El president de França, Emmanuel Macron, aquest dimecres a París (Reuters)

Macron anuncia una etapa de descentralització a França: "Indivisible no significa uniforme"

En el 65è aniversari de la Constitució francesa, el president proposa facilitar els referèndums i incloure-hi el dret a l'avortament

RedaccióActualitzat

El president de França, Emmanuel Macron, ha aprofitat aquest dimecres la celebració dels 65 anys de la Constitució del país per proposar diversos canvis per reformar-la.

Després d'afirmar que és la Constitució "més estable" de la història de França, ha afegit que "preservar-la no vol dir congelar-la" i ha proposat "una nova etapa de descentralització":

"Indivisible no significa uniforme. La unitat de França, després de tants segles de centralització, de la qual tots coneixem els límits, suportarà aquest nou repartiment de poders, crec fermament que la nostra unitat serà més forta."

El president de França, Emmanuel Macron, aquest dimecres a París (Reuters)

"Repensar l'arquitectura territorial"

En aquest sentit, ha dit que "cal repensar tota l'arquitectura territorial" de l'Estat francès, en la línia que ja ha obert fins ara en els casos de Nova Caledònia i de Còrsega.

Precisament fa menys d'una setmana, Macron va oferir als corsos una autonomia limitada i també que la singularitat de l'illa quedi reflectida a la Constitució:

"La nova etapa institucional que volem posar en marxa ha de permetre a Còrsega conservar la seva ànima i la seva identitat mentre es manté dins els límits de la República."


Referèndums més fàcils de fer

Aquest dimecres, Macron ha obert un altre meló constitucional: l'ampliació de les condicions en què es poden fer referèndums amb l'objectiu que sigui més fàcil fer-ne.

Actualment cal el suport d'una cinquena part dels diputats o de gairebé 5 milions de ciutadans per poder organitzar-ne un, i la intenció és rebaixar aquests mínims:

"La sobirania popular també es pot expressar amb un referèndum d'iniciativa compartida, i avui aquest instrument és massa restrictiu."


Mélenchon l'acusa de voler "augmentar el seu poder"

Aquesta proposta es considera una concessió als partits d'esquerres, i és fruit de les anomenades "trobades de Saint-Denis", reunions entre partits per avançar en les reformes.

Ha estat el format que ha trobat Macron per arribar a acords amplis per encarar les reformes constitucionals, reformes que impulsa des del 2017 fins ara sense èxit.

Malgrat això, Jean-Luc Mélenchon, líder d'un dels principals partits d'esquerres, La França Insubmisa, ha rebutjat el discurs de Macron afirmant que busca "augmentar el seu poder".

Macron vol també l'avortament al text constitucional

Aquest dimecres Macron s'ha referit a un altre dels canvis, la inclusió del dret a l'avortament a la Constitució, i ha instat l'Assemblea i el Senat a posar-se d'acord per "aconseguir-ho com més aviat millor".

L'actual Constitució francesa es va aprovar el 4 d'octubre de 1958, impulsada pel president Charles de Gaulle en plena crisi per la guerra d'Algèria.

La iniciativa per reformar-la és del govern i del president de la República, i es pot aprovar en referèndum o per majoria de tres cinquenes parts de l'Assemblea francesa.

 

El president de França, Emmanuel Macron, aquest dimecres a París (Reuters)
ARXIVAT A:
FrançaEmmanuel Macron
Anar al contingut