Aragonès i Batet han protagonitzat el tram final de la primera sessió del debat (ACN / Job Vermeulen)

Junts vol una qüestió de confiança si no es compleix l'acord de govern i Aragonès s'hi nega

El president de la Generalitat ha instat Junts per Catalunya a decidir si pensa continuar al govern

Ferran Vila CabanasActualitzat

Més enllà d'un debat amb l'oposició, aquest dimarts Pere Aragonès també se sotmetia a un debat amb el seu propi govern.

Semblava que la tensió ja no era la mateixa que fa tot just dues setmanes, quan els socis van fer més evidents que mai les diferències coincidint amb la Diada. Però l'encaix entre l'estratègia independentista d'ERC i Junts continuava pendent de resoldre's.

I el debat ha esclatat: el portaveu de Junts per Catalunya, Albert Batet, ha demanat a demanat a Pere Aragonès que, o bé concreti com pensa complir els punts de l'acord d'investidura, o bé se sotmeti a una qüestió de confiança del Parlament, com va fer Carles Puigdemont.

Davant de la proposta, Pere Aragonès ha decidit no fer ús del dret de rèplica, mostra del malestar que han generat les paraules del seu soci de govern.

Tot i això, en l'última intervenció del debat, el president de la Generalitat ha instat Junts a decidir si pensa seguir en el govern. Aragonès ha demanat que "si algú ha de prendre decisions, que les prengui amb celeritat". "No puc prendre decisions que corresponen a altres i que fa setmanes que cal que es prenguin", ha indicat el cap de l'executiu, que assegura que defensarà les institucions i demana a l'altra part que també ho faci.

Des d'ERC, Josep Maria Jové ha recordat que "una coalició és corresponsabilitat, i si no hi ha corresponsabilitat potser és que no hi ha coalició".

Junts i ERC arribaven al debat després de setmanes de discrepàncies (ACN / Job Vermeulen)

Una moció de confiança només es pot tirar endavant si ho decideix el mateix president. Si la plantegés i la perdés, Pere Aragonès perdria la presidència de la Generalitat i el Parlament hauria de proposar una altra persona per al càrrec.


La contundència de Batet

El president del grup parlamentari de Junts ha començat el discurs recordant la mobilització que hi va haver l'any 2017, i assegurant que ara també hi seria si hi hagués "un rumb clar". "Si no ens ha aturat la repressió, ens aturarem ara nosaltres?", s'ha preguntat Batet, que ha instat Pere Aragonès a "no defugir la pergunta" de si "pensa complir l'acord" d'investidura, que vol que "faci història":

"No volem que aquest acord passi a la història: volem que aquest acord faci història. No hem arribat fins aquí per no fer res."

"Així no podem seguir", ha assegurat Batet, alhora que ha retret a Aragonès que "no es pot actuar de manera unilateral". Per Junts, l'acord fixat ara fa un any i mig "no ha anat a més", i "hi ha punts que no s'estan complint", en referència a la coordinació estratègica de l'independentisme, la coordinació dels grups a Madrid i les condicions pactades per tirar endavant la taula de diàleg amb el govern espanyol.

"Aquí sí que cal claredat", ha reclamat Batet, en una referència a la proposta de Pere Aragonès de pactar un referèndum amb l'Estat a través d'un pacte de claredat. "Com podem confiar ara en una nova proposta si no es compleix l'acord que el va portar a la seva investidura?", s'ha preguntat.

En el primer torn de rèplica, el president de la Generalitat ha demanat un "compromís clar amb l'estabilitat del govern" i ha assenyalat que "un acord no són només tres punts". "No entraré en cap joc que generi inestabilitat", ha assegurat.

Laura Borràs ha seguit la sessió des de la tribuna de convidats(EFE / Quique García)

En aquest sentit, Aragonès ha retret el discurs de Batet --que encara no havia posat damunt la taula la qüestió de confiança-- i ha dit que preferia entendre que Junts tenia voluntat de reforçar el govern: "No ho voldria entendre d'una altra manera, perquè això voldria dir que caldria prendre decisions", li ha etzibat.

Pel que fa als esmentats tres punts de l'acord de govern, el president de la Generalitat ha assegurat que està "disposat a avançar-hi, però adequant-los a resultats raonables".

Aragonès també ha apuntat directament a Junts quan ha assegurat que no té "cap queixa" dels membres del govern, que reforcen l'acció de l'executiu, mentre que "des dels partits hi ha marge per millorar".

 

Per la seva banda la CUP plantejarà una moció en el pròxim ple del Parlament que planteja que la cambra catalana insti al president de la Generalitat a sotmetre's a una qüestió de confiança.

 

ARXIVAT A:
JxCatERCPere AragonèsLaura BorràsJordi PuigneróParlament de CatalunyaGeneralitat de CatalunyaDebat política generalCrisi de govern
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut