Madrid imposa restriccions a 8 zones més i Illa recomana fer-ho a tota la comunitat

Desacord entre les dues administracions pel que fa a les mesures a aplicar a Madrid per frenar els contagis de coronavirus

Actualitzat

Nou desacord públic entre la Comunitat de Madrid, presidida per Isabel Díaz Ayuso, i el govern de Pedro Sánchez per mirar de controlar l'epidèmia per coronavirus a Madrid.

Totes dues institucions han sortit aquest divendres en roda de premsa per anunciar noves mesures. Però mentre el secretari de Salut Pública de Madrid ha anunciat que les restriccions de mobilitat s'han ampliat a vuit zones més de la comunitat, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha demanat que les restriccions s'ampliïn a tot Madrid, i no només a les zones afectades.
 

Salvador Illa ha comparegut gairebé alhora que el viceconseller de Salut de la Comunitat de Madrid (EFE/J.J. Guillén)


Illa ha lamentat que el govern de la Comunitat de Madrid no faci cas de les recomanacions del govern i el Ministeri de Sanitat. Admet que la responsabilitat de les mesures és de la comunitat, i ha estat contundent.

"Seran unes setmanes dures a la Comunitat de Madrid. S'ha d'actuar amb determinació, en tres paraules, per "tornar el control". El que cal fer és això. No hi ha cap altra drecera. No val un cert gradualisme. S'ha d'actuar amb determinació."

I les recomanacions que ha fet Salvador Illa són quatre mesures: que les restriccions s'ampliïn a tota la ciutat de Madrid i els municipis amb més de 500 casos per cada 100.000 habitants (que és el doble que la mitjana a Espanya), que s'evitin tots els desplaçaments innecessaris dins de la comunitat, que es prohibeixi el consum a les barres dels establiments de tota la comunitat i que les terrasses tinguin l'aforament limitat al 50%, també a tota la comunitat.


Madrid limita 8 zones més

Per la seva banda, la Comunitat de Madrid amplia les mesures, però les continua limitant per zones. Així, a partir de dilluns vinent, les restriccions de mobilitat s'estenen a 8 zones més, que se sumen a les 37 on ja s'apliquen aquestes mesures. D'aquesta manera, sumaran un total de 45 zones que afectaran més d'un milió de veïns, segons ha anunciat el viceconseller de Salut Pública de Madrid, Antonio Zapatero.

"Aquestes mesures tenen un fonament purament tècnic, busquen evitar la transmissió del virus i, sobretot, protegir els ciutadans."

Es tracta de les zones de Panaderas, a Fuenlabrada; Miguel Servet i Doctor Trueta, a Alcorcón; García Noblejas, al districte madrileny de Ciudad Lineal; Vicálvaro Artilleros, al districte de Vicálvaro; Orcasitas, al districte d'Usera; i Campo de la Paloma i Rafael Alberti, al de Puente de Vallecas.
 

Antonio Zapatero, viceconseller de Salut de la Comunitat de Madrid (EFE/Ballestero)


Ara bé, Antonio Zapatero ha recomanat evitar "qualsevol moviment innecessari" tant en aquestes zones con "en tot el territori de la comunitat autònoma".

Per la seva banda, el ministre de Sanitat no s'ha volgut pronunciar sobre si el govern prendrà decisions més dràstiques, més enllà de les recomanacions, si l'evolució dels contagis a la Comunitat de Madrid no és bona. El ministre Illa ha afegit un concís: "els pròxims dies ja ho veurem."


Tensió i discrepàncies

Les discrepàcies entre el govern espanyol i la comunitat de Madrid són paleses des de fa setmanes, especialemnt en la gestió de la pandèmia. El grup de treball que va plasmar l'acord entre els president Pedro Sánchez i la presidenta de la comunitat Isabel Díaz Ayuso en una gran posada en escena, sembla que no ha servit en la decisió feta pública avui, tot i que Salvador Illa ha assegurat que continuarà treballant.

Posada en escena de l'acord entre Sánchez i Ayuso per la lluita contra la Covid (EFE/Emilio Naranjo)


Però les discrepàncies també s'havien manifestat entre els partits de govern, i fins i tot en la mateixa conselleria de sanitat.  El conseller Enrique Ruíz Escudero, que ja no fa les compareixences públiques, -susbtituit pel viceconseller Antonio Zapatero-, aquest divendres ha desmentit les seves discrepàcies a la SER.


També ha  sortit a desmentir sobre possibles discrepàncies,l'alcalde Madrid, José Luís Martínez-Almeida.

 

Per la seva banda partits a l'oposició com des de Unides Podem, el diputat Jesús Santos Gimeno, ha manifestat que les "restriccions selectives" no són "veritables solucions.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Comunitat de Madrid
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut