Madrid

Les primeres hores de la remodelació es viuen al Congrés

La notícia de la profunda crisi de govern oberta per José Luis Rodríguez Zapatero ha saltat a tots els mitjans coincidint amb la celebració al Congrés dels Diputats de la sessió per aprovar els comptes de l'executiu de cara a l'any que ve. Això ha donat peu, com és habitual, que tots els focus se centressin a captar les cares dels ministres afectats.

Actualitzat
José Luis Rodríguez Zaptero ha entrat al Congrés dels Diputats sense voler confirmar una remodelació que ja era a totes les portades. Ho ha fet acompanyat de María Teresa Fernández de la Vega, que potser no era conscient que ocupava per última vegada el seient situat a l'esquerra del president. Un cop s'ha portat a terme la votació dels pressupostos, el cap de l'executiu ha abandonat l'hemicicle. Zapatero ha explicat als periodistes que enfilava el camí cap a La Zarzuela, per complir el costum de comunicar al rei els canvis, pas previ a l'oficialització de la notícia a través d'una roda de premsa.

Mentrestant, a la cambra baixa, l'objectiu era captar les reaccions dels ministres davant la remodelació, alguns dels quals, com Chaves o González-Sinde, han reconegut haver conegut pels mitjans de comunicació. Una de les imatges destacables de la jornada ha estat l'emotiva abraçada que han protagonitzat María Teresa Fernández de la Vega i Elena Salgado quan els pressupostos han rebut la llum verda; una abraçada amb regust de comiat per a la que ha estat mà dreta de Zapatero durant sis anys.

Als passadissos, Trinidad Jiménez ha evitat pronunciar-se sobre un nomenament que no era oficial i ha instat els periodistes que no pensava fer cap comentari. Jiménez, però, no s'avorrirà com a nova cap de la diplomàcia espanyola, i Miguel Ángel Moratinos, que deixa el càrrec després de sis anys, s'ha vist sorprès per la notícia quan tenia tancada l'agenda pel pròxim mes.

Per la seva banda, Celestino Corbacho, l'únic, segurament, que sabia des de fa setmanes que deixa el govern espanyol, s'ho ha pres amb calma i ha qualificat el seu successor d'"excel·lent persona i bon amic".

Per als "no afectats" era més fàcil respondre als periodistes. La titular de Defensa, Carme Chacón, per exemple, l'única catalana que ha quedat al govern espanyol, ha afirmat, malgrat no haver-hi confirmació oficial dels canvis, que donarien "fortalesa política" per acabar la legislatura.


NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut