La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, rep el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la compareixença posterior a la …
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la compareixença posterior a la reunió per abordar la crisi sanitària a Madrid (EFE/Emilio Naranjo)

Un grup de treball, la resposta de Sánchez i Ayuso a la greu situació a Madrid

Ayuso descarta l'estat d'alarma, diu que el confinament de Madrid seria "la mort" per a la comunitat, i demana testar els viatgers que arribin a Barajas

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, han acordat aquest dilluns crear un grup de seguiment de la Covid que es reunirà setmanalment per planificar les respostes contra la pandèmia.

El grup de coordinació estarà integrat pels ministres de Sanitat, Salvador Illa, i Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, per part del govern espanyol, i pel vicepresident madrileny, Ignacio Aguado, i el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, per part de la comunitat.

El president Sánchez ha reiterat que "només units guanyaran el virus":

"Avui hem tornat a compartir que només junts podem vèncer el virus. Els dos governs som conscients que estem enmig d'una lluita epidemiològica, no ideològica."


El Pla Madrid

Sánchez ha definit l'acord com el Pla Madrid, perquè la comunitat "revesteix unes singularitats que no tenen altres comunitats com a centre econòmic i empresarial i la seva densitat de població".

"Madrid, per la seva idiosincràsia, exigeix un pla especial, un pla Madrid. Per això venim a ajudar els madrilenys, i com a president podem aportar moltes coses en aquesta lluita."

Mitjans de rastreig, d'assessorament, suport legal, de les forces armades i mitjans policials, entre d'altres, és el que ha ofert Sánchez per doblegar la corba a Madrid. En concret, ha detallat 2.700 rastrejadors que han ofert a la comunitat.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, durant la reunió per abordar la situació de la Covid a Madrid
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, durant la reunió per abordar la situació de la Covid a Madrid (EFE/Emilio Naranjo)

Ayuso, per la seva banda, ha recordat que no tenen competències en cossos de seguretat i ha remarcat la importància de les ajudes de l'Estat en aquest sentit:

"Necessitem les forces armades per a tasques de desinfecció i cossos de seguretat perquè les mesures que hem adoptat siguin justes, com reforços a la policial local per complir la llei i ajudar amb les quarantenes", ha dit Ayuso.

"Es tracta de salvar vides. A les 37 àrees els diem que confiïn en nosaltres. Estem per salvar vides."

Les propostes del grup de treball serviran de "recomanacions a les actuacions pròpies que seguirà executant" el govern madrileny "en l'exercici de les seves competències". El grup comptarà amb un portaveu tècnic sanitari per "atendre les demandes informatives de la societat".

L'espai de cooperació ha de ser una "resposta eficaç als greus problemes que ha generat la propagació del coronavirus des de la unitat d'acció entre administracions", asseguren.


Ayuso demana testar qui arribi a Barajas

Ayuso ha demanat que es tinguin en compte mesures com testar els viatgers que arribin a Barajas, "de la mateixa manera" que es testa els ciutadans espanyols quan van a un altre país.

En aquest sentit, ha reclamat la instal·lació d'un hospital de campanya al costat de l'aeroport i a "zones estratègiques" de la regió per poder fer proves serològiques i testos ràpids.

"Hem deixat oberta la possibilitat d'estratègies conjuntes en zones estratègiques de Madrid. Demano al govern que amb la nostra ajuda s'aconsegueixi testar qui entri al nostre país."


Ni estat d'alarma ni confinament

Sánchez ha assegurat que fa setmanes que ha posat a disposició dels presidents autonòmics el mecanisme de l'estat d'alarma, i que són ells qui han de triar si "opten per aquesta via o no".

"No he ofert l'estat d'alarma a la presidenta de Madrid avui. Les comunitats el tenen a disposició. Unirem criteris i recursos per doblegar la corba, i no passa necessàriament per l'estat d'alarma."

Ayuso ha descartat l'estat d'alarma i els confinaments i ha demanat "donar una oportunitat" als recursos extraordinaris que s'implantaran.

"Ni estats d'alarma ni confinaments. Això seria la mort per a la nostra comunitat perquè Madrid està al servei d'Espanya."

"No tinc cap ego. Faria qualsevol cosa perquè això acabés, no tinc cap altre interès, no faig cap altra cosa a la vida que intentar acabar amb això amb els recursos que tenim."

D'altra banda, Ayuso ha alertat d'un dèficit "que comparteixen totes les comunitats": la falta de metges. Per això, ha sol·licitat "incentius" perquè metges vinguin a Espanya a treballar, així com un pla a sis i deu anys per cobrir les jubilacions que hi haurà els pròxims anys.


Tensió prèvia a la reunió

L'acord arriba després de la reunió entre Isabel Díaz Ayuso i Pedro Sánchez, i enmig de la tensió per la gestió de la crisi entre els dos representants. El PP acusava de no haver establert una estratègia comuna amb les comunitats autònomes.

Es tracta de la primera reunió bilateral entre Sánchez i Ayuso, que s'ha fet a la Reial Casa de Correus, seu de l'executiu madrileny, després d'una setmana de retrets, en què Ayuso es queixava que Madrid està sola.

Després de reunir-se, Sánchez i Ayuso consideren "imprescindible" l'actuació coordinada de les administracions i reforcen "els mecanismes de cogovernança per ampliar així la capacitat de resposta".

L'objectiu de la trobada era "doblegar la corba" de la segona onada de coronavirus, que està afectant sobretot Madrid.

El president del govern ha manifestat que no anava a la reunió a "avaluar", "jutjar" o "tutelar" el govern regional, sinó a "ajudar" i "reforçar" els mecanismes de cogovernança entre les dues administracions. En aquest sentit ha reiterat que volen respectar els àmbits competencials de totes les comunitats.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, rep el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a les portes de la seu de l'executiu madrileny
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, rep el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a les portes de la seu de l'executiu madrileny (EFE/Emilio Naranjo)

Segons les informacions prèvies a la reunió, estava previst que Ayuso demanés a Sánchez més recursos, entre ells, policials i de l'exèrcit, per controlar les zones afectades i les infraestructures estatals, com l'aeroport de Barajas.

Des d'aquest dilluns, la comunitat té restringits els accessos a 37 zones bàsiques sanitàries amb alta incidència del virus i només s'hi pot entrar i sortir per treballar, anar a l'escola o per motius de força major.

ARXIVAT A:
Comunitat de MadridPedro Sánchez
Anar al contingut