Era el tercer debat de política general per a Aragonès, el primer des que governa en minoria (EFE/Quique García)

L'oposició furga en la minoria d'Aragonès en un debat al Parlament amb l'ull posat a Madrid

Els protagonistes de les converses al Congrés han aprofitat el debat al Parlament per marcar perfil de cara al que pugui passar amb la investidura de Pedro Sánchez

El debat de política general al Parlament s'ha celebrat aquesta vegada amb un ull posat a Madrid. I no només per la coincidència horària amb el debat d'investidura de Feijóo, sinó, sobretot, pel fet que els principals protagonistes a la cambra catalana ho eren, alhora, a l'espanyola.

Els socialistes, Junts, ERC i els comuns tenen entre mans les converses per a una difícil però no impossible investidura de Pedro Sánchez, i tots semblen decidits a mesurar les paraules al mil·límetre per intentar sortir-ne victoriosos davant dels seus. També en el nou cicle electoral que s'obrirà, més tard o més d'hora, a Catalunya.


L'escenari d'unes eleccions

Amb aquesta mateixa idea, Junts ha arribat al Parlament amb un missatge clar de distanciament respecte al govern que va decidir abandonar fa just un any: o hi ha un canvi de rumb, o l'alternativa serà anar a les urnes.

Ho ha dit Albert Batet, que és qui en l'anterior debat de política general va obrir la caixa dels trons plantejant una moció de confiança que va acabar desembocant en la trencadissa de les dues formacions polítiques.

Batet, però, no ha estat l'únic de plantejar aquest escenari. Fins i tot els comuns, que van donar una certa estabilitat al govern permetent l'aprovació dels últims pressupostos, s'han preguntat en veu alta si val la pena tirar endavant la legislatura. "Demostri que té sentit", li ha reclamat Jéssica Albiach a Pere Aragonès.

Albiach ha demanat a Aragonès que "no doni per feta" l'amnistia (David Zorrakino/Europa Press)

Els equilibris del PSC

Més contingut ha estat el líder del PSC, Salvador Illa, que també ha remarcat la soledat del president i ha afirmat que el govern "està fallant", però ha insistit igualment en la seva predisposició a arribar a acords.

El socialista manté l'estratègia: mà estesa i bones maneres, conscient que precisament d'acords ells i els republicans en tenen un d'important de pendent.

Illa s'ha mostrat crític amb el govern però també li ha allargat la mà (David Zorrakino/Europa Press)

Les converses per investir Pedro Sánchez sobrevolaven una vegada més el debat i Salvador Illa, entre línies, ha receptat a ERC que no vulgui entrar en una cursa per veure qui en treu més suc.

"No és el moment de fer carreres", considera el cap de l'oposició, que ara fa quatre anys va formar part de l'equip negociador del PSOE per lligar amb ERC la investidura de Sánchez del 2019.


Tres partits independentistes, tres punts de vista

Després de setmanes de crides insistents d'ERC per negociar coordinadament amb Junts a Madrid, el debat d'aquest dimarts ha confirmat les escasses opcions que això acabi passant.

La formació de Carles Puigdemont, que aquesta vegada és imprescindible en l'aritmètica, està decidida a fer valdre els seus vots i aprofitar l'oportunitat per marcar perfil i treure pit de la nova situació al Congrés.

Junts ha esquivat la proposta d'Aragonès de negociar de manera coordinada al Congrés (David Zorrakino/Europa Press)

Han aconseguit més ells en quatre mesos que ERC en quatre anys, ha assegurat Albert Batet davant d'un Pere Aragonès que s'oferia a sumar esforços per aprofitar el que ha qualificat d'"oportunitat històrica per aconseguir l'amnistia i l'autodeterminació".

"Estem en minoria, però no en la inestabilitat que teníem ara fa un any", s'ha encarregat de retreure a Junts des del faristol el portaveu d'ERC, Josep Maria Jové, que també ha reclamat unitat independentista per fer "de pont" i aconseguir més resultats a l'hora de negociar.

Josep Maria Jové ha enviat un dard a Junts després de les crítiques d'Albert Batet (Jordi Borràs/ACN)

"La independència com a eina és irrenunciable per avançar, i també totes les vies democràtiques per aconseguir-ho, totes", afegia Jové, que ha advertit al PSOE i Sumar que no donin per descomptats els seus vots. "L'amnistia és necessària, però no suficient", ha apuntat.

Mentrestant, la CUP --que aquesta vegada ha quedat fora del Congrés-- s'ha desmarcat de la negociació i ha apostat per la mobilització al carrer.

La CUP s'ha desmarcat de la via que han emprès tant ERC com Junts a Madrid (David Zorrakino/Europa Press)

"On vostè es penja medalles nosaltres hi veiem un gran retrocés, el bescanvi de l'amnistia per l'autodeterminació", li ha arribat a dir Carles Riera a Pere Aragonès.

Els uns i els altres no han donat cap indici, doncs, que l'independentisme pugui acabar traçant un camí comú per afrontar les pròximes setmanes.


PP, Cs i Vox, units contra l'amnistia

Com la resta de partits, les formacions contràries a una possible investidura de Pedro Sánchez també han aprofitat l'ocasió per deixar clara la seva posició.

Especialment cridaner ha estat el cas de Ciutadans, amb Carlos Carrizosa pronunciant un discurs més enfocat a parlar del que passava al Congrés --on ja no tenen representació-- que no pas en el debat que s'estava desenvolupant a la cambra catalana, com li ha retret Aragonès.

Carrizosa ha instat Illa a aturar les intencions de Sánchez, mentre que Alejandro Fernández, del PP, ha acusat els independentistes de ser "manifestament incompetents en l'ús de la clau" del govern espanyol.

Pel que fa a Vox, Ignacio Garriga ha assegurat que "l'amnistia només és una prioritat per als delinqüents, no per als catalans normals". El portaveu de l'extrema dreta també ha assegurat que l'independentisme no se'n sortirà perquè "Espanya és prèvia a qualsevol Constitució".

ARXIVAT A:
JuntsERCPSCEn comúCUPPere AragonèsParlament de CatalunyaDebat política general
Anar al contingut