Elaheh Mohammadi (esquerra) i Niloofar Hamedi fan el signe de la victòria després de ser alliberades aquest diumenge de la presó d'Evin, a Teheran (Shargh News Daily Online / EFE)

Les periodistes que van destapar la mort d'Amini, alliberades després de 15 mesos a la presó

Niloofar Hamedi i Elaheh Mohammadi han estat posades en llibertat sota fiança després de passar 15 mesos a la presó i pagar 178.000 euros

Actualitzat

L'Iran ha posat en llibertat sota fiança les periodistes Niloofar Hamedi, de 31 anys, i Elaheh Mohammadi, de 36 anys, després de passar 15 mesos a la presó per haver informat de la mort de Jina Mahsa Amini.

Les dues periodistes han sortit de la presó sense hijab, motiu pel qual ja s'enfronten amb una nova causa judicial, segons ha informat l'agència de notícies del poder judicial Mizan.

"Després de la publicació en línia de les imatges de les acusades sense hijab, s'ha presentat un nou cas contra elles", han detallat.

Hamedi va ser la primera periodista que va explicar la detenció d'Amini per no portar ben posat el vel, mentre que Mohammadi va cobrir l'enterrament de la jove.

Jina Mahsa Amini va morir el 16 de setembre del 2022 a la unitat de cures intensives d'un hospital de Teheran. Tres dies abans, la policia de la moral l'havia detingut per haver infringit els codis de vestimenta, perquè duia el vel mal posat. Quan la van detenir, la van apallissar a la comissaria. Com a conseqüència, va tenir una aturada cardíaca que la va deixar en coma i li va provocar la mort. La mort d'Amini va provocar una onada de protestes sense precedents a l'Iran.

Poc després de la mort d'Amini i de les primeres protestes, el setembre del 2022, les dues periodistes van ser detingudes quan treballaven pels diaris Shargh Daily i Ham-Miham. Des d'aleshores estaven empresonades, condemnades a 13 i 12 anys de presó.

De fet, segons el Comitè per a la Protecció dels Periodistes (CPJ), les autoritats iranianes haurien detingut gairebé un centenar de periodistes des de l'inici de les protestes a tot el país per la mort de Mahsa Amini el setembre del 2022. D'aquests, prop d'una vuitantena estarien en llibertat provisional.

Ara, Hamedi i Mohammadi se sumaran als periodistes que esperen en llibertat sota fiança el seu judici. Se les acusa de conspirar contra la seguretat nacional, de col·laborar amb els Estats Units i de difusió de propaganda contra la República Islàmica de l'Iran.

Segons l'agència EFE, han hagut d'abonar l'equivalent a 178.000 euros. També tenen prohibit sortir de l'Iran, treballar per a mitjans de comunicació, afiliar-se a partits polítics i fer ús de les xarxes socials durant dos anys.

A la sortida de la presó d'Evin, a Teheran, les esperava un grupet de persones.

 

L'alliberament de les dues periodistes també ha estat celebrat per diversos periodistes i entitats com Reporters Sense Fronteres.

ARXIVAT A:
Iran
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut