París

Manuel Valls: "Els atemptats es van pensar, organitzar i planificar des de Síria"

El primer ministre francès justifica els atacs aeris d'aquest diumenge contra Estat Islàmic, assegura que hi pot haver més atemptats els pròxims dies i setmanes, i anuncia modificacions al programa de la Cimera del Clima

RedaccióActualitzat

El primer ministre francès, Manuel Valls, ha vinculat directament els atacs aeris a Estat Islàmic d'aquest diumenge als atemptats de divendres a París. Valls, entrevistat per l'emissora de ràdio RTL, ho ha justificat dient que els atemptats van ser "organitzats, pensats i planificats des de Síria" i ha recordat que el president Hollande ja va dir que "la resposta estarà a l'alçada de l'atac".

Manuel Valls ha confirmat que els bombardejos anaven dirigits contra "infraestructures operatives" d'Estat Islàmic a la ciutat siriana de Raqqa i ha assegurat que van aconseguir destruir els objectius fixats. Valls ha afirmat que França està "a l'avantguarda per actuar contra el terrorisme", i ha recordat les operacions a Mali i al Sahel i d'altres escenaris, en interès propi, ha dit, però també en el de tot Europa. Valls s'ha preguntat:

"Qui bombardeja ara Estat Islàmic? Els russos no. Són els francesos, i els nord-americans".

Manuel Valls ha respost així a les crítiques que ha rebut des de l'oposició, Sarkozy inclòs, que reclamen un canvi en la política exterior que tregui Rússia de l'aïllament diplomàtic amb què la tracten els països occidentals, per poder atacar conjuntament Estat Islàmic.

 

Por de nous atacs

Manuel Valls ha afirmat que són possibles més atemptats, "els pròxims dies, les pròximes setmanes", i que aquesta amenaça es pot mantenir durant molt de temps. Valls ha fet servir un símil sísmic per referir-se a aquest perill: "S'han d'esperar noves rèpliques, perquè des de fa mesos estem en guerra contra el terrorisme". Valls ha situat en aquesta guerra les operacions antijihadistes que han posat en marxa les forces policials franceses d'aquest diumenge a la nit i a la matinada, amb més de 150 registres, operacions que, ha dit, continuaran.

 

La Cimera del Clima, reduïda al mínim

El primer ministre Valls també ha anunciat que es modificaran els actes previstos per a la Cimera del Clima, que començarà el 30 de novembre a París. Segons ha assegurat Valls, la cimera es limitarà a les negociacions sobre les polítiques energètiques i industrials mundials per limitar el canvi climàtic, i que els concerts i les manifestacions festives paral·leles programades s'anul·laran, per evitar riscos, ha dit, i perquè "les forces de seguretat es puguin concentrar en el que és essencial." Manuel Valls hi ha afegit que espera que "aquesta cita sigui un gran missatge de tot el planeta, que serveixi per marcar la nostra voluntat de lluitar contra el radicalisme i el fanatisme."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut