per tant es vulnera el dret de defensa.

Aquest dimecres l'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde ha tornat a sol·licitar un video com a prova documental en l'interrogatori d'un guàrdia civil sobre la intervenció l'1-O a can Barris. El president del tribunal, Manuel Marchena, ho ha tornat a denegar.

"Andreu Van den Eynde: "Sol·licito l'exhibició de vídeo, perquè es veu tot el que va succeir i quan no... "

Manuel Marchena: "Anem a fer com si no ho hagués proposat. Formuli una pregunta i endavant."

AvdE: "Però haurà de quedar constància que sol·licito el mitjà de prova?"

M.M.:"Això està gravat, i és la cinquena vegada que vostè sol·licita un vídeo com complement de prova. Ja sé que vostè vol que jo confronti amb vostè, però no és el cas. Està resolt. Ens remetem al que ja està resolt."

Els advocats de la defensa volen que quedi constància expressa del que consideren vulneracions del dret de defensa.

Andreu Van den Eynde protesta després que Marchena li ha negat l'exhibició d'un vídeo
 

L'advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, també ha protestat sobre el fet que els testimonis excedeixen l'objecte de la prova proposada. Marchena no l'ha deixat expressar-se al·legant que les "quatre línies" de resum que informen sobre cada testimoni no poden contenir tots els temes pel què han estat citats, i no per això s'han de declarar impertinents les preguntes.

Manuel Marchena: "El que es va demanar a aquesta sala, per facilitar el judici de pertinença, era un breu resum de 4 línies sobre qui era cada testimoni i per què se li portava. (...) Són 500 testimonis. Però a partir d'aquí sostenir que tot el que no està en aquestes 3 línies, la sala ha de declarar-impertinent, no té cap sentit. Evitarem que això es prolongui..."

Marina Roig: "Intento acabar perquè s'entengui. Els testimonis expliquen que han intervingut en investigacions, no consten ni com instructors ni secretaris en els atestats, la defensa desconeix que ha intervingut en les investigacions en les que diu que han intervingut i expliquen coses en què han intervingut ells i...

M.M.:"És exactament el mateix que es va plantejar ahir... formuli una pregunta."


Vulneració del dret de defensa

I precisament ahir dimarts, - i dies anteriors-, els advocats de la defensa dels processats també van protestar reiteradament al president del tribunal, Manuel Marchena, en diversos moments, sobre el fet de no poder exhibir vídeos per rebatre un testimoni, o sobre la restricció en les preguntes, i fins i tot en la indefensió que suposa no tenir el calendari dels testimonis en temps suficient per preparar-se o sobre diligències que no consten.

Les defenses han presentat nombrosos escrits de queixa perquè quedi constància de les protestes que Marchena no deixa argumentar a la sala. Per la seva banda, el president del tribunal Marchena, ha arribar a dir que amb aquestes protestes de la defensa es pretén generar "un judici paral·lel per escrit".


Testimonis "treballats" per la fiscalia

Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart, afirma, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" , que el fiscal hauria "treballat" els seus testimonis. En relació al guàrdia civil que va declarar que Carme Forcadell, en cotxe oficial, havia tret la mà del vehicle "agitant les masses" a la Via Laietana, el 20S, l'advocada s'ha preguntat: "D'on treu la fiscalia aquesta dada?".

"Marina Roig:"Hi ha dos atestats de la policia confeccionats expressament pels fets del 20S, en cap dels dos atestats va sortir aquest fet. I la fiscalia li pregunta: 'Va passar algun cotxe oficial?'. Això no ha sortit enlloc, en aquest any i mig que portem de procediment, mai havia sortit aquesta dada. D'on ho treu la fiscalia?

Mònica Terribas: "Vol dir que ha estat induïda aquesta recuperació de la memòria del guàrdia civil?

M.R.: "Treballada."

L'advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, en una intervenció a Catalunya Ràdio
 

Rebatre el fals testimoni

Roig ha denunciat que no es pugui contrastar la declaració d'un testimoni per posar en evidència si està mentint amb l'exhibició dels vídeos del 20S o l'1-O.

"Crec que hem de protestar les vegades que vcalgui i presentar els escrits que facin falta si no ens deixa raonar la protesta. No compartim el criteri de la sala i creiem que ens genera indefensió.

El relat no s'està veient al judici en la seva magnitud, de forma completa, només es veu una part del relat. Quan intentes contradir aquella part del relat d'una manera objectiva que posaria de manifest la manca de credibilitat del testimoni, no només perquè no diu la veritat pel que fa als Mossos sinó perquè en el moment en què no es diu la veritat en una part del relat la resta del relat deixa de ser creïble."

 

Marchena diu que les imatges es visionaran en un altre moment del judici, un fet que segons Roig no farà que no es pugui posar en evidència la contradicció del testimoni.

Restricció en les preguntes

Per a Roig, també és un motiu d'indefensió el fet que els testimonis no se'ls pugui preguntar sobre altres qüestions que no siguin per les quals han estat citats. L'advocat Andreu Van den Eynde, també ha presentat un escrit de protesta en el mateix sentit.

Marina Roig ha afegit que, a més a més, hi ha testimonis als que s'interroga per temes pels quals no han estat proposats, i en aquests casos les defenses no han pogut preparar els interrogatoris. És el cas d'un guàrdia civil que aquest dimarts se'l va interrogar sobre l'1-O i a les defenses no els constava haver estat citat per aquest tema.

"És impossible que les defenses sapiguem si aquest senyor va intervenir o no en la investigació i en què va intervenir, no podem preparar l‘interrogatori d'un senyor que el seu número de TIP no consta en cap atestat."

Les defenses argumenten que no conèixer amb prou temps el calendari dels testimonis, també afecta la preparació dels interrogatoris.

"Hem estat reclamant. Vam aconseguir que ens donessin el calendari de març però ara encara no sabem qui ve a declarar a l'abril. En qualsevol judici, encara que sigui de molta llargada, fins i tot de mesos, des del primer dia tens el calendari fins a l'últim dia."

Roig també ha explicat que els escrits de protesta no es contesten per escrit, ja que s'hauria de fer a la mateixa sala on Marchena no deixa argumentar les queixes. Pel president de la sala n'hi ha prou en què en quedi constància amb la gravació del judici.


Les defenses es queixen: el principi de contradicció en perill

ARXIVAT A:
Judici procésTribunal Suprem Referèndum 1-O20S
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut