Les UCI estan "molt, molt, molt plenes" i podria caldre desprogramar operacions

Els grans hospitals afronten la quarta onada amb una ocupació de les UCI amb malalts de Covid-19 més alta que en les anteriors onades

RedaccióActualitzat

Les UCI a Catalunya freguen els 500 malalts crítics de COVID –aquest divendres n'hi havia 494, aquest dissabte 498- i encara no reflecteixen els efectes de la Setmana Santa.

De fet, només en 15 dies, hi ha 100 llits més d'UCI ocupats per malalts de coronavirus i els experts alerten que aquests són cada vegada més joves.

També puja el risc de rebrot, que continua sent molt alt: 213 punts. I el percentatge de positivitat: de cada 100 persones que es fan una prova, 8 donen positiu.

Pantalla que mostra les UCI de Vall d'Hebron de Barcelona


Preveuen que els ingressos augmentaran

Davant la situació, els coordinadors Covid dels grans hospitals alerten que les UCI estan massa plenes i que la previsió és que la setmana que ve s'ompliran més:

Magda Campins, Hospital Vall d'Hebron: "Crec que aquesta pròxima setmana és clau perquè és quan començarem a veure l'efecte de la Setmana Santa."

Pere Domingo, Hospital de Sant Pau: "La conseqüència és que partim d'una pitjor situació en previsió que les coses vagin a pitjor a partir de la setmana que ve."

Juan Pablo Horcajada, Hospital del Mar: "Per poc que hi hagi més ingressos que ara, els pacients, sobretot de les UCI, s'acumularan, i llavors s'ompliran ràpid, i tindrem un problema de saturació de serveis."

Sanitaris traslladen un malalt de Covid-19 a l'UCI de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona


Temen haver de desprogramar operacions

El cap del servei de Medicina Preventiva de Vall d'Hebron, Ricard Ferrer, alerta que la previsió és que es veuran obligats a desprogramar operacions:

"Si això continua al mateix ritme de pujada, que és un ritme alt, perquè hem passat de 400 a 500 en pocs dies, la setmana que ve haurem de prendre decisions de quina activitat pot quedar afectada."

En aquest hospital això no ha passat durant la segona i la tercera onades, però en la quarta es temen que ho hauran de fer, perquè preveuen que el nombre de malats crítics "arribarà molt amunt".


"Molt, molt, molt plenes"

La segona onada, la de la tardor, va començar amb uns 160 pacients ingressats a les UCI; la de Nadal, ja ho va fer amb més de 330; a finals de març eren 407, i ara n'hi ha pràcticament 500.

Al pic de la primera onada, ara fa exactament un any, va arribar a haver-hi més de 1.500 persones a les UCI catalanes, en la segona, a mitjans de novembre, no es van superar les 600.

En la tercera, a principis de febrer, es va arribar a 730, només 230 més que ara. La supervisora de l'UCI de l'Hospital Vall d'Hebron, Pilar Girón, ha expressat molt gràficament què significa això:

"Realment les UCI estan molt, molt, molt plenes"

gràfica d'ocupació de les UCI a Catalunya des de l'inici de la pandèmia (font: dadescovid.cat)

Una quarta onada més greu per la variant britànica

Horcajada destaca que la situació és pitjor que en les anteriors perquè les dades no han arribat a baixar tant, de manera que tornen a pujar des d'unes xifres massa altes.

També coincideixen que la variant britànica està comportant l'augment dels casos i també que siguin més greus, i amb pacients més joves:

Magda Campins, Hospital Vall d'Hebron: "Inicialment semblava que aquesta variant era més transmissible, però no semblava que fos més greu, i això és el que s'havia dit en un principi. Ara ja hi ha treballs publicats i, per les dades i el tipus de pacients que nosaltres veiem, ens dona la sensació que sí, que hi ha un plus de gravetat en aquesta variant, perquè el fet que hi hagi més pacients a l'UCI que no pas en altres onades, ho atribuïm sobretot a aquesta variant."

Juan Pablo Horcajada, Hospital del Mar: "Hi ha més pacients d'entre 40 i 70 anys als hospitals, incloent-hi les UCI i més greus. Això sí que es nota amb la variant britànica, que són una mica més greus i són més joves."

Famílies senceres

Segons Domingo, a més, ara hi ha casos en què tots els integrants d'un nucli de convivència s'han d'ingressar, cosa que no havia passat fins ara:

"El que sí que tenim la percepció i això sí que és una cosa que hem notat amb certa freqüència, és que ara venen nuclis de convivència, siguin familiars o no, sencers, cosa que abans quan el virus entrava en una casa venien 2 o 3 dels integrants, i ara pràcticament venen tots."

Campins creu que la situació obligarà a augmentar les restriccions en les pròximes setmanes, més que no pas a relaxar-les:

"Si aquesta pròxima setmana els indicadors, sobretot els ingressos i les UCI i el nombre de casos va en augment, és molt probable que s'hagi de posar més restriccions."

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut