Pedro Sánchez i Nadia Calviño en el ple del Congrés aquest dimarts que ha aprovat els pressupostos
Pedro Sánchez i Nadia Calviño en el ple del Congrés aquest dimarts que ha aprovat els pressupostos (Europa Press/Eduardo Parra)

Llum verda definitiva del Congrés als pressupostos del 2022

El projecte incorpora l'esmena per promocionar el català, el gallec i l'euskera que es va aprovar al Senat amb els vots per sorpresa del PP, que en va endarrerir així l'aprovació definitiva

Llum verda als pressupostos generals de l'Estat per al 2022. El Congrés dels Diputats els ha aprovat definitivament aquest dimarts, després d'incorporar-hi el canvi que es va introduir al Senat: una esmena per promocionar les llengües oficials.

De fet, l'esmena es va aprovar per sorpresa la setmana passada. L'havia presentat el grup de Compromís i estableix que es dediquin 1,6 milions d'euros a la promoció del català, l'euskera i el gallec. I en un gir de guió, el PP va sumar els vots dels seus senadors per tirar-la endavant, juntament amb Esquerra i el PNB. El PSOE s'hi va oposar.

Els populars van endarrerir així una setmana l'aprovació dels que seran els segons pressupostos del govern de Pedro Sánchez, que, ara sí, entraran en vigor l'1 de gener. Per assegurar-ho, aquest dimarts, els socialistes sí que han votat a favor d'aquesta mateixa esmena.

El president espanyol els ha tornat a defensar al ple, com els comptes "de la recuperació econòmica". En el seu discurs, Sánchez també ha celebrat l'aprovació de la reforma laboral i ha afirmat:

"Desitjo que l'any que ve Espanya avanci en un clima de serenitat i acord. Com més, millor. Tant de bo que els dos grans acords que tanquen aquest any -pressupostari i laboral- siguin el pròleg de molts altres que vinguin el 2022."


Meritxell Batet, positiva per covid

Tot això, en un ple presidit pel vicepresident primer del Congrés, Alfonso Rodríguez de Celis, perquè Meritxell Batet va donar positiu aquest dilluns de covid. Segons ha informat la cambra baixa, Batet "es troba bé i està confinada a casa seva".

La seva no ha estat lúnica abscència a l'hemicicle. D'entrada, a la bancada del govern, només hi havia el president Pedro Sánchez i 14 ministres dels 22 que formen l'executiu espanyol. A més, només hi han assistit una seixantena des diputats socialistes, que són 120.

De fet, la sisena onada ha afectat gairebé tots els partits, que tenen diputats confinats per ser positius o contactes estrets. En total, una dotzena. Podien votar telemàticament.

Més enllà de la votació d'aquest dimarts, els pressupostos generals de l'Estat per al 2022 han rebut el suport de fins a 11 grups del Congrés. Entre aquests, a banda dels socis de govern, PSOE i Unides Podem, també d'Esquerra.

Els republicans van tancar l'acord definitiu amb el govern espanyol ara fa dues setmanes, després de garantir el català en la futura llei audiovisual.

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'Estat
Anar al contingut