Un carro de la compra en un supermercat
Un carro de la compra en un supermercat (Canva)

L'IPC puja un 1,9% al juny, amb el sucre i l'oli disparats: consulta què s'encareix més

La pujada de preus es va moderar el mes passat, segons les dades de l'INE, però el preu dels aliments creix un 10,3%

RedaccióActualitzat

Es confirma la moderació de l'IPC al juny a Catalunya, quan va pujar un 1,9% respecte d'un any abans, segons les dades que ha fet públiques l'INE aquest dimecres.

Pel que fa a l'evolució intermensual, els preus van augmentar un 0,6%, d'acord amb l'Institut Nacional d'Estadística.

La inflació a Espanya, al nivell més baix des del març del 2021

A  Espanya, l'IPC interanual es va situar també en l'1,9%, 1,3 punts menys de la registrada al maig, i la taxa anual de la inflació subjacent --la que no inclou ni aliments frescos ni energia-- va disminuir dues dècimes, fins al 5,9%.

D'aquesta manera es validen les dades avançades de l'Índex de Preus de Consum i la inflació se situa al nivell més baix des del març del 2021.

Quan es va donar la dada avançada, el Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital va destacar que Espanya era el primer estat de les grans economies de la zona euro que aconseguia reduir la inflació per sota del 2%, nivell de referència del Banc Central Europeu.

 

El preu del sucre i l'oli d'oliva, disparat

Tot i que hi ha un descens dels carburants i l'electricitat, els aliments pugen més d'un 10%, 1,7 punts menys que al maig.

Si es compara amb fa un any, al capdavant dels productes que més es van encarir hi ha el sucre (44,9%), l'oli d'oliva (31%), les patates (27%) o l'arròs (21,9%). S'ha moderat l'encariment de la pasta, que ha estat del 4,20%. En canvi, baixa més d'un 4% el preu de la fruita fresca o refrigerada.

Entre els descensos de preus hi ha el transport combinat de passatgers (-47,7%), l'electricitat (-38,10%), els combustibles líquids (-36,60%) o els olis comestibles que no són d'oliva (-34,40%).

Pots consultar en aquesta taula què puja més i què baixa:

 

 

ARXIVAT A:
IPC
Anar al contingut